Ευτυχία Πενταράκη από Ουκρανία: «Αν γίνει έφοδος στο Κίεβο, θα υπάρξει σφαγή εκατέρωθεν» | Photos

ευτυχία-πενταράκη-από-ουκρανία-αν-γί-1399711

Στον Zarpa Radio 89,6 και τον Δημήτρη Παππά μίλησε το πρωί της Τρίτης η Χανιώτισσα δημοσιογράφος και ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στον πόλεμο της Ουκρανίας, Ευτυχία Πενταράκη. Από το Κίεβο, όπου βρίσκεται εδώ και δύο εβδομάδες, μετέφερε την κατάσταση όπως την βλέπει η ίδια από πρώτο χέρι:

«Εδώ και δύο μέρες κλιμακώθηκαν οι επιχειρήσεις των Ρώσων εναντίον του Κιέβου. Μέχρι τώρα είχαμε χτυπήματα στα προάστια. Είναι μάχες, είναι μέτωπο, ρίχνουν εκατέρωθεν. Χτυπούν συνέχεια οι σειρήνες, ακούμε εκρήξεις. Οι βομβαρδισμοί γίνονται με πυραύλους και πυροβολικό. Αυτή τη νύχτα ξυπνήσαμε από τρεις πολύ δυνατές εκρήξεις, οι πληροφορίες είναι ότι χτυπήθηκε κάποιο κυβερνητικό κτίριο αλλά δεν το επιβεβαιώνουν οι ουκρανικές αρχές. Είχαμε και δύο χτυπήματα σε κτίρια που μένουν πολίτες. Αλλά στο κέντρο του Κιέβου έχουν χτυπήσει πολύ στοχευμένα, δεν έχουν βομβαρδίσει κτίρια.»Το Κίεβο έχει ερημώσει, αν και κάποιες δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν. Ωστόσο, η πλειοψηφία του πληθυσμού έχει εγκαταλείψει την πόλη, σύμφωνα με τα όσα μετέφερε η Χανιώτισσα δημοσιογράφος:

«Το μετρό λειτουργούσε όλες τις μέρες, αλλά με δρομολόγια πολύ αραιά, γιατί το μετρό είναι και καταφύγιο. Από σήμερα το υπουργείο εσωτερικών ξεκίνησε να βγάζει διαβατήρια, για όσους θέλουν να φύγουν από τη χώρα. Ελάχιστοι χρησιμοποιούν αυτοκίνητα σήμερα, το τρένο είναι το μέσο μεταφοράς. Αν κάποιος θέλει να φύγει από το Κίεβο, μπορεί μόνο με το τρένο, ακόμα. Σε μια πόλη των τριών με τεσσάρων εκατομμυρίων, εμείς υπολογίζουμε ότι έχουν μείνει το πολύ ένα εκατομμύριο άτομα. Οι Ουκρανοί λένε ότι είναι ενάμισι, αλλά βλέπουμε μια άδεια πόλη εδώ.»

Σε μια σύγκριση μεταξύ της κατάστασης στην Ουκρανία και της κατάστασης στο Ιράκ, όπου είχε βρεθεί πριν 20 χρόνια, η Ευτυχία Πενταράκη έκανε έναν παραλληλισμό:

«Στο Ιρακ, όταν περιμέναμε τους Αμερικανούς να μπουν στη Βαγδάτη ζούσαμε μια παρόμοια κατάσταση. Οι Ιρακινοί είχαν οχυρωθεί, αλλά δεν είχαν και κανένα εξοπλισμό σοβαρό, είχαν κάτι λιανοντούφεκα και τους διαλύσανε οι Αμερικανοί. Θυμάμαι το ξενοδοχείο που μέναμε και είχαμε αφήσει τις πόρτες ανοιχτές για να περνάει το ωστικό κύμα, δεν υπήρχε ρεύμα, νερό, τίποτα. Τώρα όλα δείχνουν πως πηγαίνουμε για μια αντίστοιχη κατάσταση, ότι οι Ρώσοι θα προσπαθήσουν να μπουν στο Κίεβο. Τρώμε μόνο κονσέρβες, είναι όλα κλειστά, αλλά οι προμήθειες λιγοστεύουν. Είμαστε όπως ήταν λίγο πριν εισβάλουν οι Αμερικανοί στη Βαγδάτη.«Η έμπειρη δημοσιογράφος είπε ακόμα ότι τυχόν έφοδος στο Κίεβο θα καταλήξει σε σφαγή:

«Χθες το ρωσικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε ότι ο λόγος που δεν έχουν γίνει επιθέσεις σε μεγάλες πόλεις είναι διότι ο Ρώσος πρόεδρος είχε δώσει εντολή να μην υπάρχουν μαζικές απώλειες αμάχων. Χθες όμως υπήρξαν χτυπήματα και σε πολυκατοικίες. Εδώ δεν υπάρχει σπίτι, στροφή που να μην έχει οχυρωθεί και αν γίνει εισβολή, θα γίνει σφαγή εκατέρωθεν. Όσοι δεν έχουν επιστρατευθεί, έχουν μπει εθελοντές για την οχύρωση του Κιέβου. Από χθες βλέπουμε 17χρονα παιδάκια στα μπλόκα να μας σταματούν και να μας ελέγχουν τα διαβατήρια.»

Ωστόσο, σε μια εκτίμηση για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η κατάσταση, είπε ότι θα είναι πολύ δύσκολη, αν έρθει η επίθεση:

«Οι Ουκρανοί προέβαλαν αντίσταση στα βορειοδυτικά του Κιέβου, αλλά αν οι Ρώσοι ακολουθήσουν μια τακτική όπως στη Μαριούπολη, που την απέκλεισαν και την άφησαν χωρίς νερό, θέρμανση, ρεύμα, τότε θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα. Και αν βομβαρδίσουν ταυτόχρονα την πόλη, θα είναι διπλό έγκλημα.»zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook