Φοιτήτρια ισχυρίζεται ότι έφτιαξε το πρώτο παγωτό από πλαστικά απορρίμματα

φοιτήτρια-ισχυρίζεται-ότι-έφτιαξε-το-1772582

Η επανάσταση στη μετατροπή των πλαστικών απορριμμάτων σε βανιλλίνη κατέστη δυνατή χάρη στο έργο Σκωτσέζων επιστημόνων που ανέπτυξαν μεταλλαγμένα ένζυμα το 2021.

Μια Λονδρέζα σχεδιάστρια και φοιτήτρια στο Central Saint Martins, η Eleonora Ortolani, υιοθέτησε μια μοναδική προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης των πλαστικών απορριμμάτων, δημιουργώντας το πρώτο παγωτό στον κόσμο από πλαστικά απορρίμματα. Το καινοτόμο έργο της, με τίτλο «Guilty Flavours», επιδιώκει να αναδείξει το πιεστικό ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης και να διερευνήσει δημιουργικές λύσεις.

Το «παγωτό βανίλια» της Ortolani δεν παρασκευάζεται από παραδοσιακά συστατικά, αλλά από βανιλλίνη, μια χημική ουσία που εξάγεται από τους κόκκους βανίλιας και χρησιμοποιείται συνήθως σε φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα καθαρισμού. Αυτό που κάνει τη δημιουργία της να ξεχωρίζει είναι η πηγή της βανιλλίνης: χρησιμοποιημένα πλαστικά μπουκάλια. Σε συνεργασία με επιστήμονες, η Ortolani μεταμόρφωσε τα απορριπτόμενα πλαστικά μπουκάλια σε βανιλλίνη, δίνοντας νέα ζωή στα άχρηστα υλικά.

Η επανάσταση στη μετατροπή των πλαστικών απορριμμάτων σε βανιλλίνη κατέστη δυνατή χάρη στο έργο Σκωτσέζων επιστημόνων που ανέπτυξαν μεταλλαγμένα ένζυμα το 2021.

Το πλαστικό, όπως εξηγεί η Δρ Σάντλερ, αποτελείται από μακριές αλυσίδες σκληρών μορίων που ονομάζονται συνθετικά πολυμερή. Η εξεύρεση τρόπων διάσπασης και επαναχρησιμοποίησης αυτών των πολυμερών είναι ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πλαστικών αποβλήτων.

plus.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook