Φιμέ τζάμια στο αυτοκίνητο: Πότε η Τροχαία σου παίρνει τις πινακίδες

φιμέ-τζάμια-στο-αυτοκίνητο-πότε-η-τροχ-1683488

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας για μη πιστοποιημένες αντηλιακές μεμβράνες προβλέπει και χρηματικό πρόστιμο.

Το καλοκαίρι έρχεται πολύ νωρίτερα κάθε χρόνο και οι οδηγοί σπεύδουν να προστατευθούν από τις υπεριώδες ακτίνες του ήλιου προσπαθώντας επίσης με κάθε τρόπο να τις εμποδίσουν να εισέρχονται στην καμπίνα επιβατών ώστε να διατηρούν μια πιο χαμηλή θερμοκρασία.

Ο δημοφιλέστερος τρόπος «άμυνας» έναντι των ακτίνων του ήλιου είναι οι αντηλιακές μεμβράνες (φιμέ τζάμια) που τοποθετούνται πολύ εύκολα και σίγουρα διατηρούν μια καλύτερη θερμοκρασία στην καμπίνα επιβατών.

Ωστόσο κάποιοι ιδιοκτήτες φαίνεται ότι το παρακάνουν και τοποθετούν πολύ σκούρες αντηλιακές μεμβράνες με αποτέλεσμα πολλές φορές να βρίσκονται αντιμέτωποι με το νόμο πληρώνοντας χρηματικό πρόστιμο ενώ είναι πολύ πιθανό να χάσουν και τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός τους για 10 ημέρες!

Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) και τη νομοθεσία για τις αντηλιακές μεμβράνες αυτοκινήτου, ο ελάχιστος επιτρεπόμενος συντελεστής φωτός είναι 75% για τον εμπρόσθιο ανεμοθώρακα, 70% για τους υαλοπίνακες εκατέρωθεν της θέσης του οδηγού και 70% για τους πίσω πλευρικούς υαλοπίνακες και τον οπίσθιο ανεμοθώρακα, εφόσον το όχημα δεν φέρει πλευρικούς καθρέφτες.

Οι αντηλιακές μεμβράνες που επικολλούνται στους υαλοπίνακες των οχημάτων θα πρέπει να είναι πιστοποιημένες από κράτος μέλος της ΕΕ, από κράτος της ΕΖΕΣ το οποίο είναι συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης ΕΟΧ ή από την Τουρκία, για τοποθέτηση και χρήση σε οχήματα. Δεν επιτρέπεται σε κανένα υαλοπίνακα οχήματος η επικόλληση μεμβρανών τύπου καθρέφτη!

Το συνεργείο που τοποθετεί τις αντηλιακές μεμβράνες θα πρέπει να βεβαιώνει ότι η αντηλιακή μεμβράνη είναι πιστοποιημένη, ότι ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη από το εργοστάσιο κατασκευής διαδικασία τοποθέτησης καθώς να δηλώνει το εργοστάσιο καταασκευής, τον τύπο και τον αριθμό πιστοποιητικού της μεμβράνης όπως επίσης και τον συντελεστή μετάδοσης φωτός αλλά και τον συντελεστή ανάκλασης.

Ο κάτοχος του οχήματος με τις αντηλιακές μεμβράνες υποχρεούται να φέρει μαζί του, συμπληρωμένη και υπογεγραμμένη την πρωτότυπη βεβαίωση του αντιπροσώπου – εγκαταστάτη.

Στην περίπτωση που σε έλεγχο της Τροχαίας διαπιστωθεί ότι οι αντηλιακές μεμβράνες δεν είναι πιστοποιημένες ή είναι πολύ σκούρες τότε ο ιδιοκτήτης θα αναγκαστεί να πληρώσει χρηματικό πρόστιμο 40 ευρώ και θα του αφαιρεθούν η Άδεια και οι Πινακίδες κυκλοφορίας για 10 ημέρες.

Βέβαια υπάρχουν και εξαιρέσεις καθώς η νομοθεσία επιτρέπει την τοποθέτηση πολύ σκούρων αντηλιακών μεμβρανών μόνο στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης έχει σοβαρά θέματα υγείας και βέβαια φέρει μαζί του κάποια ιατρική γνωμάτευση που δικαιολογεί την τοποθέτησή τους…

carandmotor.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook