Ευθύμης Λέκκας: Ποτέ ξανά δεν θα γίνουν δάση 300.000 στρ. στην Εύβοια

ευθύμης-λέκκας-ποτέ-ξανά-δεν-θα-γίνουν-1263491

Το δραματικό, καταστροφικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που αφήνει στην «επόμενη μέρα», περιέγραψε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής, Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, στη συνεδρίαση του ΔΣ της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), της οποίας είναι εδώ και χρόνια και επιστημονικός συνεργάτης.

Ο κ. Λέκκας έκανε λόγο για τεράστια καταστροφή και ξεκάθαρα είπε «από τα περίπου 500.000 στρέμματα που έχουν μέχρι τώρα καεί «τα 300.000 τα ξεχνάμε από δάσος» προσδιορίζοντας μάλιστα την περιοχή της κεντρικής και βόρειας Εύβοιας.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα αυτά τα 300 χιλιάδες στρέμματα δασών « έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Οι κλίσεις των εδαφών είναι μεγάλες και τα πετρώματα δεν σηκώνουν καινούργια δένδρα .

Το περιβάλλον είναι πολύ αρνητικό για να έχουμε αναδάσωση».

Αντίθετα στα υπόλοιπα 150.000 στρέμματα, κατά τον κ. Λέκκα , μπορεί να ξαναυπάρξουν δάση. Σ΄αυτά , είπε συγκεκριμένα, « μπορεί το δάσος να αναγεννηθεί ή να αναδασωθεί.

Αναφερόμενος στην «επόμενη μέρα» ο κ. Λέκκας, υπογράμμισε με τους άμεσους κινδύνους που είναι αντιμέτωπες εκείνες οι περιοχές αλλά και οι αντίστοιχες πυρόπληκτες της Αττικής και της Πελοποννήσου.« Το κυρίαρχο πρόβλημα είναι η αντιμετώπιση των φαινομένων που συνοδεύουν τέτοια καταστροφή, η διάβρωση εδαφών , οι πλημμύρες κ.α ), είπε .

Ο κ. Λέκκας , κάλεσε την ηγεσία της ΚΕΔΕ να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες σ΄ότι αφορά την ενημέρωση και εκπαίδευση των αιρετών και του στελεχιακού δυναμικού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης , στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων που « από δω και πέρα θα βλέπουμε συνεχώς», όπως προειδοποίησε.

«Η περιβαλλοντική κρίση είναι « εδώ», τόνισε , ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

3 thoughts on “Ευθύμης Λέκκας: Ποτέ ξανά δεν θα γίνουν δάση 300.000 στρ. στην Εύβοια

  1. Τα δάση αυτά πώς γίνανε ρε μεγάλε, τα φυτέψανε οι νεάτερταλ;
    Μια χαρά θα ξαναγίνουν τα δάση, αρκεί να μην ξανακαούν τα επόμενα 10 χρόνια και να μην αρχίσουν να βάζουν μέσα πρόβατα και κατσίκια.

  2. Τα δάση δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Τα δάση που κάηκαν είχαν γίνει και πιθανώς ξαναγίνει στη διάρκεια πολλών εκατοντάδων (μπορεί και χιλιάδων) ετών. Αν διάβασες το άρθρο, «οι κλίσεις των εδαφών είναι μεγάλες και τα πετρώματα δεν σηκώνουν καινούργια δένδρα». Όταν λοιπόν μεσολαβεί τόσο μεγάλη χρονική περίοδος, πώς ξέρεις τις συνθήκες που υπήρχαν, όταν δημιουργήθηκαν αυτά τα δάση;
    Καλά θα κάνουμε να μην είμαστε ξερόλες και βάζουμε το μυαλό μας (αν υπάρχει) να δουλεύει λιγάκι. Κατάλαβες ρε μεγάλε;
    Και επειδή σε έχω ξαναδιαβάσει να υποστηρίζεις τον Mr Bean-Μητσοτάκη για τη μ@λ@κι@ που είπε και έκανε με τη διαχείριση της φωτιάς σ’ όλες τις περιπτώσεις, δεν απορώ για τις επιλογές σου καιτην ψήφο σου. Κατάλαβες νεάΝτερταλ;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook