Έξυπνες συμβουλές για να μαγειρεύουμε υγιεινά το φθινόπωρο

έξυπνες-συμβουλές-για-να-μαγειρεύουμ-271350
Person preparing vegetables

Το φθινόπωρο έχει μπει για τα καλά και όλοι βρισκόμαστε πλέον σε έντονους ρυθμούς στη δουλειά και στο σπίτι. Τρέχουμε όλοι μέρα να προλάβουμε τα πάντα ενώ προσπαθούμε παράλληλα να οργανωθούμε για να μαγειρεύουμε σωστά και υγιεινά για μας και την οικογένειά μας, έχοντας ξεπεράσει πλέον τις διατροφικές ατασθαλίες του καλοκαιριού.

Πώς θα καταφέρουμε να οργανωθούμε ώστε να τρώμε υγιεινά αλλά και θρεπτικά γεύματα καθημερινά; Σας έχουμε συγκεντρώσει τις συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να το καταφέρετε.

Φρούτα

Το φθινόπωρο δεν έχουμε την τόσο μεγάλη ποικιλία φρούτων που βρίσκαμε το καλοκαίρι αλλά κάθε εποχή πορεύεται με τα φρούτα της.

Τα φρούτα που πρωταγωνιστούν αυτήν την εποχή είναι τα μήλα και τα αχλάδια ενώ εμφανίζονται σιγά σιγά τα μανταρίνια και τα πορτοκάλια. Πώς τα καταναλώνουμε; Κυρίως σκέτα, ως σνακ ή μέσα σε κάποια φρουτοσαλάτα, όπου μπορούμε να προσθέσουμε ξηρούς καρπους και μέλι για να την κάνουμε πιο θρεπτική αλλά και πιο θερμιδογόνα. Tα φρούτα γίνονται κομπόστες και μαρμελάδες, που αν τις φτιάξουμε στο σπίτι είναι σίγουρα πιο υγιεινές από τις συσκευασμένες. Πέρα από αυτό, εννοείται ότι μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε σε άπειρες συνταγές, αλμυρές ή γλυκές, αλλά σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να προσέξουμε πόσο μας ανεβάζει τις θερμίδες η κάθε συνταγή.

Λαχανικά

Όσο για τα λαχανικά, έφτασε η εποχή του κουνουπιδιού και του μπρόκολου! Θρεπτικά και χορταστικά, τρώγονται και ως λαδερό φαγητό αλλά μπορούν να πρωταγωνιστήσουν και σε άλλα πιάτα, όπως σε σούπες ή ακόμα και σε vegetarian ή vegan σουφλέ! Φυσικά, στα μανάβικα και τα σουπερμάρκετ βρίσκουμε σπανάκι, λάχανο, παντζάρια, πράσα, ζαρζαβατικά που μας δίνουν άπειρες συνταγές και γευστικές αλλά και πλούσιες σε βιταμίνες.

Όσο ο καιρός ξεκινά να δροσίζει, θα κάνουν την εμφάνισή τους οι σούπες. Μπορούμε κι εκεί να κάνουμε focus κυρίως στα λαχανικά. Σελινόριζα, παστινάκη, κουνουπίδι αλλά και κολοκύθα μπορούν να μας δώσουν πιάτα και θρεπτικά αλλά και νόστιμα!

Μην ξεχνάτε τις πρωτεΐνες

Βρίσκονται στα κρεατικά και τα θαλασσινά αλλά και στα λαχανικά και τα όσπρια. Οι διατροφολόγοι συνιστούν να υπάρχει μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα, χωρίς υπερβολές φυσικά, καθώς η υπερβολική κατανάλωσή τους παχαίνει… Με αυτόν τον τρόπο χορταίνουμε πιο εύκολα, τρεφόμαστε πιο σωστά και αποφεύγουμε τα τσιμπολογήματα.

Είναι ιδανική εποχή σιγά σιγά για σούπες με όσπρια, ή συνδυασμό οσπρίων με θαλασσινά ή κρεατικά -κατά προτίμηση μη παχυντικά.

Υδατάνθρακες

Είναι οι… συνήθεις ύποπτοι σε κάθε δίαιτα. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες -και δη οι καλοί υδατάνθρακες- είναι απαραίτητοι σε μια ισορροπημένη διατροφή. Επιλέγουμε προϊόντα ολικής άλεσης που είναι πιο εύπεπτα και πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ επιφέρουν αίσθημα κορεσμού, εμποδίζοντάς μας να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες φαγητού.

Κλασικός αγαπημένος υδατάνθρακας, η πατάτα, είναι συνοδευτικό στα περισσότερα πιάτα μας και αν την καταναλώσουμε βραστή ή ψητή δεν είναι τόσο θερμιδογόνα όσο πιστεύουμε. Εννοείται ότι για περισσότερα θρεπτικά συστατικά, πιο πρωτότυπες γεύσεις και συνταγές αλλά και λιγότερες θερμίδες, μπορούμε να βάλουμε στο παιχνίδι τη γλυκοπατάτα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε αλμυρές όσο και σε γλυκές συνταγές.

Εννοείται ότι τα γλυκά δεν ανήκουν στους υδατάνθρακες που μπορούμε να καταναλώνουμε άφοβα ή χωρίς ενοχές και επιπτώσεις στη ζυγαριά αλλά και την υγεία μας. Οπότε, θα πρέπει να ψάχνουμε να βρούμε υγιεινές λύσεις με λιγότερη ζάχαρη, χρήση άλλων γλυκαντικών ή να αποφεύγουμε γενικώς τους γλυκούς πειρασμούς.

olivemagazine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook