Final Four 2023: Η Ρεάλ Μαδρίτης βασίλισσα της Ευρώπης – Νίκησε με 79-78 τον Ολυμπιακό

final-four-2023-η-ρεάλ-μαδρίτης-βασίλισσα-της-ευρώ-1696619

H κατάρα της πρώτης θέσης της κανονικής περιόδου «έπιασε» και στο Κάουνας, όπου ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με πικρό τρόπο με 79-78 από τη Ρεάλ Μαδρίτης, στον τελικό του Final Four της Euroleague.

H ομάδα του Πειραιά δεν κατάφερε να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης για 4η φορά στην Ιστορία της, δέκα χρόνια από την τελευταία φορά (Λονδίνο 2013). Στον Γιώργο Μπαρτζώκα και στους παίκτες του είπαν «όχι» η πολυνίκης Ρεάλ Μαδρίτης που αύξησε σε 11 τα τρόπαιά της πέντε χρόνια μετά το τελευταίο (2018), ο Σέρχιο Γιουλ που πέτυχε το νικητήριο καλάθι και πρώτους πόντους του στο ματς στα 3΄΄ πριν τη λήξη, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ μεε 15 πόντους και 9 ασίστ και ο ΜVP του φάιναλ φορ Έντι Ταβάρες με 13 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Συμβολή στη νίκη της ισπανικής ομάδας επί του Ολυμπιακού στον τελικό είχε ο Μάριο Χεζόνια με 12 πόντους και ο Φαμπιάν Κοζέρ με 11 (3/5 τρίποντα). Με τον χρόνο «δαμόκλειο σπάθη» πάνω από το… κεφάλι του Ολυμπιακού πλεον, ο Κώστας Σλούκας πήρε το τελευταίο σουτ στα 2΄΄ αλλά ήταν άστοχος αυτή τη φορά.

Ο Ολυμπιακός είχε προσπεράσει με +12 (24-12) πραγματοποιώντας ιδανικό ξεκίνημα με τρίποντα από Κέιναν και Παπανικολάου, αλλά η Ρεάλ Μαδρίτης επέβαλε τον ρυθμό της στη 2η περίοδο προσπέρασε με +5 (40-45) και μετά το 45-45 του ημιχρόνου, το ματς ήταν… θρίλερ. Αν και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με _6 (78-72) στα 2:13΄΄ πριν τη λήξη, από δίποντο του Κέιναν, ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ απάντησε με 5 δικούς του πόντους (78-77) και ο Γιουλ έγινε «δήμιος» του Ολυμπιακού. Ο MVP της σεζόν Σάσα Βεζένκοφ ήταν εξαιρετικός με 29 πόντους και 9 ριμπάουντ από πλευράς Ολυμπιακού, ενώ ο Αϊζάια Κέιναν σημείωσε 21 πόντους με 5/6 τρίποντα. Ο ΜακΚίσικ είχε 14 πόντους.

Η Ρεάλ Μαδρίτης έγινε η πρώτη ισπανική ομάδα που κατακτά το τρόπαιο μετά από νίκη της σε clasico στον ημιτελικό της διοργάνωσης. Στους πέντε ημιτελικούς που είχαν προηγηθεί ανάμεσα σε Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης στη Euroleague, ποτέ ξανά δεν είχε κτακτήσει τον τίτλο η νικήτρια.

Με τους Ουόκαπ, Κέιναν, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Φαλ ξεκίνησε στον τελικό ο Ολυμπιακός. Η Ρεάλ είχε στην πρώτη πεντάδα τους Ουίλιαμς-Γκος, Μούσα, Χάνγκα, Εντιαγέ και Ταβάρες.

Με τρία διαδοχικά τρίποντα «έσπασε» τη ζώνη της Ρεάλ Μαδρίτης ο Ολυμπιακός, με το… καλημέρα, πραγματοποιώντας εξαιρετικό ξεκίνημα μετά το τζάμπολ. Τα δύο πρώτα δια χειρός Αϊζάια Κέιναν και το τρίτο από τον Κώστα Παπανικολάου.

Οι παίκτες του Μπαρτζώκα είχαν μπει με ενέργεια και με καλό passing game έβρισκαν τον ελεύθερο παίκτη. Ο Βεζένκοφ με πέντε δικούς του σερί πόντους έδωσε αέρα 5 πόντων στον Ολυμπιακό 14-9, αλλά στην επόμενη φάση ο Φαλ χρεώθηκε με το δεύτερο φάουλ, αφού είχε δύσκολη αποστολή απέναντι στον θηριώδη Ταβάρες και στη θέση του πέρασε ο Μπόλομποϊ. Το +9 (19-10) των Πειραιωτών από το 3ο εύστοχο τρίποντο του Κέιναν και δίποντο του Βεζένκοφ μετετράπη σύντομα σε +12, αφού ο Παπανικολάου ευστόχησε σε δεύτερο τρίποντο και ο Βεζένκοφ πέτυχε το επόμενο δίποντο (24-12).

Οι διαιτητές έδειχναν πιο ευαίσθητοι στα φάουλ υπέρ της Ρεάλ Μαδρίτης, με τους φιλάθλους του Ολυμπιακού να εκνευρίζονται και να φωνάζουν, ειδικά όταν σε replay είδε τη φάση της γονατιάς του Ρούντι Φερνάντεθ που δόθηκε αμυντικό φάουλ και γκολ φάουλ στον Ισπανό. Ο Μπόλομποϊ χρεώθηκε κι εκείνος με δεύτερο φάουλ μέσα σε λιγότερο από ένα λεπτό και τα νέα ήταν δυσάρεστα για τη φροντ λάιν του Ολυμπιακού. Ήταν σειρά του Μπλακ να πάρει θέση στο «5» απέναντι στον Ταβάρες, την αρχή και το τέλος του παιχνιδιού των Ισπανών. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα ν’ ανακόψουν τον ρυθμό του Ολυμπιακού, με τη Ρεάλ Μαδρίτης να μειώνει σε 24-17. Πρώτος σκόρερ των Μαδριλένων σε αυτό το 1ο δεκάλεπτο ήταν ο Ταβάρες (1 φάουλ) με 5 πόντους, αλλά και 5 ριμπάουντ. Η ομάδα του Πειραιά που είχε 7 ασίστ και 0 λάθη είδε τους Βεζένκοφ και Κέιναν να έχουν από 9 πόντους και 6 ο Παπανικολάου.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο δεύτερο δεκάλεπτο με τους Σλούκα, ΜακΚίσικ, Παπανικολάου, Βεζένκοφ και Μπλακ. Όμως, σε αυτό το δεκάλεπτο, η Ρεάλ κατάφερε να φέρει στα μέτρα της το ματς, με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν σε σετ παιχνίδι.

Με τρίποντα από Ροντρίγκεθ και Χεζόνια και τον Ταβάρες να φτάνει τους 9 πόντους (+7 ριμπάουντ), η «βασίλισσα» ισοφάρισε σε 29-29. Ο Χεζόνια πέτυχε 10 πόντους στο 2ο δεκάλεπτο για τη Ρεάλ (12 στο ημίχρονο), που από το -12 προσπέρασε και με +5 (40-45), αφού οι Κοζέρ, Ράντολφ και Μούσα «χτύπησαν» τον Ολυμπιακό έξω από τα 6.75. Το κακό για τον Ολυμπιακό ήταν πως και ο τρίτος ψηλός του, Ταρίκ Μπλακ, χρεώθηκε νωρίς με 2 φάουλ. Αυτός που κράτησε τον Ολυμπιακό ήταν ο Σακίελ ΜακΚίσικ. Ο Αμερικανός γκαρντ πέτυχε 10 πόντους σε αυτό το διάστημα με 2/3 τρίποντα και ισοφάρισε σε 45-45 (σκορ ημιχρόνου).

Μούσα και Κέιναν είχαν από ένα εύστοχο τρίποντο για κάθε μία ομάδα με την έναρξη της 3ης περιόδου (48-48). Ο Αϊζάια Κέιναν αναδεικνυόταν σε παίκτη «κλειδί» του Ολυμπιακού, αφού με έξι ακόμη δικούς του προσωπικούς πόντους και επιμέρους σκορ 9-4 των «ερυθρόλευκων», η ομάδα του Ολυμπιακού προσπέρασε με +5, 57-52. Η «μάχη» θα παρέμενε κλειστή, αφού Ροντρίγκεθ και Ουίλιαμς-Γκος ισοφάρισαν σε 59-59. Απαντήσεις έδωσαν ο ΜακΚίσικ και ο Σλούκας (63-59 σκορ 3ης περιόδου), με τον Ρούντι Φερνάντεθ να αστοχεί σε τρίποντο με την εκπνοή.

Με πέντε σερί πόντους ο Βεζένκοφ έφερε τον Ολυμπιακό στο +7 (68-61). Όμως, οι Ισπανοί είχαν την απάντηση έξω από τα 6.75, κάθε φορά που έδειχναν ολιγωρία οι παίκτες του Μπαρτζώκα. Ο Φαμπιάν Κοζέρ με δικό του τρίποντο κράτησε «ζωντανή» τη Ρεάλ (68-64). Και μετά το 71-64 από Σλούκα και ΜακΚίσικ, ο Κοζέρ ξαναχτύπησε, 71-67. Με «κρύο αίμα» ο MVP της σεζόν, Σάσα Βεζένκοφ είχε κι εκείνος το τρίποντο στο τσεπάκι, 74-67.

Ο Ροντρίγκεθ έφερε στο -4 την ισπανική ομάδα (74-70). Ακολούθησαν πολλά άστοχα σουτ και λάθη εκατέρωθεν, ο Ροντρίγκεθ σταμάτησε με φάουλ τον Κέιναν σε προσπάθεια για σουτ, με τον Τσους Ματέο να δέχεται τεχνική ποινή για διαμαρτυρία. Βεζένκοφ και Κάιναν είχαν από 1 βολή (76-70). Ο Ταβάρες απάντησε 76-72 από την 9η ασίστ του Ροντρίγκεθ στο ματς, για το 78-72 από τον Κέιναν που μετρούσε 21 πόντους!

Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ δεν θα παραιτείτο (78-74) και απέμεναν 2 λεπτά. Εκείνος μείωσε και σε 78-77 με τρίποντο για τη Ρεάλ Μαδρίτης στα 46΄΄. Ο Μουσταφά Φαλ ήταν άστοχος με τον Ταβάρες να παίρνει το ριμπάουντ και τον Ουόκαπ να σταματά με φάουλ τον Ροντρίγκεθ στα 12΄΄. Ο Μπαρτζώκας απέσυρε τους Σλούκα και Βεζένκοφ, με τους Παπανικολάου και ΜακΚίσικ να μπαίνουν γι την άμυνα. Θα ήταν τελικά όμως, ο Σέρχιο Γιουλ που θα πετύχαινε το πιο κρίσιμο και απίστευτο καλάθι στα 3΄΄, το οποίο ήταν και το πρώτο του στον αγώνα (με λόμπα και τον Φαλ να του κρύβει να τη ρακέτα) με τη Ρεάλ να προσπερνά στη γραμμή του φίνις, 78-79. Σλούκας και Βεζένκοφ επέστρεψαν στο παρκέ, με τον Σλούκα να παίρνει το τελευταίο σουτ από μέση απόσταση στα 2΄΄ και ν’ αστοχεί. Η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Νάιτζελ Ουίλιαμς-Γκος και η Ρεάλ Μαδρίτης ήταν η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2023… όχι ο Ολυμπιακός.

Τα δεκάλεπτα: 24-17, 45-45, 63-59, 78-79

Διαιτητές: Πουκλ (Σλοβενία), Βίλιους (Λιθουανία), Ντιφαλά (Γαλλία)

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Γιώργος Μπαρτζώκας): Ουόκαπ, Κέιναν 21 (5), Λαρεντζάκης, Φαλ, Σλούκας 6 (1), Βεζένκοφ 29 (2), Παπανικολάου 6 (2), Μπόλομποϊ 2, Μπλακ, ΜακΚίσικ 14 (2)

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ (Τσους Ματέο): Ουίλιαμς-Γκος 9 (1), Κοζέρ 11 (3), Ράντολφ 3 (1), Φερνάντεθ 3, Χανγκά 2, Χεζόνια 12 (2), Ροντρίγκεθ 15 (2), Ταβάρες 13, Γιουλ 2, Εντιαγέ 3 (1), Μούσα 6 (2)

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook