Εύα Καϊλή: Το μεσημέρι της Κυριακής οι ανακοινώσεις από τις βελγικές δικαστικές αρχές

εύα-καϊλή-το-μεσημέρι-της-κυριακής-οι-α-858013

Μέχρι το πρωί της Κυριακής αναμένεται να εμφανιστούν ενώπιον του Βέλγου ανακριτή, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Εύα Καϊλή, καθώς και τα υπόλοιπα τέσσερα άτομα που έχουν συλληφθεί για τη μεγάλη υπόθεση διαφθοράς που σχετίζεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ: μια υπόθεση με καταιγιστικές εξελίξεις που έχει προκαλέσει παγκόσμια αίσθηση και έντονες διεθνείς αντιδράσεις.

Σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες, δεν θα υπάρξει συνέντευξη Τύπου, αλλά θα εκδοθεί ένα δελτίο Τύπου για την υπόθεση.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η βελγική αστυνομία χρησιμοποίησε σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, μεταξύ των οποίων και οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Παρασκευής 9 Δεκεμβρίου οι βελγικές αρχές προχώρησαν σε προσαγωγές και συλλήψεις εργαζομένων και ευρωβουλευτών, ανάμεσα στους οποίους βρισκόταν και η αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, Εύα Καϊλή, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για το σκάνδαλο διαφθοράς και ξεπλύματος χρήματος από πρόσωπα που προέρχονται από το Κατάρ.

L’Echo: Βρέθηκαν σάκοι με χρήματα στο σπίτι της Εύας Καϊλή – Ραγδαίες εξελίξεις

Σακούλες με χρήματα βρέθηκαν στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, στις Βρυξέλλες, όπως έγινε γνωστό το Σάββατο (10/12), στο πλαίσιο έρευνας των Αρχών για υπόθεση διαφθοράς, η οποία αφορά στο Κατάρ.

Αναλυτικά, σύμφωνα με τη «L’Echo», η Εύα Καϊλή διανυκτέρευσε σε κελί και επισημαίνεται: ««Έπειτα από 16 έρευνες που πραγματοποιήθηκαν, πέντε άτομα συνελήφθησαν, την Παρασκευή (09/12) στις Βρυξέλλες και άλλα δύο στην Ιταλία, ως ύποπτα για διαφθορά από το Κατάρ εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η βελγική ομοσπονδιακή εισαγγελία ανακοίνωσε αυτές τις συλλήψεις γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής (09/12)».

Βέβαια, επί του παρόντος, δεν έχει γίνει γνωστό το ποσό που βρέθηκε στο σπίτι της ευρωβουλεύτριας, η οποία διεγράφη τόσο από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ όσο και από την ομάδα των Σοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ακόμα, επισημαίνεται ότι η Εύα Καϊλή συνελήφθη επ’ αυτοφώρω, καθώς λόγω της ασυλίας μόνο έτσι μπορεί να συλληφθεί πολιτικό πρόσωπο.

Ποιοι έχουν συλληφθεί

Υπενθυμίζεται ότι συνλήφθησαν στις Βρυξέλλες, την Παρασκευή (09/12), στο πλαίσιο έρευνας για τις πρακτικές παράνομου λόμπινγκ. Αυτού που φέρεται να προωθούσε το Κατάρ στην προσπάθεια να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως σημειώνει η βελγική εφημερίδα «Le Soir». Μάλιστα, ένας από τους συλληφθέντες είναι ο σύντροφος της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή. Ακόμα, μεταξύ των συλληφθέντων είναι ο 67χρονος πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, στέλεχος του κόμματος Articolo Uno και ο 53χρονος Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας – ITUC, Λούκα Βιζεντίνι.

Σύμφωνα με τη «Le Soir», η Αστυνομία των Βρυξελλών φέρεται ότι βρήκε μισό εκατομμύριο ευρώ σε μετρητά στο σπίτι του Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος μαζί με τον Λούκα Βιζεντίνι είναι γνωστοί στους κύκλους των Βρυξελλών, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα. Επισημαίνεται ότι ο Αντόνιο Παντσέρι, είχε υπηρετήσει ως ευρωβουλευτής για τρεις θητείες από το 2004 έως το 2019, αλλά συνεχίζει να έχει υψηλά ιστάμενη θέση εντός της Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Προτού ενταχθεί στην παράταξη Articolo Uno στην οποία πλέον ανήκει, ήταν επί σειρά ετών στέλεχος του ιταλικού Δημοκρατικού Κόμματος (PD) με το οποίο είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής.

Ο 53χρονος Βιζεντίνι ήταν ηγετική φυσιογνωμία στα ευρωπαϊκά συνδικάτα επί σειρά ετών και άρχισε την καριέρα του από το ιταλικό συνδικάτο UIL – Unione Italiana del Lavoro, προτού εκλεγεί γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC). Στη συνέχεια, πέρασε στη θέση του γραμματέα της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας (ITUC).

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι, επίσης, σύμφωνα πάντοτε με τα δημοσιεύματα των διεθνών ΜΜΕ, ένας άλλοτε βοηθός του Αντόνιο Παντσέρι στο ευρωκοινοβούλιο και ένας διευθυντής μη κυβερνητικής οργάνωσης. Όλοι τους είναι ιταλικής καταγωγής.

Η «Le Soir» σημειώνει ότι οι συλληφθέντες διατηρούσαν επαφές με ενώσεις και ΜΚΟ που δραστηριοποιούνταν στον χώρο της προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο Αντόνιο Παντσέρι, που είχε στο παρελθόν βρεθεί επικεφαλής της Υποεπιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι παράλληλα πρόεδρος και της οργάνωσης «Fight Impunity».

Αυτή η οργάνωση προωθεί «την καταπολέμηση της ατιμωρησίας όταν πρόκειται για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής (09/12), έγινε έφοδος από τις Αρχές μεταξύ άλλων και στα κεντρικά γραφεία της «Fight Impunity» στις Βρυξέλλες.

Οι Αρχές που διεξάγουν τις έρευνες στις Βρυξέλλες, υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου – το Κατάρ όπως αναφέρει η «Le Soir» – επιχείρησε να επηρεάσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τρόπο παράνομο. Ερευνάται εάν έγινε δωροδοκία ατόμων στις Βρυξέλλες.

«Εδώ και αρκετούς μήνες, οι ερευνητές της ομοσπονδιακής δικαστικής αστυνομίας υποπτεύονται ότι μια χώρα του Κόλπου επηρέαζε τις οικονομικές και πολιτικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πληρώνοντας μεγάλα χρηματικά ποσά ή προσφέροντας σημαντικά δώρα σε τρίτους με σημαντική πολιτική ή/και στρατηγική θέση εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», ανέφερε από την πλευρά της η αρμόδια Εισαγγελία. Πρόσθεσε, δε, ότι «οι σημερινές έρευνες επέτρεψαν στους ανακριτές να κατασχέσουν 600.000 σε μετρητά, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα τα οποία πρόκειται τώρα να εξετασθούν στο πλαίσιο της έρευνας».

«Αυτές οι έρευνες απειλούν τώρα να προκαλέσουν μεγάλο σκάνδαλο στο ευρωκοινοβούλιο και ειδικότερα στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η οποία είχε επικριθεί για την ήπια στάση της απέναντι στο Κατάρ ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου», σημειώνει σε άρθρο του το «Politico».

Η δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ που είχε προκαλέσει εντύπωση

«Πρωτοπόρο» στα εργασιακά δικαιώματα είχε χαρακτηρίσει η ευρωβουλεύτρια, Εύα Καϊλή, το Κατάρ που φιλοξενεί το Μουντιάλ 2022, υιοθετώντας αναφορά του ILO (International Labour Organization). Ήταν μια δήλωση που σχολιάστηκε και είχε προκαλέσει εντύπωση.

Βέβαια, οι συνθήκες εργασίας για τα γήπεδα του Κατάρ έγιναν πρωτοσέλιδο στο διεθνή Τύπο λόγω της σωρείας παραβιάσεων της εργατικής νομοθεσίας και των άθλιων συνθηκών εργασίας. Η άλλη οπτική, αυτή της –μέχρι πρότινος – ευρωβουλεύτριας του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, Εύας Καϊλή, ήθελε το Κατάρ να είναι «όαση» για τους εργάτες αφού όπως ανέφερε «O ILO είπε το Κατάρ είναι πρωτοπόρος στα εργασιακά δικαιώματα».

Έτσι, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο, η Εύα Καϊλή επαίνεσε την αραβική χώρα αναγκάστηκε να καταργήσει την Kafala, μία σύγχρονη μορφή δουλείας και κατηγόρησε σε όσους ασκούν κριτική στο Κατάρ για… bullying.

«Σήμερα, το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ είναι μια απόδειξη του πώς η αθλητική διπλωματία μπορεί να επιτύχει τον ιστορικό μετασχηματισμό μιας χώρας, με μεταρρυθμίσεις που ενέπνευσαν τον αραβικό κόσμο» είπε αρχικά η Εύα Καϊλή και πρόσθεσε: «Κάποιοι εδώ καλούν να κάνουμε διακρίσεις σε βάρος τους. Τους κάνουν μπούλινγκ, κατηγορούν όλους όσους τους μιλάνε ή εμπλέκονται μ’ αυτούς για διαφθορά. Ωστόσο, πάλι παίρνουν το φυσικό αέριο τους. Πάλι, έχουν εταιρείες που κερδίζουν δισεκατομμύρια εκεί».

Ακόμα, η ίδια είχε πει: «Έχουμε χιλιάδες θανάτους διότι έχουν αποτύχει οι νόμιμες οδοί μετανάστευσης στην Ευρώπη. Μπορούμε να προωθήσουμε τις αξίες μας, αλλά δεν έχουμε το ηθικό δικαίωμα για «κήρυγμα» με στόχο τη φτηνή προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Και δεν επιβάλλουμε τον τρόπο μας. Τους σεβόμαστε και χωρίς το φυσικό αέριο.

Είναι μια νέα γενιά ευφυών ανθρώπων υψηλής μόρφωσης. Μας βοήθησαν να μειώσουμε την ένταση με την Τουρκία. Μας βοήθησαν με το Αφγανιστάν να σώσουμε ακτιβιστές, παιδιά, γυναίκες. Μας βοήθησαν και είναι ειρηνευτικοί διαπραγματευτές, είναι καλοί γείτονες και εταίροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον για να ξεπεράσουμε τις ελλείψεις. Πέτυχαν ήδη το αδύνατον».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook