Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται μια καθαρή ταυτότητα – Είναι λάθος να λένε ότι δεν θέλω την διεύρυνση»

ευκλείδης-τσακαλώτος-ο-συριζα-χρειά-1627947

Στο  ZARPA RADIO 89,6 και την Φανή Νικηφοράκη μίλησε ο πρ. Υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος που βρίσκεται σήμερα στα Χανιά στο πλαίσιο της υποψηφιότητας του για την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Σε σχέση με το δικό του στίγμα για την ηγεσία του κόμματος, σημείωσε: «Πολλοί μου λένε ότι δεν θέλω τη διεύρυνση, είναι λάθος αυτό. Είναι άλλο το σε ποιούς απευθύνεσαι και άλλο το ποιος είσαι εσύ. (…) Δεν μπορεί να είσαι τη μία μέρα η μεγάλη προοδευτική παράταξη, την άλλη προοδευτική παράταξη, την άλλη αριστερά, την άλλη κεντροαριστερά. Αυτό δημιουργεί μια θολή εικόνα και αυτό το εντόπισαν όχι μόνο μέλη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και δημοσκόποι και πολιτικοί αναλυτές.

Άρα αυτό που λέω είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να απευθυνθεί σε πολύ κόσμο αλλά πρέπει να είναι ξεκάθαρο το ποιος είσαι εσύ που απευθύνεσαι. Εμείς έχουμε άλλες αξίες από την δεξιά του ατομικισμού και του ανταγωνισμού τις αξίες της συλλογικότητας και της συνεργασίας. Το θέμα είναι αυτές τις αξίες να τις κάνουμε πενηνταράκια πώς αντιμετωπίζουν τα μεγάλα προβλήματα για παράδειγμα την πράσινη μετάβαση. Κατά την δική μου άποψη η «πράσινη μετάβαση» πρέπει να είναι και «κόκκινη» αλλιώς δεν θα είναι καν πράσινη. Δηλαδή θέλει αλλαγή και του παραγωγικού μοντέλου και του καταναλωτικού μοντέλου» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσακαλώτος στις 18:00 θα έχει συνάντηση στο καφέ του Δημοτικού Κήπου με εκπροσώπους φορέων της Κοινωνικής Οικονομίας του Νομού (συνεταιρισμούς βιοκαλλιεργητών, αγροτικούς συνεταιρισμούς, ενεργειακές κοινότητες, εναλλακτικό εμπόριο, ομάδες καταναλωτών, ομάδες προώθησης τοπικών προϊόντων).

Στις 20:00 θα παρουσιάσει τις θέσεις του και θα γίνει συζήτηση σε ανοικτή πολιτική εκδήλωση στο Νέο Πάρκο Χαλέπας (τέρμα Προφήτη Ηλία και Ανδριανάκη).

«Η κυβέρνηση δεν αγαπάει τα κοινά»

Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές που σαρώνουν την χώρα για 10η μέρα, ο κ. Τσακαλώτος εξαπέλυσε επίθεση στην  Κυβέρνηση, η οποία όπως είπε «όπως όλες οι δεξιές Κυβερνήσεις, δεν αγαπάει τα κοινά, δεν έχει αίσθηση για τα σημασία του περιβάλλοντος, για την προστασία του κοινόχρηστου, του δημόσιου χώρου»

«Δεν ήταν σωστή η δοσολογία κριτικής – αντιπροτάσεων»

Σχετικά με τα αίτια της μεγάλης ήττας στις εθνικές εκλογές ο κ. Τσακαλώτος προανήγγειλε συζήτηση σε βάθος: «Υπάρχει μεγάλη ανάγκη στον κόσμο για πολιτική συζήτηση. Αυτή η συζήτηση θα πάει σε βάθος. Μετά την ήττα του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε έναν απολογισμό σε ένα εξαιρετικό κείμενο προς συζήτηση που συνέγραψαν οι  Γ. Δραγασάκης, Α. Μπαλτάς και Θ. Δρίτσας. Ωστόσο αυτό δυστυχώς δεν έγινε ιδιοκτησία του κόμματος και ελπίζω να μάθουμε από αυτό το λάθος, αυτή τη φορά να συζητήσουμε σε βάθος και ο απολογισμός να είναι ιδιοκτησία όλων μας γιατί νομίζω αν κάνεις έναν σωστό απολογισμό μπορείς να διορθώσεις πολλά πράγματα.

Η όποια ηγεσία -και του Αλέξη και η καινούρια που θα προκύψει- έχει πάρα πολλές πιέσεις από την καθημερινότητα. Δηλαδή η καθημερινότητα τρέχει και η φυσική ροπή των πραγμάτων είναι να αντιδράς σε αυτά που γίνονται. Μια συλλογική ηγεσία όμως πρέπει να αντισταθεί σε αυτό. Προφανώς δεν γίνεται να μην παρεμβαίνεις στα πράγματα που προκύπτουν αλλά συγχρόνως αυτή τη στρατηγική πρέπει να την εντάσεις στο μακροπρόθεσμο σχέδιό σου, αυτά που λες εσύ, πώς φαντάζεσαι μία Ελλάδα μετά από τέσσερα χρόνια με αριστερή κυβέρνηση, πώς θα  είναι οι εργασιακές σχέσεις,  το παραγωγικό μοντέλο, τι ρόλο θα παίζει πολιτισμός. Άρα πρέπει αυτή η αντιπαράθεση, να εντάσσεται σε ένα πλαίσιο που θα δίνει το στίγμα σου πού θέλεις να πας την χώρα.

Δεν θεωρώ ότι η ΝΔ δεν είχε πολλά κακά τα οποία πρέπει να αναδειχθούν αλλά θεωρώ ότι ταυτόχρονα πρέπει δηλαδή να αναδείξεις το πώς θα θωρακίσεις την χώρα σου με θεσμικές παρεμβάσεις ώστε να μην γίνονται σκάνδαλα. Δεν είναι η σωστή «δοσολογία» στο μείγμα κριτικής και αντιπροτάσεων.» τόνισε.

«Διεύρυνση ναι αλλά το σύνολο να είναι μεγαλύτερο από το άθροισμα»

«Θεωρώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να συμβάλει στην Αριστερά του 21ου αιώνα. Προφανώς και έχουν έρθει άνθρωποι από το κέντρο, οικολόγοι, κεντροαριστεροί, ριζοσπάστες. Το θέμα είναι ότι για να έχεις μια καθαρή ταυτότητα, δεν μπορεί η ταυτότητά σου να είναι το άθροισμα όλων αυτών. Γιατί εάν είναι το άθροισμα όλων αυτών, τότε το σύνολο θα είναι λιγότερο από το άθροισμα ενώ εσύ θες το αντίθετο, δηλαδή το σύνολο να είναι παραπάνω από το άθροισμα.

Μια καθαρή ταυτότητα που μπορεί να προκύψει μόνο με συζήτηση και με σεβασμό στην συζήτηση και στην απόφαση» ανέφερε ερωτηθείς για την επόμενη μέρα του κόμματος και συμπλήρωσε πως είναι απαραίτητο «να έχουμε ένα σχέδιο για την ταυτότητά μας, για τις κοινωνικές μας αναφορές, έναν ανανεωμένο προγραμματικό πλαίσιο κι αυτό θέλει δουλειά μυρμηγκιού γι’ αυτό το κόμμα χρειάζεται παράλληλα με την ισχυρή αντιπολιτευτική του παρουσία, να έχει και έναν σχεδιαsμό πού θέλει να πάει»

Τέλος, όσο για το εάν θα καταφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει ενωμένος από αυτήν την εσωκομματική διαδικασία, τόνισε: «Δεν σας κρύβω ότι όταν έφυγε ο Αλέξης -το οποίο ήταν ένα μεγάλο σοκ μετά από 15 χρόνια στην ηγεσία και μετά από όλα αυτά που είχε καταφέρει –  είχα τις ανησυχίες μου αλλά οι αντιδράσεις μέχρι στιγμής και το πώς εξελίσσεται η διαδικασία δείχνει μια σοβαρότητα. Άρα είμαι πολύ πιο αισιόδοξος σε σχέση με το αν με είχατε ρωτήσει μια βδομάδα μετά την παραίτηση.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook