Φέτος το Πάσχα θα πούμε το αρνί… αρνάκι – Πού θα κυμανθούν οι τιμές στα κρεοπωλεία των Χανίων τη Μεγάλη Εβδομάδα

φέτος-το-πάσχα-θα-πούμε-το-αρνί-αρνάκι-1423145

Στα ύψη εκτοξεύονται οι τιμές του κρέατος για το Πασχαλινό τραπέζι και στα Χανιά, αν και στον νομό μας φαίνεται ότι η αύξηση τιμών δεν θα είναι τόσο μεγάλη όσο στην υπόλοιπη χώρα. Οι εκτιμήσεις των κρεοπωλών αναφέρουν ότι οι ανατιμήσεις θα κυμανθούν κατά μέσο όρο στο 15% σε σχέση με πέρσι, την ώρα που κτηνοτρόφοι επισημαίνουν ότι είναι αναγκασμένοι να σφάξουν ζώα και να πουλήσουν με σημαντική «χασούρα», μόνο και μόνο για να σώσουν το ζωικό κεφάλαιο με τις όποιες εισπράξεις.

Οι τιμές στα κρεοπωλεία

Ο πρόεδρος του συλλόγου Κρεοπωλών Χανίων, Κώστας Φιωτάκης, σε δηλώσεις στο zarpanews.gr, ανέλυσε τις τιμές που αναμένεται κατά μέσο όρο να δουν οι καταναλωτές στα κρεοπωλεία των Χανίων την ερχόμενη εβδομάδα:

«Για αρνί ολόκληρο αναμένεται να κυμανθεί στα 11 ευρώ το κιλό, αρνί σε κομμάτια θα φτάσει 12,5 ευρώ. Κατσίκι ολόκληρο περίπου 11,20 ευρώ, κατσίκι σε κομμάτια 12 ευρώ το κιλό. Υπάρχει αύξηση περίπου 15% σε σχέση με το περσινό Πάσχα και οφείλεται στις μεγάλες ανατιμήσεις σε όλη την αλυσίδα, από τις ζωοτροφές για τους κτηνοτρόφους μέχρι το  ηλεκτρικό ρεύμα. Ταυτόχρονα όμως στα Χανιά θα είμαστε από τους φθηνότερους νομούς στη χώρα γιατί υπάρχει επάρκεια κρεάτων και τις τιμές που υπάρχουν στη μητροπολιτική Ελλάδα με 15 και 16 ευρώ το αρνί, δεν θα τις δούμε».

Όσον αφορά άλλα είδη κρεάτων, ο κ. Φιωτάκης ανέφερε ότι το χοιρινό κατά μέσο όρο θα κοστίζει 6 με 6,20 ευρώ το κιλό, κοτόπουλο χωριάτικο περίπου 6,30 ευρώ, ενώ για το μοσχαρίσιο κρέας, ένα καθαρό μπούτι θα φτάσει στα 11,90 ευρώ το κιλό. Οι ανατιμήσεις και εδώ κυμαίνονται στο 10% ως 15%, αλλά θα πρέπει να επισημανθεί ότι πρόκειται για μέσες τιμές σε ντόπια κρέατα και αναμένεται να υπάρχουν αποκλίσεις από κρεοπωλείο σε κρεοπωλείο.

Πόσο πουλάνε το κρέας οι παραγωγοί

Για αφανισμό της κτηνοτροφίας μίλησε στο zarpanews.gr ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων, Γιάννης Βερυκάκης. Οι τιμές παραγωγού στα αρνιά και τα κατσίκια έχουν επίσης αυξηθεί φέτος, αλλά, όπως δήλωσε ο κ. Βερυκάκης, η κατάσταση δεν διορθώνεται με τις ανατιμήσεις:

«Η τιμή παραγωγού στο αρνί θα κυμανθεί από 6,5 ως 7 ευρώ, ενώ στο κατσίκι 7 με 7,5 ευρώ το κιλό. Η τιμή είναι αυξημένη λόγω της αύξηση στις ζωοτροφές οι οποίες άρχισαν να ακριβαίνουν από τον περσινό Ιούνιο και από τότε δεν σταμάτησαν. Υπολογίζω ότι στα κρεοπωλεία θα πρέπει οι τιμές να φτάνουν τα 12 με 13 ευρώ για τον καταναλωτή», είπε ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων

Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με άλλες χρονιές, σύμφωνα με τον κ. Βερυκάκη, είναι ότι πλέον πάνε και ζώα που δεν θα έπρεπε, για σφαγή. Ο λόγος είναι ότι οι κτηνοτρόφοι χρειάζονται άμεσα ρευστό για τις ζωοτροφές, ώστε να διατηρήσουν ζωντανό το ζωικό κεφάλαιο, τα παραγωγικά ζώα δηλαδή:

«Αναγκαζόμαστε να σφάξουμε ζώα και να πουλήσουμε με μεγάλη χασούρα, για να ήμασταν στα ίσα μας θα έπρεπε να πουλάμε το αρνί 10 ευρώ το κιλό τουλάχιστον. Αυτή τη διαφορά υπολογίζει ο παραγωγός να την καλύψει με τις επιδοτήσεις, αλλά φέτος είναι όλα τόσο ακριβά που κτηνοτρόφοι σφάζουν ζώα για να εισπράξουν ό,τι μπορέσουν και να πληρώσουν τις ζωοτροφές. Και στόχος είναι να σωθεί το ζωικό κεφάλαιο. Είμαστε σε τροχιά αφανισμού», είπε ο κ. Βερυκάκης.

Με τις ανατιμήσεις στα κρέατα, αναμένεται οι καταναλωτές να αγοράσουν μικρότερες ποσότητες. Ο πρόεδρος των κρεοπωλών ανέφερε ότι τη Μ. Εβδομάδα περιμένει κίνηση στα κρεοπωλεία των Χανίων, αλλά με λιγότερη κατανάλωση. «Είναι όλο το πακέτο ακριβότερο φέτος, ενώ οι αποδοχές του κόσμου δεν ανεβαίνουν. Γι’ αυτό πιστεύω ότι οι Χανιώτες θα έρθουν στα κρεοπωλεία, αλλά θα αγοράσουν μειωμένες ποσότητες ανά πελάτη», είπε ο κ. Φιωτάκης.

zarpanews.gr – Λεωνίδας Φιλικόζης

2 thoughts on “Φέτος το Πάσχα θα πούμε το αρνί… αρνάκι – Πού θα κυμανθούν οι τιμές στα κρεοπωλεία των Χανίων τη Μεγάλη Εβδομάδα

  1. Οπως παντα το ανατολίτικο στοιχείο μας είναι που βγαίνει μπροστά, όλοι κλαίγε τε για την ακρίβεια για να μπορεί ο καθένας να κλέβει τον άλλον με το προίν του ! Αυριο θάναι το λαδι, μετά ο σπιτονυκοκυρηςμ μετά τα αυγά, μετά τα ζαρβατικα και πάει λεγωντας, όλοι να παραπονεθούμε για την ακρίβεια για να δικαιολογήσουμε την κλεψιά εις βάρος του συμπολίτη μας με τι να ρθει η σειρά του να μας κλέψει ! Πουθενά στον κόσμο δεν γίνεται αυτό, ακόμα και αν υπάρχει ανατίμηση αυτή είναι παντα σε καιρούς που δικαιολογείται και σίγουρα όχι στην φούρια των εορτών. Άκου ολόκληρο το αρνί άλλη τιμή λένε οι ανατολιτες χατζιαβατες και το κομμένο άλλη τιμή, λες και οι κρεοπώλη δες υποχρεώθηκαν να αγοράσουν ……μαχαίρια για να το κόψουν η παράτησαν την δουλειά τους και έκοψαν το κρέας και θέλουν έξτρα λεφτά ! Αυτά μόνο στην μπανανία των ανατολίτων καταναλωτών ! Θα μου πεις σε ποια άλλη χώρα υπάρχουν ξενοδοχεία η ξενώνες που δεν αναγράφουν την τιμή ενοικίασης αλλά σου λένε : πάρε τηλέφωνο να στο σφυριξουμε ! Και οταν παίρνεις αντί να σου απαντήσουν ποσο είναι τιμή σε ρωτάνε τι διαβατήριο εχεις, αν εχεις ξαναπάει στο μέρος τους και χίλια δυο Χατζιαβατη κα με σκοπό να σε καρφώσουν στην τιμή και να σου πάρουν προκαταβολικά τα χρήματα σου και στη συνέχεια να σε βάλουν στο χειρότερο δωμάτιο και όχι αυτό που πλήρωσες με τη θέα, την θάλασσα, κλπ κλπ.

  2. Ανθυγιεινό έθιμο η αρνοφαγια εβραϊκό. Καιρός να καταργηθεί. Και μόνο να σκεφτεί κανεις τι τραβάνε τα έρμα τα ζώα, τα αρνιά το Πάσχα γίνεται φυτοφάγος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook