Φλόριντα: 149 αγνοούμενοι μετά από 6 ημέρες ερευνών – Μυστήριο με κλήσεις αγνοουμένων στα παιδιά τους

Ολοένα και πιο πιεστικά μπαίνουν τα ερωτήματα για τα αίτια της φονικής κατάρρευσης της πολυκατοικίας στο Σέρφσαϊντ της Φλόριντας, όπου αναμένεται αύριο Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν.

Εχουν περάσει έξι ημέρες ερευνών και ο απολογισμός των θυμάτων επισήμως έφτασε τους 12 νεκρούς ενώ οι αγνοούμενοι είναι 149 άνθρωποι.

Συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Τζιλ Μπάιντεν, ο αρχηγός του κράτους έχει σκοπό να ευχαριστήσει τις ομάδες έρευνας και διάσωσης «οι οποίες εργάζονται αδιάκοπα» και «να συναντηθεί με τις οικογένειες που αναγκάστηκαν να υποστούν αυτή την φρικτή τραγωδία», εξήγησε η εκπρόσωπός του, Τζεν Ψάκι.

Το δωδεκαώροφο κτίριο κατέρρευσε την περασμένη Πέμπτη γύρω στη 01:20. Επρόκειτο για μια από τις χειρότερες τέτοιες καταστροφές στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η αναμονή είναι ατελείωτη σε αυτή τη μικρή πόλη της Φλόριντας, όχι μακριά από το Μαϊάμι, όπου τα νέα συνεχίζουν να δίνονται με το σταγονόμετρο.

Δυο μεγάλα γερανοί χρησιμοποιούνται για να απομακρύνονται, πολύ αργά και προσεκτικά, συντρίμμια. Οι πυροσβέστες που εργάζονται μέρα και νύχτα μέσα στη ζέστη και την υγρασία αξιοποιούν προηγμένα τεχνολογικά μέσα απεικόνισης και ήχου για να εντοπίσουν θύλακες με αέρα, όπου θα μπορούσαν να βρίσκονται θύματα στη ζωή, παρότι οι ελπίδες σβήνουν κάθε ώρα και κάθε ημέρα που περνάει.

Έχουν ανασκαφεί και ερευνηθεί πάνω από 1.300 τόνοι μπετόν, σύμφωνα με τις αρχές.

Η δημοσιοποίηση επιστολής συνταγμένης τον Απρίλιο από την πρόεδρο της συνέλευσης των συνιδιοκτητών, που εξέφραζε ανησυχία για την κατάσταση του ακινήτου, εντείνει τον δημόσιο διάλογο.

Το κτίριο είχε «ζημιές» που «επιταχύνονταν», προειδοποιούσε στην επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας αποκάλυψαν αρκετά αμερικανικά ΜΜΕ. Χρειάζονταν εργασίες εκτιμώμενου κόστους 15 εκατομμυρίων δολαρίων για να επισκευαστεί η πολυκατοικία, εκτιμούσε.

Έκθεση μηχανικού η οποία είχε συνταχθεί ήδη το 2018 έκανε λόγο για «μείζονες δομικές ζημιές» και «ρωγμές» στο υπόγειο του κτιρίου, σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τον δήμο της Σέρφσαϊντ.

Μυστηριώδεις τηλεφωνικές κλήσεις δέχονται μέλη οικογένειας

Μυστηριώδεις τηλεφωνικές κλήσεις από το σταθερό τηλέφωνο των παππούδων που αγνοούνται μετά την κατάρρευση κτηρίου στη Φλόριντα δέχονται μέλη της οικογένειας. Για την ακρίβεια, υποστηρίζουν ότι έλαβαν τουλάχιστον 20 κλήσεις μετά την καταστροφή.

Η Dianne Ohayon ανέφερε ότι νωρίς τη Δευτέρα, η οικογένεια απέκτησε ελπίδες, όταν η μικρότερη αδελφή της έλαβε τηλεφώνημα από το σταθερό των γονιών τους, Myriam και Arnie Notkin. Μάλιστα, όπως είπε στον ιστότοπο του «The Post», δέχεται τρομακτικές κλήσεις κάθε ημέρα, για πέντε ημέρες μετά την κατάρρευση. Όλες είναι στατικές και δεν ακούγεται τίποτα.

Ανιψιός της Dianne ανέφερε ότι επικοινώνησε με την αστυνομία για να εντοπίσει τι ακριβώς συμβαίνει, για πέντε ημέρε. Από εκείνη τη στιγμή έχουν εντοπιστεί 11 νεκροί και περίπου 150 εξακολουθούν να αγνοούνται. Η οικογένεια εξηγεί ότι στις τηλεφωνικές κλήσεις δεν ακούγεται κανείς στην άλλη άκρη της γραμμής. Αν και περιμένουν, στο τέλος το κλείνουν καθώς τίποτα δεν συμβαίνει.

«Νιώθουμε απελπισμένοι αλλά περιμένουμε»

«Δεν ξέρουμε τι να σκεφτούμε ή τι συμβαίνει», λένε, προσθέτοντας ότι κάθονται και περιμένουν. «Νιώθουμε απελπισμένοι» προσθέτουν. Ωστόσο, υπάρχουν στιγμές που προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, ευελπιστώντας σε πληροφορίες. «Περιμένουμε κάθε μέρα. Οι μέρες είναι μεγάλες, αλλά περιμένουμε. Κάθε μέρα η ίδια διαδικασία», λένε.

Σύμφωνα με υπηρεσία αναγνώρισης κλήσεων, τα τηλέφωνα προέρχονται από το διαμέρισμα των ηλικιωμένων αγνοούμενων, ενώ η συσκευή βρίσκεται δίπλα στο κρεβάτι. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν λάβει επαρκείς εξηγήσεις για το τι ακριβώς συμβαίνει. «Ίσως ζητούν βοήθεια. Δεν ξέρουμε», λένε, ενώ άγνωστο παραμένει αν οι έρευνες των αρχών οδήγησαν σε κάποιο συμπέρασμα.

Η οικογένεια παρακολουθεί συνεχώς τις ενημερώσεις των μέσων ενημέρωσης, ενώ έχουν επισκεφθεί το σημείο που κατέρρευσε η πολυκατοικία, χωρίς να έχουν πάρει απαντήσεις για τους δικούς τους ανθρώπους, ηλικίας 87 και 81 ετών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρώτο Θεμα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ