Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο στην Ελλάδα – Τι αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

ευλογιά-των-πιθήκων-ποιοι-θα-κάνουν-το-1451849

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε να χορηγηθεί το εμβόλιο για την ευλογιά με φόντο τις εξελίξεις και τα αυξανόμενα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν θα γίνει μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού αλλά εμβόλιο θα κάνουν:

  • Οι υγειονομικοί που έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
  • Οι στενές επαφές των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων

Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο της ευλογιάς μπορεί να χορηγείται εντός τεσσάρων ημερών από την έκθεση προκειμένου να αποφευχθεί η εμφάνιση της νόσου. Εάν χορηγηθεί μεταξύ 4-14 ημερών μετά την έκθεση, ο εμβολιασμός μειώνει τα συμπτώματα, αλλά συνήθως δεν μπορεί να αποτρέψει τη νόσο.

Ποιο είναι το εμβόλιο της ευλογιάς

Σύμφωνα με το ECDC, το εμβόλιο που διατίθεται στην Ε.Ε. είναι από τη δανέζικη φαρμακοβιομηχανία Bavarian Nordic’s Imvanex, δεν είναι εγκεκριμένο για χρήση κατά της ευλογιάς των πιθήκων και δεν υπάρχουν δεδομένα ασφάλειας για τη χρήση του σε άτομα με ανοσοκαταστολή ή σε μικρά παιδιά, εκείνα που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο από τη νόσο.

Τα συμπτώματα της ευλογιάς των πιθήκων

Από τη στιγμή της μόλυνσης θα περάσουν από 5 έως 21 μέρες για να εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα, τα οποία είναι:

  • Πυρετός
  • Κεφαλαλγία
  • Μυαλγίες
  • Οσφυαλγία
  • Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σημείο διαφορικής διάγνωσης από την ευλογιά)
  • Ρίγος
  • Καταβολή δυνάμεων

Εξάνθημα (συνήθως παρουσιάζεται 1 με 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Συχνά προηγείται το δερματικού εξανθήματος, εμφάνιση βλαβών σε βλεννογόνους, όπως του στόματος. Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο και στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος συμπεριλαμβανομένων των παλαμών και των πελμάτων. Αρχικά έχει μορφή κηλίδων και βλατίδων, οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές φυσαλίδες, φλύκταινες και έπειτα σε εφελκίδες που τελικά υποχωρούν). Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμοβλογιάς.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι συνήθως ήπια, με τους περισσότερους ανθρώπους να αναρρώνουν χωρίς θεραπεία σε 14 έως 28 ημέρες. Η λοίμωξη μπορεί να χωριστεί σε δύο περιόδους:

  • περίοδος εισβολής (που διαρκεί ως 5 ημέρες) και χαρακτηρίζεται από πυρετό, έντονο πονοκέφαλο, πρήξιμο των λεμφαδένων, πόνο στην πλάτη, μυϊκοί πόνοι και έντονη εξασθένηση (έλλειψη ενέργειας). Αυτό το πρήξιμο των λεμφαδένων είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα της ευλογιάς των πιθήκων σε σύγκριση με άλλες ασθένειες που μπορεί αρχικά να εμφανίζονται παρόμοιες (όπως ανεμοβλογιά, ιλαρά, ευλογιά).
  • εξάνθημα στο δέρμα αρχίζει συνήθως εντός 1-3 ημερών από την εμφάνιση πυρετού. Το εξάνθημα τείνει να συγκεντρώνεται περισσότερο στο πρόσωπο και τα άκρα παρά στον κορμό. Επίσης επηρεάζονται οι στοματικοί βλεννογόνοι (στο 70% των περιπτώσεων), τα γεννητικά όργανα (30%), τα μάτια (επιπεφυκότες κατά 20%), καθώς και ο κερατοειδής. Το εξάνθημα εξελίσσεται διαδοχικά από κηλίδες, που σταδιακά εξελίσσονται σε κυστίδια (γεμάτα με διαυγές υγρό), φλύκταινες (γεμάτες με κιτρινωπό υγρό) και κρούστες που στεγνώνουν και πέφτουν.

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) αποσαφηνίζει πως η ευλογιά των πιθήκων μπορεί να μεταδοθεί μέσω του αναπνευστικού συστήματος κατόπιν εισπνοής μεγάλου μεγέθους σταγονιδίων και μέσω επαφής με δερματικές βλάβες πάσχοντος ή μολυσμένα υλικά (π.χ. κλινοσκεπάσματα ή πετσέτες που έχει χρησιμοποιήσει ασθενής. Μετάδοση καταγράφεται, επίσης, μέσω της επαφής με άγρια ζώα, συνήθως πρωτεύοντα και τρωκτικά, όπως αρουραίοι, ποντίκια και σκίουροι ή ακόμα και με ζώα συντροφιάς που έχουν μολυνθεί από τα προηγούμενα.

Υπενθυμίζεται πως το ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων που καταγράφηκε το περασμένο Σάββατο και στη χώρα μας σήμανε επισήμως στις αρχές. Το ευτυχές ήταν πως ο Άγγλος τουρίστας νοσούσε τελικά από ανεμοβλογιά. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει πως η Ελλάδα το επόμενο διάστημα δεν θα καταγρέψει κρούσμα.

ieidiseis.gr

One thought on “Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι θα κάνουν το εμβόλιο στην Ελλάδα – Τι αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

  1. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών = Εθνική Επιτροπή μίζας από εμβόλια ! Ρε συμπατριώτες είστε δηλαδή πιο σούργελα από τα σούργελα της επιτροπής του κώλου ? Γιατί τα δεχεστε αυτόν τον μόνιμο ξευτιλισμό από τα λαμόγια που ψηφίζετε ! Εσεις τους παίρνετε από τα σκουπίδια και τους ψηφίζετε και μόλις κερδίσουν σας το παίζουν Φαραώ ! Ντροπή σας ! Εκτός αν ειστε πνευματικά καθυστερημένοι ! Είναι δυνατόν να υπάρχει θανατηφόρα « επιδημία « COVID 19 και αυτά τα καθίκια να κάνουν την ζωάρα τους κανονικά με τα ταξίδια τους, τα γλέντια τους, τα τραπεζώματα τους, τα σκι και τα μπάνια τους και σείς να μην έχετε το δικαίωμα να πατε να δείτε τον πατέρα και την μάννα σας αν δεν σας δώσουν άδεια οι καραγκιοζηδες ? Είναι δυνατόν να υπάρχει θανατηφόρα « επιδημία « και να διώχνουν 8.000 γιατρούς γιατί δεν σκύβουν το κεφάλι στις επιθυμίες τους ? Είναι δυνατόν να υπάρχει θανατηφόρα πανδημία και αντί να προσλαβανουν γιατρούς, διώχνουν γιατρούς και προσλαβανουν αστυνομικούς να σας δέρνουν αν δεν σκάβεται το κεφάλι στις εντολές του ……….σκουπιδιού της Κρήτης μητσοτάκη ? Είναι δυνατόν να έρχεται δεύτερη « πανδημία « και αντί να ενισχύσουν το σύστημα υγείας σας διατάζουν πάλι να σκύψετε το κεφάλι και να σηκώσετε το μανίκι σας για τη βελόνα ! Οποιος δεν αγωνίζεται για την ελευθερία του τη χανει είπε κάποιος σπουδαίος πολιτικός και βέβαια δεν εννοούσε αγώνα από καναπέ μέσω Ίντερνετ ! Άντε ξυπνάτε μακάκες επιτέλους !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook