Φονικός σεισμός στο Αφγανιστάν: «Ανοίγουν τάφους τον ένα μετά τον άλλο» – Στους 1.000 οι νεκροί

φονικός-σεισμός-στο-αφγανιστάν-ανοί-1471337

Για περισσότερους από 1.000 νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες κάνει λόγο ο τελευταίος απολογισμός μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, για τον φονικό σεισμό σεισμό των 6,1 βαθμών που έπληξε τα ξημερώματα το Αφγανιστάν, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο μιας από τις επαρχίες που επλήγησαν περισσότερο.

«Ο απολογισμός έφθασε τους 1.000 νεκρούς και ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Οι άνθρωποι ανοίγουν τάφους, τον ένα μετά τον άλλο», αναφέρει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Ενημέρωσης και Πολιτισμού της επαρχίας Πάκτικα, ο Μοχάμαντ Αμίν Χουζάιφα, σε μήνυμά του προς τον Τύπο.

Τουλάχιστον 1.500 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί «μόνο στις περιοχές Γκαγιάν και Μπαρμάλ της επαρχίας Paktika», δήλωσε στο CNN την Τετάρτη ο Μοχάμεντ Αμίν Χοζάιφα, επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών και πολιτισμού της επαρχίας Paktika.

Το Αφγανιστάν πλήττεται συχνά από σεισμούς, κυρίως στον ορεινό όγκο του Χιντού Κους που βρίσκεται πάνω στο σημείο που ενώνονται δύο τεκτονικές πλάκες, η ευρασιατική και η ινδική.

Ο Νατζιμπουλάχ Σαντίντ, ειδικός στη διαχείριση των υδάτινων πόρων του Αφγανιστάν, είπε ότι ο σεισμός συνέπεσε με τη δυνατή βροχή των μουσώνων στην περιοχή καθιστώντας τα παραδοσιακά σπίτια, πολλά από λάσπη και άλλα φυσικά υλικά, ιδιαίτερα ευάλωτα σε ζημιές.

«Η χρονική στιγμή του σεισμού τη νύχτα και το μικρό βάθος 10 χιλιομέτρων του επίκεντρού του οδήγησαν σε περισσότερα θύματα», πρόσθεσε.

Αυτό συμβαίνει καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας – 20 εκατομμύρια άνθρωποι – βιώνουν οξεία πείνα, σύμφωνα με έκθεση των Ηνωμένων Εθνών τον Μάιο. Είναι μια κατάσταση που επιδεινώθηκε από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 και η οποία οδήγησε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους να παγώσουν περίπου 7 δισεκατομμύρια δολάρια των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας και να κόψουν τη διεθνή χρηματοδότηση.

Συλλυπητήρια από το ΥΠΕΞ

«Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι από τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και τις ζημιές που προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε σήμερα το νοτιοανατολικό Αφγανιστάν», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του στο twitter.

«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες που έχασαν τους αγαπημένους τους, τους τραυματίες και όλους όσους επηρεάστηκαν από αυτή την τραγωδία», προσθέτει.

cnn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook