«Φο» ανασχηματισμός με πιο «καθαρή» φιλελεύθερη πολιτική

«Κονταίνει» Σταϊκούρα, Γεωργιάδη, Βρούτση, αναβαθμίζει Σκυλακάκη και Παπαθανάση, δίνει ρόλο στον Τσακλόγλου. Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου ανασχηματισμού το χειμώνα, αλλά ανοιχτό και το ενδεχόμενο πρόωρης κάλπης. Τα πρώτα συμπεράσματα από τον …μη ανασχηματισμό του Κυριάκου Μητσοτάκη!

«Φο» υπήρξε ο πρώτος ανασχηματισμός του Κυριάκου Μητσοτάκη, για αυτό και χρησιμοποιήθηκε από την προηγουμένη ημέρα από την κυβέρνηση ο όρος «διορθωτικές κινήσεις».

Τα όσα εξαγγέλλονταν περί… αξιολόγησης των υπουργών στον ένα χρόνο της θητείας τους, μέσω βαθμολόγησής τους από Ειδική Επιτροπή που είχε συγκροτηθεί στο Μέγαρο Μαξίμου, αποδεικνύεται στην πράξη επικοινωνιακή φούσκα-εκτός και αν δεν υπάρχει μέλος της κυβέρνησης που δεν αρίστευσε! Το ίδιο επικοινωνιακές φούσκες αποδεικνύονται οι διαρροές περί αλλαγών στη δομή της κυβέρνησης, που ήταν αναγκαίες και …μελετημένες!

Τα κύρια χαρακτηριστικά του… μη ανασχηματισμού, είναι:

– Η αναβάθμιση του Θοδωρή Σκυλακάκη, που, αν και αναπληρωτής υπουργός, αναδεικνύεται πλέον σε ένα από τα ισχτρά πρόσωπα της κυβέρνησης. Ιδιαίτερα αναβαθμισμένος είναι και ο Νίκος Παπαθανάσης, ενώ ισχυρό ρόλο θα έχει και ο Πάνος Τσακλόγλου.

-«Κονταίνει» τον Χρήστο Σταϊκούρα με την αναβάθμιση σε αναπληρωτή υπουργό του Θοδωρή Σκυλακάκη. Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα ο νυν υπουργός Οικονομικών να παραμένει πλέον ουσιαστικά μόνο με τις αρμοδιότητες του προϋπολογισμού.

– Το ίδιο συμβαίνει με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, που παρότι καταφέρνει και παραμένει στη θέση του, του αφαιρείται η αρμοδιότητα της κοινωνικής ασφάλισης, την οποία αναλαμβάνει ο Πάνος Τσακλόγλου, με γνωστές απόψεις στο συγκεκριμένο τομέα.

-«Κόντυμα», όμως, υφίσταται και ο Άδωνις Γεωργιάδης, όχι μόνο με την αναβάθμιση σε αναπληρωτή υπουργό του Νίκου Καραθανάση, όσο γιατί αυτός αναλαμβάνει τις επενδύσεις και τα ΣΔΙΤ, δηλαδή ένα πολύ μεγάλο οικονομικό πακέτο.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι… ώδινεν όρος και έτεκεν μυν, αν δεν υπήρχαν, όμως, τα εξής:

-Η τοποθέτηση του Θοδωρή Σκυλακάκη ως αρμόδιου για τα δημοσιονομικά, μετατοπίζει προς το νεοφιλεύθερο τις πολιτικές της κυβέρνησης. Μην ξεχνάμε ότι ο –ικανότατος και με παραδοσιακές σχέσεις με την οικογένεια Μητσοτάκη- αναπληρωτής πλέον υπουργός Οικονομικών, υπήρξε Πρόεδρος της Δράσης, του Στέφανου Μάνου και της Μιράντας Ξαφά.

-Στην ίδια πολιτική κατεύθυνση οδηγεί και η τοποθέτηση του Πάνου Τσακλόγλου ως αρμόδιου για την κοινωνική ασφάλιση. Όλα δείχνουν ότι το ασφαλιστικό αναμένεται να αναδειχτεί ως η «μητέρα όλων των μαχών» την προσεχή περίοδο.

-Ενδιαφέρον εμφανίζει και η παραμονή στις θέσεις τους του Γιάννη Βρούτση και του Στέλιου Πέτσα, που βαρύνονται με δυο μεγάλες κατηγορίες που δέχτηκε η κυβέρνηση, για την παρούσα περίοδο, με το θέμα της ψευδοκατάρτισης και της λίστας για τα μέσα ενημέρωσης. Είναι σαφές πως πλέον η αντιπολίτευση θα χρεώνει τα δυο σκάνδαλα προσωπικά στον πρωθυπουργό.

-Στη θέση του παραμένει και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, για τον οποίο εγκαίρως τα «Παιχνίδια Εξουσίας» σας είχαν ενημερώσει ότι δεν μετακινείται.
Από τον… μη ανασχηματισμό, πάντως, προκύπτουν και δυο σοβαρά πολιτικά θέματα:

Πρώτον, ότι επίκειται το χειμώνα νέος, πραγματικός ανασχηματισμός

Ή, δεύτερον, ο πρωθυπουργός ζυγίζει το θέμα των πρόωρων εκλογών, δεν έχει λάβει τις οριστικές του αποφάσεις, όπως όλοι νομίζουμε και ο ίδιος διαβεβαιώνει – και για αυτό αποφεύγει να ταράξει τις ισορροπίες που έχουν ήδη δημιουργηθεί!

Γράφει ο Βασίλης Σκουρής

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ