Φιάσκο η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών: Αργεί η αίτηση, εκτίναξη ακρίβειας

φιάσκο-η-επιδότηση-ηλεκτρικών-συσκευ-1402030

Ήταν αρχές Ιανουαρίου όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωνε την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών μπροστά στον φόβο της ακρίβειας και της εκτίναξης των τιμών στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο. Σήμερα, στα μέσα Απριλίου, το πολυαναμενόμενο πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει, παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, ότι οι αιτήσεις θα άνοιγαν μέσα στον Απρίλιο, και μάλιστα λίγο πριν το Πάσχα.

Πλέον, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα θα ξεκινήσει μέσα στον Μάιο, οπότε και θα μπορέσουν τα ωφελούμενα νοικοκυριά να αντικαταστήσουν έως και τρεις συσκευές και να έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Την ίδια ώρα ωστόσο, οι λογαριασμοί που έρχονται και βλέπουν το φως της δημοσιότητας, οδηγούν σε πανικό τους καταναλωτές της ΔΕΗ, ενώ αρκετοί αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην πληρωμή.

Σε απόγνωση οι καταναλωτές από τους λογαριασμούς ρεύματος

Ενδεικτικά, δύο τέτοιες περιπτώσεις έγιναν γνωστές χθες με δυο γυναίκες που κατήγγειλαν ότι καλούνται να πληρώσουν από σχεδόν 2.000 ευρώ. Στη μία εξ αυτών η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι 1.286 ευρώ.

Μία ακόμα καταγγελία έγινε από εργαζόμενο σε οικοδομή και πατέρα τριών ανήλικων παιδιών, ο οποίος έλαβε λογαριασμό ρεύματος ύψους 3.060 ευρώ, με ρήτρα αναπροσαρμοργής 1.800 ευρώ.

Γρίφος παραμένει, λοιπόν, αν, έχοντας μια τέτοια οφειλή για το ρεύμα, θα μπορέσει κανείς να διαθέσει χρήματα -ακόμα και με έκπτωση- προκειμένου να αντικαταστήσει κάποιες από τις συσκευές που έχει στο σπίτι του, εγείροντας ερωτηματικά για το ποιοι θα ωφεληθούν τελικά από το πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσοστά επιδότησης θα κυμανθούν από 30% έως 50% ανά νοικοκυριό, ανάλογα με το ετήσιο εισόδημα. Επίσης, η συσκευή που θα επιλέξετε θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Ποιες συσκευές μπορείτε να αντικαταστήσετε

Μπορείτε να αντικαταστήσετε συσκευές μόνο από τις εξής τρεις κατηγορίες: ψυγείο, κλιματιστικό και καταψύκτη.

Δεν συμπεριλαμβάνονται στην επιδότηση συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων ή πιάτων και ηλεκτρικές κουζίνες.

Αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών με Taxisnet και ΑΦΜ

Μόλις ανοίξει η πλατφόρμα οι καταναλωτές θα πρέπει να κάνουν αίτηση για το πρόγραμμα της επιδότησης για να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλιές και ενεργοβόρες συσκευές τους.

Η διαδικασία της αίτησης για την επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών θα γίνεται με κωδικούς TaxisNet και θα χρειάζεται το ΑΦΜ.

Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί, είτε μόνος του, είτε μέσω του λογιστή του, είτε στο κατάστημα που επιθυμεί να επισκεφτεί για αγορά, να δηλώνει τους κωδικούς taxisnet, στη συνέχεια θα δηλώνει τι συσκευές θέλει να αντικαταστήσει, το ΑΦΜ του και έναν λογαριασμό.

Στη συνέχεια, η επιδότηση θα αφαιρείται στο κατάστημα με την αγορά. Θα επιλέγετε όποια συσκευή επιθυμείτε, και η επιδότηση θα αφαιρείται αυτόματα στο ταμείο.

Ποιοι «κόβονται» από το κουπόνι

Απαραίτητη προϋπόθεση για να πάρετε την επιδότηση είναι μία: Θα πρέπει η παλιά συσκευή που θέλετε να αντικαταστήσετε να λειτουργεί. Έτσι, αν έχετε, π.χ., ένα παλιό air condition που είναι εκτός λειτουργίας, τότε δεν μπορείτε να κάνετε αίτηση.

Επιδότηση συσκευών «τρέχει» από τον Δεκέμβριο στην Κύπρο

Ένα παρόμοιο πρόγραμμα τρέχει στην Κύπρο ήδη από τον Δεκέμβριο του 2021, απευθύνεται ωστόσο μόνο σε ευάλωτα νοικοκυριά.

Οι πολίτες που εμπίπτουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και επιθυμούν να αντικαταστήσουν ηλεκτρικές συσκευές που προνοούνται από το Σχέδιο, με καινούργιες ψηλής ενεργειακής απόδοσης, μπορούν να προχωρήσουν σε υποβολή αίτησης προέγκρισης.

Η επιδότηση φτάνει στα 600 ευρώ αναλόγως συσκευής.

Οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο. Αναμένεται ότι το Σχέδιο, το οποίο θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 20/12/2022 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook