Ευρωπαϊκό «ντόμινο» στις απαγορεύσεις πτήσεων από την Βρετανία – Πέρασε ήδη τα σύνορα η νέα μετάλλαξη του κορονοϊού

ευρωπαϊκό-ντόμινο-στις-απαγορεύσε-1152334

Γερμανία και Βέλγιο ακολουθούν την Ολλανδία, βάζοντας φρένο στις πτήσεις από τη Βρετανία, λόγω του νέου στελέχους του κορονοϊού στη χώρα. «Σε συνεχή επικοινωνία» με τη Βρετανία ο ΠΟΥ, ο οποίος ενημερώνει πως η μετάλλαξη του ιού πέρασε τα σύνορα του Ηνωμένου βασιλείου.

Το Βέλγιο θα αναστείλει τις πτήσεις και τα δρομολόγια των τρένων από τη Βρετανία από τα μεσάνυχτα της Κυριακής (01.00 ώρα Ελλάδας) λόγω της νέας μετάλλαξης του κορονοϊού που «κυκλοφορεί» στην Αγγλία, σύμφωνα με δηλώσεις κυβερνητικού αξιωματούχου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρο διευκρίνισε στο τηλεοπτικό δίκτυο VRT ότι η διάρκεια της αναστολής θα είναι τουλάχιστον 24 ωρών.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του ίδιου Μέσου αναφέρουν πως και η Γερμανία εξετάζει «σοβαρά» το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική μετά την ανακάλυψη μιας μετάλλαξης της Covid-19 σε αυτές τις χώρες.

«Οι περιορισμοί στην εναέρια κυκλοφορία από τη Βρετανία και τη Νότια Αφρική αποτελούν μια επιλογή», την οποία εξετάζει αυτή τη στιγμή το Βερολίνο, είπε στο AFP η προσκείμενη στο γερμανικό υπουργείο Υγείας πηγή.

Νωρίτερα, είχε γίνει γνωστό πως η Ολλανδία ανέστειλε όλες τις επιβατικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο μέχρι την 1η Ιανουαρίου μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος μόλυνσης από μια μετάλλαξη του νέου κορονοϊού στη χώρα.

Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας συνιστά, μάλιστα, να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο οποιαδήποτε εισαγωγή αυτής της μετάλλαξης του ιού από το Ηνωμένο Βασίλειο περιορίζοντας και / ή ελέγχοντας την κίνηση επιβατών από το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η επιδημία μεταδίδεται πλέον ταχύτερα

Αξίζει να αναφερθεί πως το Σάββατο ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συζήτησε με κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησής του, μέσω τηλεδιάσκεψης, τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, αφότου επιβεβαιώθηκε ότι ένα νέο στέλεχος του ιού Covid-19 θα μπορούσε να μεταδίδεται ταχύτερα και να έχει οδηγήσει σε αύξηση των κρουσμάτων.

Ο επικεφαλής των υγειονομικών αρχών της Αγγλίας Κρις Ουίτι δήλωσε πως αν και δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή αποδείξεις ότι η παραλλαγή του νέου κορονοϊού έχει προκαλέσει ένα υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας ή έχει επηρεάσει τα εμβόλια, βρίσκονται σε εξέλιξη επείγουσες έρευνες για να επιβεβαιωθεί ή όχι αυτό.

«Έχουμε προειδοποιήσει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και συνεχίζουμε να αναλύουμε τα διαθέσιμα δεδομένα για να βελτιώσουμε την κατανόησή μας», επισήμανε σε μια ανακοίνωσε ο Ουίτι. «… Η Συμβουλευτική Ομάδα Νέων και Αναδυόμενων Απειλών από Αναπνευτικούς Ιούς (NERVTAG) θεωρεί αυτή τη στιγμή ότι το νέο στέλεχος μπορεί να διασπείρεται ταχύτερα», σημείωσε επίσης ο ίδιος.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της χώρας γνωστοποίησε την περασμένη Δευτέρα πως η αύξηση στα κρούσματα στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία ενδέχεται να συνδέεται σε μια νέα, πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού.

«Πρέπει να δράσουμε τώρα», δήλωσε ο κ. Τζόνσον διευκρινίζοντας ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει λάβει η επιδημία μεταδίδεται πλέον ταχύτερα.

«Σε συνεχή επικοινωνία» με τη Βρετανία ο ΠΟΥ

Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσε ότι βρίσκεται σε «συνεχή επικοινωνία» με Βρετανούς αξιωματούχους, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του BBC. Η ίδια μετάλλαξη έχει εντοπιστεί επίσης στις Κάτω Χώρες, τη Δανία και την Αυστραλία, επεσήμανε ο Οργανισμός στο βρετανικό δίκτυο.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις, ωστόσο, ότι το νέο στέλεχος αντιδρά διαφορετικά στα εμβόλια, προστίθεται.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook