Φιάσκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο

Ούτε η ίδια η ελληνική κυβέρνηση είχε μεγάλες προσδοκίες για κάποια θεαματική τοποθέτηση του προέδρου Τραμπ υπέρ των ελληνικών θέσεων, σε σχέση με τα ελληνοτουρκικά, μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό στον Λευκό οίκο. Αυτό που περίμενε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν το ελάχιστο.

Δηλαδή μια φωτογραφία με τον αμερικανό πρόεδρο ο οποίος τουλάχιστον με προσήλωση θα τον άκουγε να αναπτύσσει τις ελληνικές θέσεις. Για τις εγχώριες πολιτικές ανάγκες του Κυριάκου Μητσοτάκη κι αυτό θα ήταν αρκετό. Δυστυχώς γι αυτόν δεν πήρε ούτε καν αυτό, δηλαδή την ικανοποίηση να αποσπάσει μισή ώρα από τον χρόνο του πλανητάρχη επικεντρωμένη σε ελληνικού ενδιαφέροντος ζητήματα.

Δυστυχώς για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η συγκυρία της επίσκεψης δεν ήταν ευνοική. Ο Τραμπ είχε να ασχοληθεί με την διαχείριση των παρεπόμενων της δολοφονία του Σουλειμανί την οποία διέταξε. Το θέμα στην Ουάσιγκτον χτες, προφανώς δεν είναι τα ελληνοτουρκικά ούτε οι εγχώριες πολιτικές ανάγκες του Κυριάκου Μητσοτάκη…

Ο πρωθυπουργός εκτός από τη φωτογραφία με τον πλανητάρχη θα ήθελε να ακούσει μια φράση από τον Τραμπ που να καταδικάζει τις τουρκικές ενέργειες στη Λιβύη. Θα ήθελε ο Ελληνας πρωθυπουργός σίγουρα να ακούσει- και να ακουστεί- μια φράση του Αμερικανού προέδρου που να εκληφθεί ως παροχή προστασίας της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας.

Ο πρόεδρος Τραμπ δεν θέλησε να ικανοποιήσει τον Ελληνα πρωθυπουργό. Όχι μόνο κράτησε ίσες αποστάσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά έφτασε στο σημείο να δικαιολογήσει τον Ερντογάν που «για δικούς του εσωτερικούς πολιτικούς λόγους» χαρακτήρισε τον Σουλειμανί «μάρτυρα».

τα λοιπά, ο Ελληνας πρωθυπουργός κάθισε υπομονετικά στο σαλονάκι του Λευκού Οίκου και άκουσε τις απαντήσεις του αμερικανού προέδρου σε ερωτήσεις για το Ιράν, για την παραπομπή του για την Ουκρανία και πάει λέγοντας.

Και ο Αμερικανός πρόεδρος, με την γνωστή χοντροκοπιά του, άφησε τον καλεσμένο του να κοιτάει αμήχανα το ταβάνι. Άλλωστε, ότι ήταν να πάρει από την Ελλάδα (βάσεις σ όλη την επικράτεια) του το πρόσφεραν τζάμπα οι ελληνικές κυβερνήσεις. Η σημερινή και η προηγούμενη…

Γράφει ο Δημήτρης Μηλάκας

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. AKOY KΥΡΙΑΚΟ ΚΑΛΑ ΙΝΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΜΕΙΣ ΤΩΡΑ. ΑΝΤΙΓΑΥΡΕ ΓΕΡΑ-ΓΕΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΣΤΗ ΣΟΥΔΑ ΚΑΙ ΒΓΑΛΕ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ[ ΛΟΛΟΥ] ΟΤΙ Η ΒΑΣΗ ΔΕΝ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΓΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΤΙ ΤΕΜΕΝΑΔΕΣ ΘΑ ΣΟΥ ΚΑΝΟΥΝΕ. ΑΛΛΙΩΣ ΕΝΑΣ ΤΣΙΠΡΑΣ Νο 2 ΣΤΟ ΜΥΑΛΟ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙΣ ΜΕ ΣΥΝΤΟΜΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ