Ευρωεκλογές 2019: «Πρεμιέρα» σε Βρετανία και Ολλανδία – Όλα τα βλέμματα στο Λονδίνο λόγω Brexit

ευρωεκλογές-2019-πρεμιέρα-σε-βρετανία-865263

Την «αυλαία» των Eυρωεκλογών ανοίγουν σήμερα Βρετανία και Ολλανδία με το θέμα του του Brexit να πλανάται πάνω από την κάλπη.

Οι Βρυξέλλες έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στο Λονδίνο, εκεί όπου η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, δίνει την ύστατη μάχη για να περάσει από την Βουλή των Κοινοτήτων τη συμφωνία σχετικά με την αποχώρηση της χώρας της από την ευρωπαϊκή οικογένεια.

«Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών στη Βρετανία θα ερμηνευτεί αναπόφευκτα ως ετυμηγορία για το Brexit και γι’ αυτό οι ψηφοφόροι θα πρέπει να σκεφτούν το μήνυμα που θέλουν να στείλουν», υποστηρίζει η υπεύθυνη προγραμμάτων για το Brexit και την βελτίωση της πολιτικής των κυβερνήσεων του ανεξάρτητου «think tank» , «Institute for Government», Τζιλ Ρούτερ.

Η ίδια πάντως τονίζει ότι, πέρα από ένα μήνυμα προς το Ουέστμινστερ, η επιλογή των ευρωβουλευτών παίζει ρόλο και στην διαμόρφωση των δυνάμεων στην Ευρώπη.

Την ώρα που οι Βρετανοί ψηφοφόροι προσέρχονται στην κάλπη για να εκλέξουν 73 ευρωβουλευτές τους, κορυφαία στελέχη των Τόρις συνεχίζουν να σκάβουν τον…λάκκο στην Τερέζα Μέι.

Η νέα επιχείριση ανατροπής της Συντηρητικής πρωθυπουργού, έρχεται ένα 24ωρο μετά την παρουσίαση που έκανε στο κοινοβούλιο μιας σειράς συμβιβασμών που ενσωματώθηκαν στη νέα συμφωνία αποχώρησης της χώρας από την Ε.Ε με σκοπό να κερδίσει την στήριξη του κόμματος των Εργατικών επί του νέου σχεδίου της για το Brexit.

Η Μέι προσφέρει την επιλογή δεύτερου δημοψηφίσματος αν το κοινοβούλιο «περάσει» τη νέα Συμφωνία Αποχώρησης, το κείμενο της οποίας θα δημοσιευθεί εντός των «επόμενων ημερών». Χθες το υπουργικό συμβούλιο συμφώνησε στην ιδέα μιας προσωρινής τελωνειακής σχέσης μέχρι τις επόμενες γενικές εκλογές.

Η συμφωνία αποχώρησης, στην οποία περιλαμβάνεται και το επίμαχο backstop για την αποφυγή των σκληρών ιρλανδικών συνόρων, παραμένει ως έχει. Η βρετανική κυβέρνηση θα επιδιώξει αλλαγές μόνο στην πολιτική διακήρυξη που συνοδεύει τη συμφωνία αποχώρησης, η οποία εστιάζει στις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ένωση μετά το Brexit. Σε κάθε περίπτωση, το κείμενο δεν είναι νομικά δεσμευτικό.Την ώρα όμως που μετράει μέρες στην Ντάουνινγκ Στριτ, έχει η Μέι στ’ αλήθεια την πολυτέλεια να βάζει τους δικούς της όρους;

Ο χρόνος είναι «χρήμα» για τους Τόρις καθώς ανοίγει η «ψαλίδα» μεταξύ του κόμματος του Νάιτζελ Φάρατζ και των Συντηρητικών της Τερέζα Μέι.

«Τόσο οι υποστηρικτές του Brexit (Leavers) όσο και οι υποστηρικτές της παραμονής (Remainers) θα εκμεταλλευθούν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, το οποίο θα είναι άλλο ένα… καρφί στο «φέρετρο της Theresa May ως πρωθυπουργού», όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά το Reuters.

Στις έρευνες της κοινής γνώμης για τις προθέσεις των ψηφοφόρων, το Κόμμα Brexit του Φάρατζ προηγείται με μεγάλη διαφορά έναντι των Συντηρητικών της Μέι και των αντιπολιτευόμενων Εργατικών, που είναι βαθιά διαιρεμένοι για το Brexit ενώ οι Remainers πρέπει να αποφασίσουν πού θα ρίξουν την ψήφο τους μεταξύ τριών ξεκάθαρα φιλοευρωπαϊκών κομμάτων.

Σύμφωνα πάντως με πρόβλεψη του ιστότοπου «Politico», το κόμμα του Brexit με ηγέτη τον Νάιτζελ Φάρατζ καλπάζει λαμβάνοντας ποσοστό 33,02%. Στη δεύτερη θέση έρχονται οι Εργατικοί, με ποσοστό 17,2% και ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, με ποσοστό 15%. Το κόμμα της Τερέζα Μέι, οι Συντηρητικοί, καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση με ποσοστό μόλις 9,7%.

Γενικά, η συμμετοχή των ψηφοφόρων της Βρετανίας στις ευρωεκλογές θεωρείται χαμηλή, συγκριτικά με αυτή στις γενικές εκλογές. Το 2014 ανήλθε στο 35%.

protothema.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook