Φαράγγια, καταρράκτες, λίμνες και σπήλαια: Αυτές είναι οι άγνωστες ομορφιές της Κρήτης | Photos

φαράγγια-καταρράκτες-λίμνες-και-σπήλ-444677

Πυκνά δάση, εντυπωσιακά σπήλαια, φαράγγια άγριας ομορφιάς αλλά και σπάνια πετρώματα και απολιθώματα είναι μερικά από τα κομμάτια που συνθέτουν ένα ξεχωριστό μωσαϊκό στο Λασίθι της Κρήτης. Στον Άγιο Νικόλαο θα βρείτε την λίμνη Βουλισμένη, την λίμνη χωρίς πυθμένα όπως πίστευαν κάποτε, όπου σύμφωνα με το μύθο έκανε μπάνιο η θεά Αθηνά.

Το φαράγγι του Σεληναρίου με την πλούσια βλάστηση και τα τρεχούμενα νερά, όπου βρίσκουν καταφύγιο αρπακτικά πουλιά, προσφέρεται για εύκολη πεζοπορία, με ενδιάμεση στάση στην Μονή του Αγίου Γεωργίου, μέχρι την έξοδο του, στη Μίλατο.faraggi_selinariouΕκεί βρίσκεται το μεγάλο, ιστορικό σπήλαιο, που στιγματίστηκε από τις θυσίες κατά την Τουρκοκρατία, με τους εντυπωσιακούς σταλαγμίτες αλλά και τα αρχαιολογικά ευρήματα.stalagmitesΑξίζει να επισκεφθείτε το ορεινό πευκοδάσος του Σελάκανου, το μεγαλύτερο μελισσοπαραγωγικό τόπο της Κρήτης, και το φαράγγι της Σαρακήνας που προσφέρει πολλές εναλλαγές τοπίου για πολύωρες εξερευνήσεις. Ταξίδι στο μακρινό παρελθόν θα κάνετε στο Φυσικό Πάρκο Σητείας με τα εντυπωσιακά πετρώματα και απολιθώματα.

Η διαδρομή, διασχίζοντας το φαράγγι των Αγίων Πάντων, με τα ξεχωριστά τοιχώματα που μοιάζουν με μανιτάρια πλευρώτους, γίνεται ξεκούραστα κάτω από τη σκιά των δέντρων.faraggi1

faraggi2Με αφετηρία το Καβούσι Ιεράπετρας, επισκεφθείτε τη μνημειακή «Αρχαία Ελιά», το δέντρο που χρονολογείται από το 1350-500 π.χ. και με τα κλαδιά του οποίου στεφανώθηκε η πρώτη νικήτρια του Μαραθωνίου στους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.

eliaΤο πανέμορφο πευκοδάσος της Θρυπτής, φωλιασμένο στα όρη της Θρυπτής, φιλοξενεί σήμερα γυπαετούς, κρητικούς λαγούς και άλλα είδη. Λίγο βορειότερα, στην άκρη του οροπεδίου Λάκκος του Αμπελιού όπου δημιουργούνται λίμνες το χειμώνα, ξεκινάει το μικρό αλλά όμορφο φαράγγι της Αγριόμαντρας που καταλήγει στην ομώνυμη παραλία.

Τέλος, ένα από τα δυσκολότερα αλλά και ομορφότερα φαράγγια της Ευρώπης είναι το φαράγγι του Χα, που το χειμώνα προσφέρεται και για canyoning. Στο τέλος του παραφάραγγου Μάστορας χύνεται ο μεγαλύτερος καταρράκτης της Κρήτης ύψους 215 μέτρων.
kataraktis

zarpanews.gr

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook