Ευλογιά των Πιθήκων: Η σκιά μίας νέας πανδημίας απειλεί τον πλανήτη – Σε ποιες χώρες έχουν εντοπιστεί κρούσματα

ευλογιά-των-πιθήκων-η-σκιά-μίας-νέας-πα-1449243

Με ανησυχητικούς ρυθμούς αυξάνονται τα τελευταία 24ωρα οι χώρες ανά τον κόσμο που ανακοινώνουν τουλάχιστον ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της Ευλογιάς των Πιθήκων, μια σπάνιας, λοιμώδους ασθένειας, παρόμοιας με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980.

Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, μυικούς πόνους, πρήξιμο στους λεμφαδένες, ρίγη και κόπωση. Επίσης οι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν δερματικά εξανθήματα, τα οποία συχνά ξεκινούν από το πρόσωπο και εξαπλώνονται σε άλλα σημεία του σώματος, περιλαμβανομένων των γεννητικών οργάνων.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την ευλογιά των πιθήκων, η οποία μεταδίδεται από την επαφή με τον μολυσμένο ασθενή ή με τα σωματικά υγρά του, περιλαμβανομένου του σάλιου. Η ασθένεια συνήθως υποχωρεί από μόνη της.

Οι επιστήμονες αρχίζουν να εκφράζουν ανησυχίες για την πιθανότητα να προκύψει μια νέα επιδημία, καθώς έχουν εντοπιστεί κρούσματα σε τουλάχιστον επτά χώρες και ο αριθμός αυτός αυξάνεται κάθε μέρα.

Σωρεία κρουσμάτων στη Βρετανία

Σήμερα, Παρασκευή, οι βρετανικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν πως ερευνούν άλλα τέσσερα κρούσματα της σπάνιας, ιογενούς ευλογιάς των πιθήκων, καθώς οι ασθενείς που έχουν εντοπιστεί από τις 6 Μαΐου μέχρι σήμερα στην Αγγλία αυξήθηκαν στους 7.

Σύμφωνα με την UKHSA, την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι σε εξέλιξη έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποια συσχέτιση μεταξύ των τεσσάρων νέων κρουσμάτων. Οι άνθρωποι αυτοί φαίνεται ότι μολύνθηκαν στο Λονδίνο και δεν υπάρχει κάποια γνωστή σχέση τους με τους τρεις πρώτους ασθενείς.

Οι τέσσερις νέοι ασθενείς δεν έχουν ταξιδέψει σε κάποια χώρα όπου είναι ενδημική η ευλογιά των πιθήκων. Άγνωστο παραμένει το πού και πώς μολύνθηκαν, όπως και το αν είχαν κάποια σχέση μεταξύ τους.

Η ευλογιά των πιθήκων είναι μια σπάνια λοιμώδης ασθένεια, παρόμοια με την ανθρώπινη ευλογιά που εξαλείφθηκε το 1980. Μολονότι είναι πιο ήπια και οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

Σύμφωνα με την UKHSA, οι τέσσερις νέοι ασθενείς αυτοπροσδιορίζονται ως ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι άνδρες που είχαν σεξουαλικές σχέσεις με άλλους άνδρες. Προσβλήθηκαν από τη δυτικοαφρικανική παραλλαγή του ιού, που είναι ηπιότερη από την κεντροαφρικανική.

«Είναι σπάνιο και ασυνήθιστο», ανέφερε η επικεφαλής της υπηρεσίας, Σούζαν Χόπκινς. Πρόσθεσε ότι οι αρχές προτρέπουν τους ομοφυλόφιλους ή αμφιφυλόφιλους άνδρες να προσέχουν και αν εμφανίσουν ασυνήθιστα εξανθήματα ή δερματικές αλλοιώσεις να επικοινωνήσουν με τις υπηρεσίες υγείας το συντομότερο δυνατόν.

Στα 21 κρούσματα η Ισπανία – Τουλάχιστον 5 στην Πορτογαλία

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα 14 ακόμη επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 21, επεσήμαναν οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές της Μαδρίτης.

Παράλληλα, οι πορτογαλικές αρχές κατέγραψαν πέντε περιπτώσεις της ευλογιάς των πιθήκων την Τετάρτη (18/05). Οι πέντε Πορτογάλοι ασθενείς, από τα 20 ύποπτα κρούσματα, είναι όλοι σε σταθερή κατάσταση. Είναι όλοι τους άνδρες και ζουν στην περιοχή της Λισαβόνας και την κοιλάδα του Τάγου, όπως δήλωσαν οι πορτογαλικές υγειονομικές αρχές σύμφωνα με το Reuters.

Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα και στη Γαλλία

Ένα πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων εντοπίστηκε χθες, Πέμπτη, στην περιφέρεια Ιλ-ντε-Φρανς, ανακοίνωσε σήμερα η Γενική Διεύθυνση Υγείας της Γαλλίας.

Πρόκειται για έναν άνδρα ηλικίας 29 ετών χωρίς προηγούμενο ταξιδιού σε χώρα όπου κυκλοφορεί ο ιός, διευκρίνισαν οι υγειονομικές αρχές.

Αφότου θεωρήθηκε ότι μπορεί να είχε μολυνθεί, έλαβε ιατρική φροντίδα και, καθώς η κατάστασή του δεν είναι σοβαρή, έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Δεύτερο κρούσμα στο Βέλγιο

Δεύτερο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε στο Βέλγιο, σύμφωνα με τον ιολόγο Μαρκ Βαν Ρανστ.

«Δεύτερο κρούσμα διαγνώστηκε χθες (Πέμπτη) το βράδυ στο εργαστήριό μας στο Λουβέν σε δείγμα άνδρα από την περιφέρεια της Φλαμανδικής Μπραμπάντ», ανέφερε ο Μαρκ Βαν Ρανστ. Το πρώτο κρούσμα είχε εντοπιστεί στην Αμβέρσα.

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στην Ιταλία

Οι γιατροί του νοσοκομείου λοιμωδών νοσημάτων της Ρώμης Λάτζαρο Σπαλαντσάνι διέγνωσαν το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στην Ιταλία.

Πρόκειται για ένα νεαρό άνδρα, ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα στην χώρα αφού έκανε διακοπές στις Κανάριες νήσους. Ο ασθενής έχει εισαχθεί στο νοσοκομείο της ιταλικής πρωτεύουσας, βρίσκεται σε απομόνωση και η γενική κατάσταση της υγείας του στη φάση αυτή δεν προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Καταβάλλεται προσπάθεια, τέλος, με στόχο να ειδοποιηθούν όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή με τον νέο τις ημέρες πριν διαγνωσθεί με την ασθένεια.

Ένα κρούσμα και στην Αυστραλία

Η Αυστραλία ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στο έδαφός της σε έναν ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Βρετανία, ενώ έχει εντοπιστεί ένα ακόμη ύποπτο κρούσμα που ελέγχεται.

Ένας άνδρας περίπου 30 ετών ο οποίος έφτασε στη Μελβούρνη τη Δευτέρα είναι το πρώτο κρούσμα της ασθένειας αυτής στην Αυστραλία, ανακοίνωσε η υπηρεσία υγείας της πολιτείας της Βικτόρια. Το ύποπτο κρούσμα έχει εντοπιστεί στο Σίνδεϊ σε έναν άνδρα περίπου 40 ετών που είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Βρετανία.

Και οι δύο άνδρες εμφάνισαν ήπια συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της ευλογιάς των πιθήκων όταν επέστρεψαν στην Αυστραλία.

«Για να καθησυχάσουμε τους πολίτες, ο μηχανισμός εξάπλωσης δεν είναι ίδιος με αυτόν της covid ή της γρίπης», τόνισε η Κέρι Τσαντ επικεφαλής δημόσιας υγείας στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας.

Οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας έχουν λάβει μέτρα για τον εντοπισμό και τη διαχείριση τυχόν κρουσμάτων της ευλογιάς των πιθήκων, επεσήμανε η Τσαντ.

ΗΠΑ: Πρώτο κρούσμα στο Τέξας

Ένα σπάνιο κρούσμα της ευλογιάς των πιθήκων καταγράφηκε στο Τέξας, ανακοίνωσαν χθες, Παρασκευή (16/07), τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), το πρώτο κρούσμα του ιού που επιβεβαιώθηκε στην Πολιτεία αυτή.

Η ιογενής ασθένεια εντοπίστηκε σε έναν Αμερικανό κάτοικο, ο οποίος είχε πρόσφατα ταξιδέψει στη Νιγηρία. Επί του παρόντος νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στο Ντάλας.

«Αν και σπάνιο, αυτό το κρούσμα δεν συνιστά λόγο ανησυχίας και δεν αναμένουμε καμία απειλή για το ευρύ κοινό», δήλωσε ο δικαστής της κομητείας του Ντάλας, Κλέι Τζένκινς.

Δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα και στον Καναδά

Η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά ανακοίνωσε χθες Πέμπτη το βράδυ τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα, αφού οι αρχές του Κεμπέκ επεσήμαναν ότι ερευνούν 17 ύποπτα κρούσματα.

«Σήμερα η επαρχία του Κεμπέκ ενημερώθηκε ότι δύο δείγματα που είχε λάβει το Εθνικό Μικροβιολογικό Εργαστήριο βρέθηκαν θετικά στην ευλογιά των πιθήκων. Αυτά είναι τα δύο πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα στον Καναδά», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Υπηρεσία Δημόσιας Υγείας του Καναδά (PHAC).

Υγειονομικοί στο Μόντρεαλ –πρωτεύουσα της επαρχίας Κεμπέκ– είχαν δηλώσει νωρίτερα χθες στους δημοσιογράφους ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του κρούσματος στη Μασαχουσέτη και κάποιων από τα ύποπτα κρούσματα στην περιοχή του Μόντρεαλ.

Εντοπίστηκε το πρώτο κρούσμα στη Γερμανία

Το Ινστιτούτο Μικροβιολογίας των γερμανικών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή (20/05) το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων στη χώρα. «Ήταν ζήτημα χρόνου», δήλωσε ο υπουργός Υγείας και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η εστία μπορεί να περιοριστεί.

«Ήταν μόνο ζήτημα χρόνου να ανιχνευθεί η ευλογιά των πιθήκων και στη Γερμανία», δήλωσε ο Καρλ Λάουτερμπαχ και σημείωσε ότι «με βάση τη μέχρι τώρα διαθέσιμη γνώση, υποθέτουμε ότι ο ιός δεν μεταδίδεται εύκολα και ότι η εστία μπορεί να περιοριστεί». Τόνισε ωστόσο ότι για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα. Ο ιός αναλύεται τώρα πιο προσεκτικά και ελέγχεται το εάν θα μπορούσε να αφορά μια πιο μεταδοτική παραλλαγή, εξήγησε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρόεδρος της Γερμανικής Εταιρίας Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων Νόρμπερτ Μπροκμάιερ δήλωσε ότι ο ίδιος θα εκπλαγεί «εάν δεν εντοπιστούν περισσότερα κρούσματα τις επόμενες ημέρες» στη Γερμανία. Σύμφωνα με τον κ. Μπροκμάιερ, ο ιός πιθανότατα κυκλοφορούσε απαρατήρητος για κάποιο διάστημα. «Ποιος σκέφτεται όμως σήμερα την ευλογιά;», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι λόγω της αυξημένης, τώρα, προσοχής στα πρόσφατα κρούσματα στη Βρετανία, αναμένεται πολύ σύντομα να υπάρξει νέα γνώση για το θέμα.

Το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» κάλεσε σήμερα τους πολίτες σε επαγρύπνηση, ειδικά όσους επιστρέφουν από τη Δυτική Αφρική.

Ευλογιά των Πιθήκων: «Κανένα κρούσμα στην Ελλάδα, είμαστε σε εγρήγορση», λέει ο ΕΟΔΥ

Στη χώρα μας δεν έχει καταγραφεί -μέχρι στιγμής- κάποιο ύποπτο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, όπως αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο οποίος βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της εμφάνισης των κρουσμάτων σε συνεργασία με τους ευρωπαϊκούς φορείς δημόσιας υγείας, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο ΕΟΔΥ τονίζει ότι με βάση τα έως τώρα επιδημιολογικά δεδομένα ο κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό είναι χαμηλός, καθώς η νόσηση είναι συνήθως ήπια και αυτοπεριοριζόμενη, με μικρή σχετικά μεταδοτικότητα. Πάντως, συστήνεται στους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες των ιατρών τους σε περίπτωση εμφάνισης κάποιου εξανθήματος ή ασυνήθιστης δερματικής βλάβης.

Ο Οργανισμός σημειώνει ότι στις αρχές Μαΐου εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων σε ταξιδιώτη που είχε επιστρέψει από τη Νιγηρία. Έκτοτε έχουν καταγραφεί περαιτέρω σποραδικά κρούσματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία).

news247.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook