Εύβοια: Δύο νεκροί από τις πλημμύρες – Σε εξέλιξη επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

εύβοια-δύο-νεκροί-από-τις-πλημμύρες-1087064

Δύο ηλικιωμένοι ανασύρθηκαν νεκροί από την Πυροσβεστική στα Πολιτικά της Εύβοιας μετά τις πλημμύρες που προκάλεσε η σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει το νησί από το απόγευμα του Σαββάτου, όπως επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο δήμαρχος Διρφύων, Γιώργος Ψαθάς.

Σε εξέλιξη είναι επίσης επιχειρήσεις απεγκλωβισμού κυρίως στις περιοχές Πολιτικά, Νεροτριβιά και Ψαχνά του δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, ενώ σύμφωνα με τοπικά μέσα, το απόγευμα του Σαββάτου, προκλήθηκαν ακόμα και φωτιές από τους κεραυνούς που συνόδευαν τις ισχυρές βροχοπτώσεις.

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στα Πολιτικά έχουν δημιουργηθεί «ποτάμια» που ξεπερνούν και το 1m σε ύψος που κατευθύνονται προς την παραλία. Ακόμη και τα βαριά οχήματα της Πυροσβεστικής αδυνατούν να περάσουν σε διάφορα σημεία με συνέπεια οι εκκλήσεις από τους πολίτες που γίνονται για απεγκλωβισμό είτε από Ι.Χ. είτε από κατοικημένες περιοχές είτε από ένα camping της περιοχής να μην μπορούν να τους προσεγγίσουν. Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τροχόσπιτα που έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα οικόπεδα στην παραλιακή ζώνη και τα οποία έχουν κυκλώσει όγκοι νερού που κινούνται ανεξέλεγκτα.

Υπόγεια και ισόγεια σπιτιών έχουν πλημμυρίσει με την πυροσβεστική να δέχεται δεκάδες κλήσεις και να πραγματοποειί διαρκείς απεγκλωβισμούς.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση των περιστατικών έχουν κινητοποιηθεί 72 πυροσβέστες και πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό, 26 οχήματα, ειδικά οχήματα καθώς και 3 διασωστικές λέμβοι από την 1, 7 και 8 ΕΜΑΚ. Επίσης, προληπτικά έχουν κινητοποιηθεί εναέριοι διασώστες από την 1 ΕΜΑΚ με 1 ελικόπτερο.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες τα φαινόμενα εντείνονται όλο και περισσότερο, τα ρέματα φέρνουν όλο και περισσότερο νερό ενώ η κακοκαιρία με βροχή και άνεμο συνεχίζεται έντονα.

Λίγο μετά τη 1 τα ξημερώματα άρχισαν οι πρώτες κλήσεις για εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα, κυρίως στην παραλιακή περιοχή των Πολιτικών. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στην πρώτη ώρα των επιχειρήσεων απεγκλωβίστηκαν περισσότερα από 25 άτομα ανάμεσα τους και 11μελής οικογένεια όπως επίσης και παιδιά που βρίσκονταν μόνα τους στο σπίτι, ενώ κινητοποιήθηκαν και χωματουργικά μηχανήματα να βοηθήσουνε δύσκολες περιπτώσεις. Όταν δε οι πυροσβέστες προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν οχήματα της ΕΛΑΣ για τη μεταφορά απεγκλωβισμένων σε ασφαλή σημεία τα πολλά νερά πέταξαν τα αστυνομικά οχήματα εκτός δρόμου.

Όπως αναφέρει το Σταρ Κεντρικής Ελλάδας, το ποτάμι που περνά μέσα από την πόλη των Ψαχνών έχει πλημμυρίσε και δρόμοι και τα αυτοκίνητα καλύφθηκαν από το νερό, όπως φαίνονται από τις εικόνες. Δυστυχώς, τα περιστατικά είναι πολλά κυρίως στην κεντρική Εύβοια. Χωρίς ρεύμα είναι περιοχές των δήμων Ερέτριας, Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων.

Πλημμύρισε επίσης ο Λήλας Ποταμός του δήμου Χαλκιδέων, με τις αρχές να μην μπορούν να διατάξουν την εκκένωση των γύρω σπιτιών λόγω του κινδύνου από τα ορμητικά νερά.

Μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς και των Δήμων βρίσκονται ήδη στην πρώτη γραμμή και προσπαθούν να αποκαταστήσουν προσβάσεις, όμως ο όγκος του νερού είναι τεράστιος με συνέπεια οι οποιεσδήποτε παρεμβάσεις να μηδενίζονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών και των παραθεριστών στη συγκεκριμένη περιοχή κυριολεκτικά διανυκτέρευσαν στο δρόμο, ενώ δεν έχει κοπάσει η κακοκαιρία που απειλεί ακόμη την περιοχή.

News247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook