Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας: Ανοίγει αυλαία με περιορισμούς και… Ferragamo

φεστιβάλ-κινηματογράφου-βενετίας-αν-1099252

Με τροποποιήσεις και περιορισμούς θα πραγματοποιηθεί –από τις 2 ως τις 12 Σεπτεμβρίου 2020– το 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Λόγω της πανδημίας οι αλλαγές στη διοργάνωση του καθιερωμένου κινηματογραφικού θεσμού περιλαμβάνουν μικρότερο αριθμό προβολών και διαθέσιμων θέσεων για τους θεατές, ελέγχους της θερμοκρασίας των προσερχόμενων στις αίθουσες κλπ. Ωστόσο, θα παρουσιαστούν περίπου 60 ταινίες, από τις οποίες 18 θα διεκδικήσουν το βραβείο του Χρυσού Λέοντος.

Πρόεδρος της φετινής επιτροπής των κριτών είναι η Αυστραλή ηθοποιός Κέιτ Μπλάνσετ.

Ανάμεσα στις ταινίες, στη φετινή Μόστρα θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Σαλβατόρε, ο τσαγκάρης των ονείρων» του Ιταλοαλγερινού σκηνοθέτη Λούκα Γκουαντανίνο , που αφηγείται την ιστορία του διάσημου Ιταλού υποδηματοποιού Salvatore Ferragamo. Το μεγάλο μήκους ντοκιμαντέρ δεν περιγράφει μόνο τα στάδια της καριέρας του Ferragamo, αλλά και το περιπετειώδες ανθρώπινο ταξίδι του. Όλα σε μια ιστορία του μαθητευόμενου τσαγκάρη από τη Νάπολη που μετανάστευσε στη Βοστόνη το 1914, έγινε ιδιοκτήτης του Hollywood Boot το οποίο εγκαινίασε το 1923 στη Boulevard Las Palmas του Χόλιγουντ και κατόπιν πήρε την απόφαση του να εγκαταλείψει την Καλιφόρνια και να επιστρέψει στην Ιταλία για να ζήσει, να εργαστεί και να διαπρέψει στη Φλωρεντία.

«Αυτή είναι η δουλειά της ζωής μου: έμαθα να φτιάχνω παπούτσια που ταιριάζουν τέλεια στο πόδι και να μην βάζω το όνομά μου σε αυτά που δεν ταιριάζουν. Λοιπόν, παρακαλώ, πέρα, από την ιστορία ενός ξυπόλυτου και ανίδεου αγοριού που έγινε διάσημος τσαγκάρης, εστιάστε την προσοχή σας στην ευχαρίστηση που προέρχεται από το καλό περπάτημα”, Με αυτήν την πρόταση, γραμμένη στο χέρι , τελειώνει τον πρόλογο της αυτοβιογραφίας του ο Salvatore Ferragamo. Και από αυτό το σημείο ξεκινά η αφήγηση του ντοκιμαντέρ για αυτόν το πρωτοπόρο στον κόσμο του παπουτσιού.

Γεννήθηκε το 1898, στο Μπονίτο, μια πόλη περίπου εκατό χιλιόμετρα ανατολικά από τη Νάπολη , και έφτιαξε τα πρώτα του παπούτσια στην ηλικία των 9 ετών. Ένα βράδυ ήθελε να χαρίσει ένα δώρο σε μια από τις αδελφές του (ήταν το ενδέκατο παιδί ανάμεσα σε 14 αδέλφια μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας ), η οποία την επόμενη μέρα επρόκειτο να λάβει την πρώτη της κοινωνία. Τα υπόλοιπα είναι μια μεγάλη ιστορία επιτυχιών για αυτόν το ταλαντούχο καλλιτέχνη της υποδηματοποιίας στον οποία πιστώνονται οι εφευρέσεις της γόβας στιλέτο, της πλατφόρμας φελλού, του «αόρατου σανδαλιού» από διαφανές νάιλον, του παπουτσιού -κάλτσα κλπ.

Αριστοτέχνης, γνώστης της ανατομίας του ποδιού, καινοτόμος στη χρήση υλικών και πιστός στην παράδοση του χειροποίητου υποδήματος υπέγραψε τα εμβληματικά σχέδια δημιουργιών τις οποίες φόρεσαν κατ΄ αποκλειστικότητα στα πόδια τους οι σταρ του κινηματογράφου σαν τις Όντρεϊ Χέμπορν, Τζόαν Κρόφορντ, Τζούντι Γκάρλαντ, Γκρέτα Γκάρμπο, Σοφία¨Λόρεν, Μέριλιν Μονρόε Μάρλεν Ντίτριχ κ.α. Στο ιδιόκτητο Palazzo Spini Feroni, ένα από τα σπουδαίας αρχιτεκτονικής παλάτια της Φλωρεντίας, το οποίο στεγάζει το κατάστημα-κορωνίδα της εταιρείας Ferragamo. υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του του ιδρυτή της φίρμας.

Απομένει να διαπιστωθεί στη Βενετία αν το ντοκιμαντέρ του Γκουαντανίνο πατάει στο έδαφος ή πετάει στον αέρα. Ένα είναι σίγουρο το στυλ και η επωνυμία του έχουν αφήσει βαθύ χνάρι στο κόσμο της μόδας. Πράγμα που εκτός από τους πελάτες του γνωρίζουν καλύτερα από το καθένα τα έξι παιδιά του, τα 22 εγγόνια και άλλα τόσα δισέγγονα του.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook