Εύα Παρακεντάκη: Το μεγαλείο της κρητικής κουζίνας μέσα από «100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές»

εύα-παρακεντάκη-το-μεγαλείο-της-κρητι-1152489

Στο Zarpa Radio και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η γνωστή μαγείρισσα με καταγωγή από το Ρέθυμνο, Εύα Παρακεντάκη, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου της «100 Αυθεντικές Κρητικές Συνταγές «.

Πρόκειται για ένα βιβλίο στο οποίο παρουσιάζει μέσα από απλές και αγνές συνταγές τα μυστικά της κρητικής μαγειρικής και δημιουργεί μοναδικές συνθέσεις της κρητικής κουζίνας χρησιμοποιώντας γνήσια ελληνικά προϊόντα.

Στις 100 αυθεντικές συνταγές γευόμαστε νόστιμα φαγητά και γλυκά με όλο αυτόν τον πλούτο των γνώσεων που έχει αποκομίσει από την ενασχόλησή της με την κρητική γευσιγνωσία:

Αυγά με στάκα, πηχτόγαλο πλάι στον ντάκο, φουριάρικα κατσίκια, ολόφρεσκο μπαρμπούνι σαβόρο, ντόπιο γουρουνάκι με βότανα το γνωστό της βοτανάτο, βλίτα τσιγαριαστά, αντικριστό, συμπεθεριό, χορτοκαλίτσουνα μοσχομυριστά, σφακιανόπιτες, λυχναράκια καστρινά και πολλά, πολλά άλλα υπέροχα εδέσματα.

«Μέσα σε αυτό το βιβλίο κλείνω όλη μου την αγάπη για την Κρήτη και τους θησαυρούς της» μας λέει η κα Παρακεντάκη και συνεχίζει: «Η Κρήτη είναι αυτή που πρωταγωνιστεί σε αυτό το βιβλίο, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι, οι μελισσοκόμοι, οι ψαράδες και σε αυτούς το αφιερώνω».

Η ίδια ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ένας νέος κύκλος ανοίγει στην ζωή της που έχει να κάνει με την συλλογή και καταγραφή κρητικών αυθεντικών συνταγών. Θα επισκεφτεί όλους τους νομούς της Κρήτης, θα πάει σε χωριά για να συλλέξει όσο γίνεται περισσότερες συνταγές.

«Η πρώτη ύλη κάνει τον μάγειρα, ο μάγειρας είναι κάτι παρελκόμενο, για παράδειγμα αν έχω καλό ελαιόλαδο, αχνιστό φρέσκο ψωμί, αλάτι από την Γραμβούσα και ένα καλό μαρουβά, δεν χρειάζεται να μαγειρέψω. Με αυτά τα υλικά έχω κάνει ένα θαύμα» λέει και συνεχίζει:

«Φαγητό για μένα είναι καλή πρώτη ύλη και αγάπη, αγάπη για τους ανθρώπους που μαγειρεύεις, αυτό τα περιλαμβάνει όλα!«Έχω μάθει τα παιδιά μου να τρώνε κρητικά, οι γονείς άλλωστε έχουν ευθύνη να περάσουν στα παιδιά τους την γαστρονομική παράδοση του τόπου τους. Το αγαπημένο μου φαγητό είναι οι λαχανοντολμάδες της μαμάς μου κι όταν είμαι στεναχωρημένη φτιάχνω μακαρόνια με κιμά. Τα τελευταία χρόνια έχω δημιουργήσει μια ομάδα, την cretan gastronomy experience, όπου πηγαίνουμε στον χώρο που μας καλούν και μαγειρεύουμε κρητικά παραδοσιακά πιάτα. Θέλω να δίνω στον άνθρωπο που έρχεται από την Σουηδία για παράδειγμα να τρώει καλιτσούνια και πιλάφι!

Η παρουσίαση του βιβλίου ανά την Ελλάδα θα ξεκινήσει την άνοιξη όταν τα πράγματα θα είναι καλύτερα με τον κορονοιό ενώ θα κυκλοφορήσουν κι άλλα βιβλία της, συνέχεια του 1ου βιβλίου.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook