Φάμπρικα με την πώληση εργασιών σε φοιτητές – Εταιρείες στο στόχαστρο της Αστυνομίας

φάμπρικα-με-την-πώληση-εργασιών-σε-φοι-1046177

Με ένα σοβαρό θέμα καλείται να ασχοληθεί η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το οποίο αφορά στις εταιρείες, που πουλάνε έτοιμες εργασίες σε φοιτητές, εκπαιδευτικούς κ.α έναντι συνήθως αδρής αμοιβής. Οι εταιρείες αυτές πουλάνε ότι ζητήσει ο κάθε ενδιαφερόμενος όπως διδακτορικές και μεταπτυχιακές διατριβές αλλά και απλές εργασίες.

Για το θέμα αυτό τώρα καλείται και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να λάβει μέτρα, μετά από αναφορά που έκαναν στη βουλή οι Νίκος Φίλη και Μερόπη Τζούφη (ΣΥΡΙΖΑ) μετά από καταγγελίες της Ομοσπονδίας ιδιωτικών Εκπαιδευτικών.

Ο υπουργός στο απαντητικό του έγγραφο στη Βουλή αναφέρει ότι η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνδράμει τις αρμόδιες Αρχές στη διερεύνηση τέτοιων υποθέσεων αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει λάβει τέτοιο αίτημα από επίσημο φορέα. Συμπληρώνει πάντως ότι η ανάπτυξη λογισμικών που δύνανται να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή λόγου και ειδικότερα των επονομαζόμενων chat bots (όπως το ChatGPT), που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, είναι ιδιαίτερα δημοφιλή κατά την τρέχουσα περίοδο, δημιουργεί προκλήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι επιπτώσεις της χρήσης τους εκτείνονται σε διάφορους τομείς όπως τα πνευματικά δικαιώματα του παραγόμενου κειμένου, οι ενδεχόμενες επιπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία.

Οι καταγγελίες από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς

Πριν από λίγες εβδομάδες ανάλογες καταγγελίες, έκανε και η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) με την υπογράμμιση ότι «η μοριοδότηση των ακαδημαϊκών προσόντων στους Πίνακες του ΑΣΕΠ, γιγάντωσε στη χώρα μας το ντροπιαστικό φαινόμενο της συγγραφής διατριβών, τόσο για μεταπτυχιακά όσο και για διδακτορικά, από εταιρείες, που πλασάρονται ως δήθεν «συμβουλευτικές» αλλά επί της ουσίας συγγράφουν από την αρχή μέχρι το τέλος τις εργασίες των «πονηρών» πελατών. Με τον τρόπο αυτό δεκάδες παραβατικοί υποψήφιοι εκπαιδευτικοί μοριοδοτούνται για τον Πίνακα του ΑΣΕΠ και θα καταλάβουν τη θέση άλλων που μόχθησαν για να λάβουν τον τίτλο τους».

Η αλήθεια είναι ότι μια απλή περιήγηση στο διαδίκτυο φέρνει δεκάδες εταιρείες «συμβουλευτικής» οι οποίες παρέχουν διατριβές για όλες τις «ανάγκες» έναντι υψηλής αμοιβής ανάλογα με την επιθυμία του πελάτη. Όπως μάλιστα αναφέρει η ΟΙΕΛΕ «είναι μια ακόμη απόδειξη ότι, με την ανοχή της πολιτείας και με τη δυσκολία μέρους της ακαδημαϊκής κοινότητας να εντοπίσει το φαινόμενο, το αγαθό της εκπαίδευσης μετατρέπεται ραγδαία σε εμπόρευμα». Σύμφωνα με την ΟΙΕΛΕ το φαινόμενο της βιομηχανίας πτυχιακών εργασιών έχει μεγάλη ανάπτυξη στο εξωτερικό. Με βάση πρόσφατα στοιχεία στις ΗΠΑ το ποσοστό των φοιτητών που συλλαμβάνονται να «κλέβουν» έχει οκταπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, τα Πανεπιστήμια και η πολιτεία με τη βοήθεια ειδικευμένων εταιρειών και σύγχρονων λογισμικών «ανιχνεύουν» μεγάλο τμήμα των «φαστ φουντ» διατριβών και στέλνουν στη δικαιοσύνη τους «παραγωγούς» και τους αντιγραφείς. Επιπλέον, και κυρίως λόγω της χαμηλής αναλογίας καθηγητών-φοιτητών, υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλα εξέτασης που δίνουν τη δυνατότητα στον διδάσκοντα να αντιληφθεί, εάν ο φοιτητής έγραψε ο ίδιος τη διατριβή του. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει ασχοληθεί σοβαρά με το ζήτημα. Είναι άγνωστο, εάν έστω και μια εταιρεία από αυτές που ελεύθερα διαφημίζουν παραβατικές δραστηριότητες έχει ελεγχθεί ή έχει οδηγηθεί στη δικαιοσύνη.

Λίγες, δε, πανεπιστημιακές σχολές έχουν επιστρατεύσει ειδικά λογισμικά (όπως το πρόγραμμα Turnitin) για να εντοπίζουν την παρανομία. Επιπλέον, στην πραγματικότητα του εξαθλιωμένου ελληνικού Πανεπιστημίου όπου ένας καθηγητής έχει συχνά εκατοντάδες εργασίες να διορθώσει, χωρίς τη βοήθεια της τεχνολογίας είναι σχεδόν αδύνατον να εντοπιστούν οι «ετοιματζίδικες» διατριβές. Το γεγονός δυσκολεύει η εμπλοκή πολιτικών κύκλων στο παραεμπόριο πτυχίων με ισχυρές φοιτητικές παρατάξεις να έχουν ενεργό ανάμιξη στην προώθηση τέτοιων άθλιων πρακτικών.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook