«Φωνή λαού, οργή Θεού»: Ξεσηκωμός για τις υποβαθμίσεις των σχολείων – Γιατί μόνο στα Χανιά; | Photos + Video

φωνή-λαού-οργή-θεού-ξεσηκωμός-για-τι-1524772

Να λειτουργήσουν τα σχολεία τους ως εξαθέσια, όπως γινόταν μέχρι πέρυσι ζητούν γονείς και μαθητές από Κάντανο και Δραπανιά που πήραν σήμερα την σκυτάλη των κινητοποιήσεων από το Γεράνι και τον Σκινέ και Φουρνέ.

Έχοντας στο πλευρό τους ιερείς, αντιδημάρχους, Δημάρχους, τον σύλλογο εκπαιδευτικών και σύσσωμες τις τοπικές κοινωνίες, γονείς και μαθητές από Κάντανο και Δραπανιά έκαναν «απόβαση» στις 11 το πρωί της Τρίτης στην  διεύθυνση εκπαίδευσης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εδώ εδώ σε τούτο το χωριό, θέλουμε 6θεσιο να μείνει το σχολειό» και «Δυο τάξεις σε μια αίθουσα δεν είναι αυτό παιδεία, είναι σχέδιο εξόντωσης για μας στην επαρχία».

Το σχέδιο υποβαθμίσεων αφορά 28 σχολεία στα Χανιά, στην πόλη και στην επαρχία και οδηγεί σε πολλές περιπτώσεις σε συνδιδασκαλία δύο τάξεων.

Το πρωί, στο δημοτικό σχολείο Δραπανιά, το οποίο τελεί υπό κατάληψη όπως και αυτά της Καντάνου, Γερανίου και Σκινέ-Φουρνέ, κλήθηκε αστυνομία, γεγονός που κατήγγειλαν γονείς σε δηλώσεις τους.

Η συζήτηση με την προϊσταμένη της α’βάθμιας εκπαίδευσης Πόπη Ψαρουδάκη έγινε σε πολύ υψηλούς τόνους από τη μεριά των γονέων καθώς θεωρούν την ίδια αποκλειστικά υπεύθυνη για την υποβάθμιση των σχολείων τους. Όπως λένε, ο νόμος στον οποίο βασίστηκε υπάρχει από το 2005 χωρίς ποτέ κάποιος προηγούμενος διευθυντής εκπαίδευσης να στείλει στο υπουργείο εισήγηση για υποβιβασμούς σχολείων!

Ειδικά για την Κάντανο, επικαλέστηκαν δέσμευση του Πρωθυπουργού ότι δεν θα υπάρξουν υποβαθμίσεις σχολείων σε ορεινούς δήμους, κάτι για το οποίο η κα Ψαρουδάκη δήλωσε άγνοια ενώ δεσμεύτηκε ότι θα το διερευνήσει. «Θα κάνουμε τις απαραίτητες ενέργειες όπως το κάνουμε πάντα» τόνισε, επικαλούμενη τον σχετικό νόμο.

«Ο νόμος λέει να μην κάνουν τα παιδιά μάθημα; Πέρυσι πήρατε πίσω την απόφαση για την υποβάθμιση, αλλά τα παιδιά της τετάρτης δημοτικού δεν είχαν δάσκαλο. Αυτό λέει ο νόμος; Επιλεκτικά εφαρμόζετε το νόμο;» τόνισε η Βασιλική Αντωνογιαννάκη, πρόεδρος του συλλόγου γονέων. «Αυτή τη στιγμή η κα Ψαρουδάκη παρακάμπτει τον πρωθυπουργό της χώρας και δεν εφαρμόζει την δέσμευση του πρωθυπουργού» σημείωσε.

«Δώστε μας μια λύση. Έχετε λύση για να πάνε αύριο τα παιδιά σχολείο;» τόνισε ο παπα Παναγιώτης Ανδρουλάκης.

«Η λύση είναι αυτή που έχω δώσει» απάντησε η κα Ψαρουδάκη.

Μόνο στα Χανιά

Πάντως όπως επεσήμαναν οι γονείς και επιβεβαίωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, τον οποίον επισκέφθηκαν μετά, μόνο στα Χανιά και σε κανέναν άλλο νομό της Κρήτης δεν έγιναν υποβαθμίσεις σχολείων, αφού δεν υπήρξαν ανάλογες εισηγήσεις από τις διευθύνσεις εκπαίδευσης.

«Μετά από παρεμβάσεις και επιστολές βγήκε μια τροποιητική και τελικά δεν μας έκανε τετραθέσιο αλλά μας έκανε τη χάρη να μας κάνει 5θέσιο. Αυτή τη στιγμή έχουν διοριστεί 4 δάσκαλοι στην Κάντανο. Αυτό πρακτικά σημαίνει συνδιδασκαλία Γ΄με Δ’ και Ε’ με ΣΤ’» τόνισε η κα Αντωνογιαννάκη.

Για τον Δραπανιά

«Έρχονται παιδιά από δύσβατες περιοχές, 15 με 20 χιλιόμετρα μακριά. Αυτά τα παιδιά δεν έχουν άλλη ευκαιρία στη μάθηση. Είναι αδύνατο να πάνε στο Καστέλι για οποιαδήποτε δραστηριότητα» τόνισε η γραμματέας του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του Δ.Σ. Δραπανιά

«Εμείς κάνουμε αποχή. Χθες δεν έγινε αγιασμός, τα παιδιά δεν πήγαν σήμερα σχολείο και δεν θα πάνε και όλη τη βδομάδα» προσέθεσε.

Πάνω από 250 κενά

Παρών στις κινητοποιήσεις και ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, Αντώνης Τσαλαπάκης:

Σχετικά με την παρουσία της αστυνομίας στο δημοτικό σχολείο του Δρπαανιά, τόνισε: «είναι απαράδεκτο να υπάρχει τέτοια κατεύθυνση προς τις Αρχές για να τρομοκρατηθούν οι γονείς αντί να γίνονται ενέργειες για την επαναφορά της λειτουργίας της σχολικής μονάδας».

«Η διεύθυνση εκπαίδευσης μπορεί να υπάκουσε μια πολιτική οδηγία, όμως όλοι γνωρίζουμε τις ιδιαίτερες ανάγκες και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί η κάθε σχολική μονάδα και ειδικά τα σχολεία της επαρχίας» τόνισε ο κ. Τσαλαπάκης.

Όπως τόνισε, τα κενά αυτή τη στιγμή σε σχέση με πέρυσι ξεπερνούν τα 250 και ανέφερε ότι μόνη λύση είναι να γίνουν μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών.

«Μεγάλο πισωγύρισμα»

Ο κ. Καλογερής τάχθηκε στο πλευρό των διαδηλωτών και έκανε λόγο για ένα «μεγάλο πισωγύρισμα» με πολύ κακό συμβολισμό.

zarpanews.gr

6 thoughts on “«Φωνή λαού, οργή Θεού»: Ξεσηκωμός για τις υποβαθμίσεις των σχολείων – Γιατί μόνο στα Χανιά; | Photos + Video

  1. Κ.κ. Κασσωτάκη-Ψαρουδάκη και λοιποί, όλοι ζούμε κάτω από τον ίδιο ουρανό, αλλά ως αποδεικνύεται δεν έχουμε όλοι τον ίδιο ορίζοντα. Καθώς, όταν ο ορίζοντας σας προφανώς μικραίνει, ομοίως και η ψυχή. Ντράπηκε και η ντροπή, με τις παγιωμένες αντιλήψεις και συμπεριφορές σας, στις παγιωμένες θέσεις σας.

  2. ΑΔΕΛΦΙΑ ΜΟΥ ΒΟΥΓΙΑ ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΕΧΝΗ,
    ΣΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΘΕ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΗ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΙ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΑΝΕΜΕΛΑ ΟΛΙΣΤΙΚΩΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕΙ ΓΑΝΤΙ Η ΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΡΕΧΤ «ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΛΕΨΑΝ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΤΟ ΧΕΡΙ, ΜΑΣ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝ ΟΤΙ ΜΕΙΝΑΜΕ ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΙ…»

  3. Ναι ζώα μου αγαπημένα, δε φταίει ο πρωθυπουργός ούτε το υπουργείο Παιδείας…Οι υπάλληλοι σας φταίνε..βούγια.
    Αφού δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός θα έλεγε αλήθεια. Πόσο χαζοί είστε πια; Πόσο εγκεφαλικώς νεκροί είστε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook