Φίνις για φορολογικές δηλώσεις και ημέρα πληρωμών – Επίσπευση αναδρομικών στους συνταξιούχους

φίνις-για-φορολογικές-δηλώσεις-και-ημ-1087119

Έως τις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας μπορούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι τις φορολογικές δηλώσεις Ε1 χωρίς να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του προστίμου μετά την τελευταία απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολου Βεσυρόπουλου. Στη συνέχεια, μετά από λίγη ώρα από την υποβολή της δήλωσης θα εμφανιστεί στον προσωπικό λογαριασμό του καθενός στο taxisnet και η ταυτότητα οφειλής.

Έτσι θα μπορεί ο φορολογούμενος να προχωρήσει στην πληρωμή του φόρου μέσω τραπέζης ή κάρτας. Γι’ αυτό άλλωστε ορίστηκε η διορία της παράτασης μέχρι τα μεσάνυχτα της 31ης Αυγούστου, καθώς μέχρι τα μεσάνυχτα σήμερα θα πρέπει να πληρωθούν και οι 2 πρώτες από τις 8 δόσεις, από όσους έσπευσαν να καταθέσουν δήλωση την τελευταία στιγμή.

Σε περίπτωση που κάποιος δεν υποβάλει εμπρόθεσμα τη δήλωση, θα βρεθεί αντιμέτωπος με πρόστιμο 100 εως 500 ευρώ. Πάντως το 97% των φορολογουμένων έχει ήδη υποβάλει δήλωση φόρου εισοδήματος. Σημειώνεται, επίσης, ότι όσοι πλήρωσαν ήδη την 1η δόση φόρου εισοδήματος (Ιουλίου 2020) θα πρέπει σήμερα να πληρώσουν σήμερα μόνον την 2η από τις 8 μηνιαίες δόσεις φόρου εισοδήματος.

Με βάση και την απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου, οι πληγέντες από τον κορονοϊό, φυσικά και νομικά πρόσωπα, μπορούν να μεταθέσουν για τις 30 Απριλίου του 2021 τις πληρωμές των εξ αναστολής φόρων που θα έπρεπε να πληρώσουν μαζεμένους στις 31 Αυγούστου. Δηλαδή, δεν απαιτείται να πληρωθούν σήμερα οι υποχρεώσεις που κανονικά έληγαν τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2020 (δόσεις ΕΝΦΙΑ, φόρου εισοδήματος, ΦΠΑ κλπ) αλλά είχαν πάρει παράταση έως 31 Αυγούστου. Οι πληρωμές μπορούν να γίνουν οποτεδήποτε έως τις 30 Απριλίου 2021.

Βέβαια, τυχόν άλλες υποχρεώσεις για τις οποίες που δεν υπήρξε απόφαση αναστολής (πχ απόδοση ΦΠΑ Ιουλίου για τηρούντες διπλογραφικά βιβλία ή δόσεις και υποχρεώσεις φυσικών και νομικών προσώπων που δεν είχαν τύχει σχετικής μέριμνας) θα πρέπει να εξοφληθούν κανονικά στην ώρα τους.

Στο μεταξύ, προς επίσπευση φαίνεται ότι οδηγούνται οι πληρωμές των αναδρομικών στους συνταξιούχους. Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», έτοιμη να ανακοινωθεί είναι σχετική απόφαση του Υπουργείου Εργασίας που θα τοποθετεί τις πληρωμές στο τέλος Σεπτεμβρίου, ενώ θα καθορίζει και τους δικαιούχους στους οποίους θα επιστραφούν οι μειώσεις κύριων συντάξεων για το 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016.

Οι κατηγορίες αναμένεται να είναι οι εξής:

  • Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, χηρείας και αναπηρίας, που έπαιρναν οριστική κύρια σύνταξη στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και είχαν τις μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 που τους επιστρέφονται.
  • Οι συνταξιούχοι με δύο ή και περισσότερες κύριες συντάξεις.
  • Όσοι είχαν κάνει αίτηση συνταξιοδότησης μετά τον Ιούνιο του 2015 και πληρώθηκαν μετά το 2016 με προσωρινές ή οριστικές συντάξεις.
  • Οι κληρονόμοι συνταξιούχων.
  • Οι συνταξιούχοι και απόστρατοι που είχαν κλείσει τα 55 και τα 60 στο διάστημα Ιουνίου 2015-Μαΐου 2016 και είχαν μεταβολές στις κρατήσεις, άρα και διαφορετικά αναδρομικά.
  • Όσοι είχαν μόνον προσωρινή σύνταξη στο 11μηνο των αναδρομικών.
  • Οι συνταξιούχοι που είχαν απασχόληση για όλο το 11μηνο ή για μικρότερο διάστημα.

Οι επιστροφές θα αφορούν το διάστημα – ή την αναλογία, αν δεν ήταν όλο το 11μηνο – που ο δικαιούχος λάμβανε σύνταξη και υπέστη τις μειώσεις εντός του επίμαχου χρονικού διαστήματος.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook