Φακοί επαφής: Οι 2 κακές συνήθειες που πολλαπλασιάζουν τον κίνδυνο για τα μάτια σας

φακοί-επαφής-οι-2-κακές-συνήθειες-που-π-585219

Μια συνήθεια που για κάποιους φαντάζει αθώα μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία των ματιών. Εάν ξεχνάτε συχνά να βγάλετε τους φακούς σας όταν κάνετε μπάνιο συνεχίστε το διάβασμα…

Δεν αποχωρίζεστε τους φακούς επαφής ούτε στο μπάνιο; Τότε τα νέα θα είναι δυσάρεστα καθώς, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες, η χρήση των φακών κατά τη διάρκεια του ντους αυξάνει έως και επτά φορές τον κίνδυνο μικροβιακής κερατίτιδας.

Πρόκειται για μία επώδυνη και επικίνδυνη μόλυνση του κερατοειδούς χιτώνα του ματιού, με βασικά χαρακτηριστικά την ερυθρότητα και τα έλκη στην επιφάνειά του. Η πάθηση μπορεί προκαλέσει θολή όραση, μόνιμες βλάβες στον κερατοειδή έως και απώλεια της όρασης.

«Οι φακοί επαφής όρασης προσφέρουν πολλά οφέλη, ωστόσο η μικροβιακή κερατίτιδα που προκαλείται από τη λανθασμένη χρήση τους αποτελεί συχνή αιτία μόνιμης βλάβης στην όραση, με σοβαρά περιστατικά να καταλήγουν στη μεταμόσχευση κερατοειδούς ή απώλεια του οφθαλμού. Το 66% τέτοιων επιπλοκών οφείλονται στην κακή υγιεινή και έλλειψη ενημέρωσης σχετικά με τις συνέπειές της», ανέφερε χαρακτηριστικά ο οφθαλμολόγος Parwez Hossain από το Πανεπιστήμιο του Southampton.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο BMJ Open Ophthalmology συμμετείχαν 78 εθελοντές, 37 εκ των οποίων είχαν εμφανίσει μικροβιακή κερατίτιδα στο παρελθόν, οι οποίοι ερωτήθηκαν σχετικά με τον τρόπο χρήσης των φακών επαφής, τον τύπο φακών που χρησιμοποιούσαν, το διάστημα χρήσης τους, τους κανόνες υγιεινής που τηρούσαν και εάν κοιμόντουσαν ή έκαναν ντους χωρίς να τους αφαιρούν.

Η χρήση των φακών κατά το καθημερινό ντους αποδείχτηκε ο μείζων παράγοντας κινδύνου που πολλαπλασίασε τον κίνδυνο της οφθαλμοπάθειας έως και επτά φορές. Οι κεφαλές του ντους αποτελούν πρόσφορο έδαφος εποικισμού για επιβλαβή βακτήρια που καταλήγουν να εξαπλώνονται στην επιφάνεια των φακών επαφής.

Ο ύπνος με τους φακούς επαφής, αιτία στέρησης οξυγόνου και ξεκούρασης του κερατοειδούς χιτώνα, αποδείχτηκε μια ακόμα επικίνδυνη πρακτική που αυξάνει τις πιθανότητες της μικροβιακής κερατίτιδας έως και τρεις φορές.

Τέλος, οι ηλικίες 25-39 αναδείχθηκαν η ευπαθής ομάδα για τη συγκεκριμένη μόλυνση των ματιών.

Τα ανησυχητικά ευρήματα σχολίασε ο Neil Retallic, εκλεγμένος πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Φακών Επαφής (British Contact Lens Association, BCLA):

«140 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως χρησιμοποιούν φακούς επαφής με ελάχιστα περιστατικά σοβαρών επιπλοκών. Ωστόσο, η πρόσφατη έρευνα έρχεται να επισημάνει την ανάγκη ενημέρωσης προς τη μεγιστοποίηση της ορθής χρήσης τους. Παρέχουμε ήδη υποστηρικτικές οδηγίες τόσο προς τους οφθαλμιάτρους και οπτικούς όσο και τους χρήστες των φακών επαφής για την εφαρμογή κανόνων καλής υγιεινής κατά τη χρήση τους. Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για τη μείωση των κινδύνων της υγείας των ματιών μας».

Πηγή: ygeiamou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook