Φαντάσου να μην ήταν και Χανιώτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι θα είχε γίνει με το κολυμβητήριο;

φαντάσου-να-μην-ήταν-και-χανιώτης-ο-κυρ-1103938

Μήπως σαμποτάρουν εντός έδρας τον Χανιώτη πρωθυπουργό οι ίδιοι οι υπουργοί του όσον αφορά το κολυμβητήριο;

Αξίζει πραγματικά τον κόπο να διαβάσει κάποιος το ιστορικό για την επανεκκίνηση της κατασκευής στο κολυμβητήριο Σερρών, που αποδεικνύει πως με την συνεργασία προηγούμενων και νυν κυβερνήσεων αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης μπαίνει το νερό στ’ αυλάκι και αναβαθμίζονται ταχύτατα οι αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλης.

Δύο εντελώς διαφορετικές πόλεις τα Χανιά και οι Σέρρες στα δύο άκρα της Ελλάδας που όμως εδώ και μια δεκαπενταετία αντιμετωπίζουν πανομοιότυπο πρόβλημα όσον αφορά την εγκατάλειψη έργων που αφορούν τα αθλήματα της πισίνας.

Η διαφορά είναι ότι στις Σέρρες δρομολογήθηκαν τα πράγματα άμεσα και ξεκάθαρα ενώ εδώ στα Χανιά, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε ούτε τα στοιχειωδώς αυτονόητα.

Εκεί ένα υπουργό έχουν και κατάφεραν αυτό που για εμάς φαντάζει αδύνατο, εδώ που έχουμε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δεν είμαστε ικανοί να λειτουργήσουμε τα ελάχιστα υπάρχοντα και δυστυχώς δεν είμαστε καν σε θέση να σκεφτούμε το εγκαταλελειμμένο.

Εκτός και οι υπουργοί της κυβέρνησης αδιαφορούν σκοπίμως για την ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά τι έγινε στις Σέρρες διαβάστε παρακάτω.

Νέο Κολυμβητήριο Σερρών: Μετά 15 χρόνια μπήκε το «νερό στο αυλάκι» – Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης

Μετά από 45 ολόκληρα χρόνια ένα μεγάλο αθλητικό έργο (τελευταία ήταν το υπάρχον Κλειστό κολυμβητήριο και το ΔΑΚ) αποκτά τις βάσεις για να υλοποιηθεί στον Δήμο Σερρών. Πρόκειται για την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου στο αθλητικό πάρκο της Ομόνοιας, του οποίου οι εργασίες είχαν σταματήσει εδώ και 15 χρόνια λόγω έλλειψης χρηματοδότησης.

Οι βάσεις τίθενται με την έγκριση πιστώσεων 950.000€ για την εκπόνηση επικαιροποιημένων μελετών, ( ποσό που εξασφαλίστηκε με την στήριξη του Υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή) για να μπορέσουν να αξιοποιηθούν τα κονδύλια ύψους 5.580.000 € που είχε εξασφαλίσει πέρυσι τον Ιούνιο η προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα ο τότε Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης και την έγκριση τους από τον τότε υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη.

Τα κονδύλια μπορεί μεν να εξασφαλίστηκαν με το ενδιαφέρον και τη θέληση της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, όμως η μη ύπαρξη επικαιροποιημένης μελέτης, έθετε το όλο έργο στον αέρα.

Πρώτο στην ατζέντα της Δημοτικής Αρχής Χρυσάφη

Η νέα Δημοτική αρχή του Αλέξανδρου Χρυσάφη, που ανέλαβε τον περασμένο Σεπτέμβριο, το έθεσε πρώτο θέμα στην ατζέντα της, για να μην πάνε χαμένα τα κονδύλια που εξασφαλίστηκαν επι Δημοτικής Αρχής του Πέτρου Αγγελίδη.

Κολυμβητήριο πρότυπο

Μέσα σε έξι μήνες και μετά από επαλειμμένες συναντήσεις στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και στις Τεχνικές Υπηρεσίες της Γ.Γ. Αθλητισμού του συμβούλου για θέματα του Α και Β βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης Ιωάννη Χατζόπουλου, (σ.σ. ο οποίος έκανε και την γνωστοποίηση της χρηματοδότησης) με τον Δήμαρχο Σερρών   και άριστη συνεργασία με τα στελέχη της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου Σερρών και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, εντάχθηκαν και οι απαιτούμενες μελέτες , συνολικού προϋπολογισμού 950.000,00 ευρώ για την κατασκευή ενός πρότυπου βιοκλιματικού κλειστού κολυμβητηρίου τροποποιώντας τον αρχικό προϋπολογισμό της πράξης ένταξης ο οποίος πλέον ανέρχεται στα 6.450.000,00 ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου

  1. Με τα χρήματα της μελέτης εξασφαλισμένα η Δημοτική Αρχή κινεί άμεσα την διαδικασία δημοπράτησης της μελέτης, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε 6 περίπου μήνες (Οκτώβριο του 2020)
  2. Η ολοκλήρωση της επικαιροποιημένης μελέτης προβλέπεται να γίνει στα μέσα του 2021
  3. Με βάσει την μελέτη το έργο θα δημοπρατηθεί μέσα στο 2021 και οι διαδικασίες (μαζί με τις ενστάσεις) να έχουν ολοκληρωθεί το 2022
  4. Μετά την εγκατάσταση του εργολάβου το νέο κολυμβητήριο αναμένεται να είναι έτοιμο να λειτουργήσει σε 18 μήνες

Το ιστορικό του έργου

Το υπό ανέγερση νέο κλειστό κολυμβητήριο του Δήμου Σερρών βρίσκεται στην πόλη των Σερρών στην περιοχή του Αθλητικού Πάρκου Ομόνοιας.

Το έργο του νέου Κολυμβητηρίου στον ΟΒΑ είχε δημοπρατηθεί με το σύστημα Μελέτη – Κατασκευή και οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 2004. Προβλεπόταν η κατασκευή κλειστού κολυμβητηρίου με πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων, κερκίδα θεατών, βοηθητικούς χώρους εξυπηρέτησης αθλητών και θεατών και τις απαιτούμενες ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις.

Μετά όμως από την εξάντληση των διαθέσιμων πιστώσεων, λόγω έλλειψης της απαιτούμενης χρηματοδότησης για την αποπεράτωση του έργου οι εργασίες διακόπηκαν και το έργο παραμένει μέχρι και σήμερα ημιτελές.

Η ανακίνηση του έργου

  1. Στις 3 Δεκεμβρίου του 2016 τέθηκε για πρώτη φορά το θέμα, από τον τότε Δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη στον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, των ανολοκλήρωτων έργων του προγράμματος 2004 στον Δήμο Σερρών, καταθέτοντας και τους σχετικούς φακέλους των έργων που περιελάμβαναν το κλειστό κολυμβητήριο Ομόνοιας και την μελέτη για το κλειστό γυμναστήριο του Αγίου Ιωάννη, έργα τα οποία ξεκίνησαν από το πρόγραμμα “ΕΛΛΑΔΑ 2004” και παραμένουν ημιτελή
  2. Ο κ. Βασιλειάδης ευθύς εξαρχής απέκλεισε την χρηματοδότηση μεγάλων έργων λόγω της οικονομικής κατάστασης της χώρας και το θέμα μπήκε στο «ντουλάπι»
  3. Στις 8/3/2019 με τον προεκλογικό αγώνα των αιρετών να έχει αρχίσει γραφαμε στον anexartitos.gr
  4. «Με γοργούς ρυθμούς 2ο κολυμβητήριο στα… Τρίκαλα! Εμείς εδώ πετάμε… αητό στον Οβά !»
    • σχολιάζοντας: Ηταν μια μικρή είδηση για τους τοπικούς άρχοντες (και τους φιλοδοξούντες να γίνουν χαλίφηδες στη θέση χαλίφηδων) των Σερρών, που βολεύονται στην απραξία και ανικανότητα και ρίχνουν το φταίξιμο στους άλλους. Γιατί, όλο και κάποιοι ψελλίζουν, όταν στριμωχθούν για το αίσχος του Οβά, ότι το “Υπουργείο δεν χρηματοδοτεί μεγάλα έργα…”
  5. Το θέμα της ολοκλήρωσης του κολυμβητηρίου μπαίνει στην ατζέντα των υποψηφίων Δημάρχων

  6. Στις 23/4 το γράφαμε στο anexartitos.gr «Ο Βασιλειάδης «ξεκολλά» την ολοκλήρωση του κλειστού κολυμβητηρίου στην Ομόνοια!» με τον τότε Δήμαρχο Πέτρο Αγγελίδη να δίνει έκτακτη συνέντευξη τύπου στην οποία αναφέρει ότι του προτάθηκε στις (5/4) από τον Υφυπουργό Αθλητισμού – Πολιτισμού κ.Γιώργο Βασιλειάδη Γιώργου ο Δήμος Σερρών να καταθέσει φάκελο με επικαιροποιημένη μελέτη για την ολοκλήρωση του κολυμβητηρίου και ότι το έργο αποτελεί βούληση της Κυβέρνησης να υλοποιηθεί.
  7. Προφανώς και η επικαιροποιημένη μελέτη δεν μπορούσε να πραγματοποιηθεί σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά ο κ. Βασιλειάδης δέχτηκε να κατατεθεί ο φάκελος  με ένα «τεχνικό δελτίο» προϋπολογισμού και να κάνει θετική εισήγηση για την έγκρισή του. Ετσι το έργο προϋπολογισμού 5.500.000€ πήρε μια αρχική χρηματοδότηση 4.500.000 από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ.
  8. Ουσιαστικά όμως θα έπρεπε ο Δήμο Σερρών να βρει το υπόλοιπο 1.000.000€ για να μπορέσει να υλοποιηθεί το έργο.

  9. Στις 13/5 ο Δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης ανακοινώνει  ότι ο Δήμος Σερρών με το έγγραφο του με αρ.πρωτ.14124/06-05-2019 υπέβαλε στο Υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού Γεν. Γραμ. Αθλητισμού τη μελέτη για το έργο “Κλειστό Κολυμβητήριο Αθλητικού Πάρκου Ομόνοιας Δήμου Σερρών“ προϋπολογισμού 4.500.000ευρώ ( 5.580.000 με ΦΠΑ 24%) ενώ δεν παραλείπει να ευχαριστήσει τόσο  τον Υφυπουργό Πολιτισμού – Αθλητισμού κ. Βασιλειάδη Γεώργιο και τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ.Σταμπουλή Αφροδίτη για τη μεγάλη τους συμβολή στη μέχρι τώρα εξέλιξη της προσπάθειας για την υλοποίηση του έργου του κολυμβητηρίου της Ομόνοιας, όπως επίσης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον σύμβουλο του Υφυπουργού κ. Μπουτίνο Αναστάσιο, ο οποίος αθόρυβα βοήθησε τα μέγιστα για το έργο αυτό.
  10. Στις 5/6 ο Υφυπουργός Αθλητισμού προβλέποντας την αδυναμία της Δημοτικής Αρχής Σερρών να εξασφαλίσει το υπόλοιπο 1.000.000€ επανέρχεται στο θέμα και  ανακοινώνει πως εντάσσει το έργο της ολοκλήρωσης του Κολυμβητηρίου στο Πρόγραμμα Δημοσιών Επενδύσεων, με χρηματοδότηση ολόκληρου του ποσού που προβλέπει η επικαιροποιημένη μελέτη (το τεχνικό δελτίο για να είμαστε ακριβείς), δηλαδή 5.500.000€. Λίγες ημέρες αργότερα ο Υφυπουργός Οικονομικών Στάθης Γιαννακίδης κάνει τις απαιτούμενες ενέργειες και το έργο εντάσσεται επίσημα στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
  11. Στις 28/8 ο Δήμαρχος Πέτρος Αγγελίδης, δύο ημέρες πριν να τερματίσει την 9ετή θητεία του στον Δημαρχιακό θώκο, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο έρχεται το θέμα της αποδοχής της χρηματοδότησης και την κάνει ομόφωνα δεκτή.
  12. Όμως το έργο στερείται ουσιαστικά επικαιροποιημένης μελέτης και δεν μπορεί να ξεκινήσει, αν δεν πραγματοποιηθεί αυτή.
  13. Το έργο αναλαμβάνει η νέα Δημοτική Αρχή του Αλέξανδρου Χρυσάφη, η οποία αξιοποιώντας τη συνεργασία με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή, εξασφαλίζεται μετά από έξι μήνες η χρηματοδότηση εκπόνησης της επικαιροποιημένης μελέτης 950.000€ με βιοκλιματικά πρότυπα, και βάζει τα θεμέλια υλοποίησης του έργου.

Το υπάρχον κολυμβητήριο

Το υπάρχον κλειστό κολυμβητήριο του Δήμου, στην Κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων μετρά 44χρόνια, είναι πλέον περιορισμένων δυνατοτήτων, δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των δημοτών τόσο του Δήμου Σερρών αλλά και γενικότερα του Νομού Σερρών. Ξεκίνησε ως μελέτη το 1966 από τον Σερραίο Αρχιτέκτονα Κωνσταντίνο Οικονομίδη–Δούμπα και αποτελεί ορόσημο για την μοντέρνα αρχιτεκτονική ολόκληρης της Ελλάδος.

Το έργο ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε επί κυβερνήσεως Κωνσταντίνου Καραμανλή από τον Υφυπουργό Προεδρίας και αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού Αχιλλέα Καραμανλή πατέρα του νυν Υπυργού Υποδομών, το 1976.

One thought on “Φαντάσου να μην ήταν και Χανιώτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης τι θα είχε γίνει με το κολυμβητήριο;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook