Εξοικονόμηση ενέργειας με… βεντάλια στο ελληνικό δημόσιο και «κόφτη» στα κλιματιστικά

εξοικονόμηση-ενέργειας-με-βεντάλια-1453417
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Από την ατομική ευθύνη στην ατομική… πλάτη πορεύεται η χώρα στο θέμα της εξοικονόμησης ενέργειας με τα νέα μέτρα που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση να είναι έτοιμα να τραβηχτούν από το συρτάρι.

Σύμφωνα με όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συνάντησή του με την πρόεδρο της Δημοκρατίας «όλοι πρέπει να βάζουν πλάτη σε αυτή τη συλλογική προσπάθεια» ενώ το επόμενο διάστημα «θα παρουσιάσουμε και ένα συνολικό σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας.

Διότι έχουμε ακόμα δρόμο να διανύσουμε προς αυτή την κατεύθυνση, είτε μιλάμε για τα δημόσια κτίρια είτε μιλάμε για τις ιδιωτικές κατοικίες».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι «με μικρές αλλαγές στη συμπεριφορά μας μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια, να γλιτώσουμε χρήματα, να διευκολύνουμε την προσπάθεια της χώρας να μειώσει συνολικά το ενεργειακό της αποτύπωμα. Είναι πολιτικές που μόνο όφελος έχουν και για την εφαρμογή τους η κυβέρνηση θα φροντίσει να παρουσιάσει πολύ σύντομα ένα συγκεκριμένο και συνεκτικό σχέδιο».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι καταρχήν θα πάμε σε ένα μοντέλο Ισπανίας όπου στο δημόσιο θα γίνονται έλεγχοι θερμοκρασίας σε δημόσια γραφεία, θα προχωρήσουμε σε μαζική εγκατάσταση ηλιακών συλλεκτών σε στέγες δημόσιων κτιρίων, ενώ θα τεθούν και κίνητρα χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Για τους ιδιώτες και για τα σπίτια θα ζητηθεί να μπαίνει σταθερή θερμοκρασία στα κλιματιστικά και όχι χαμηλή, ενώ η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών και η αντικατάσταση των παλαιών air – condition θα αποτελεί προτεραιότητα.

Το παράδειγμα της Ιταλίας

Στην Ιταλία, η «Επιχείρηση Θερμοστάτης», όπως ονομάστηκε από τα ιταλικά ΜΜΕ, προβλέπει πως ο κλιματισμός σε δημόσια κτίρια, συμπεριλαμβανομένων σχολείων και κυβερνητικών υπουργείων, δεν μπορεί να οριστεί κάτω από τους 27 βαθμούς Κελσίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τον χειμώνα, τα συστήματα θέρμανσης δεν πρέπει να θερμαίνουν τα κτίρια άνω των 19 βαθμών, αν και θα επιτρέπονται 2 βαθμοί παραπάνω σε ειδικές συνθήκες.

Για όσους δεν συμμορφώνονται προβλέπονται πρόστιμα από €500 έως €3.000.

Μειώνοντας τους βαθμους στα air condition, η κυβέρνηση σκοπεύει να εξοικονομήσει 4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου αυτό το έτος. Τα μέτρα τεθούν σε ισχύ την 1η Μαΐου και θα διαρκέσουν έως τον Απρίλιο του 2023.

Πώς θα κάνετε αίτηση για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών

Οι ωφελούμενοι θα εισέρχονται στο gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet για να κάνουν την αίτηση και θα δηλώσει στο σύστημα ποιες συσκευές θέλει να αντικαταστήσει.

-Ο ενδιαφερόμενος θα λαμβάνει ένα εκπτωτικό κουπόνι. Θα μπορεί να επιλέξει όποια συσκευή επιθυμεί, απλά αυτή θα πρέπει να πληροί κάποια ελάχιστα κριτήρια ενεργειακής απόδοσης και ποιότητας.

Οι δικαιούχοι

«Ανεξαρτήτως εισοδήματος» θα μπορούν οι πολίτες να κάνουν αίτηση για την επιδότηση, όμως θα μπει «κόφτης» εφόσον ξεπεράσουν τις 350.000 που προβλέπονται οι αιτήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, «όλοι μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με μία διαφορά ότι θα υπάρχει αντικειμενική κατάταξη βάσει κοινωνικών κριτηρίων (μέλος με αναπηρία, πολύτεκνη οικογένεια, χαμηλό εισόδημα ). Άτομα που ανήκουν σε αυτές τις ομάδες έχουν περισσότερα μόρια, επομένως θα είναι οι πρώτοι οι οποίοι θα επιλεγούν να αντικαταστήσουν τη συσκευή τους».

Οι παραπάνω κατηγορίες θα πάρουν και την έκπτωση 50%, ενώ  ανάλογα με τα εισοδηματικά κριτήρια, η επιδότηση θα ξεκινά από το 35%.

Πηγή: ieidiseis.gr

2 thoughts on “Εξοικονόμηση ενέργειας με… βεντάλια στο ελληνικό δημόσιο και «κόφτη» στα κλιματιστικά

  1. Έχω πέσει κάτω από τα γέλια ! Ο παπους μου που ταξίδευε πολύ γιατί ο πατέρας του είχε προσληφθεί σε διάφορες χώρες λόγω επαγγελματος είχε πάει και στην Ινδία περίπου το 1960 και έχει πολλές φοτωγραφιες ( δυο άλμπουμ ) μεσα στις οποίες φαίνεται να είναι σε ένα ινδικό αεροπλανο και να κρατάνε όλοι βεντάλιες για να κάνουν αέρα όπως είχε εξηγήσει στον πατέρα μου. Οι φωτογραφίες υπάρχουν και θα ηταν πραγματικά τέλειο να δημοσιεύονταν για να δούμε πως μια χώρα γυρνάει στον προηγούμενο αιώνα λόγω ανικανότητας και διαφθοράς της κυβέρνησης της !
    Δεν ξέρεις να γελάσεις η να κλάψεις ! Μάλλον να γελάσεις με τις επιλογές του ψήφου μας και να κλάψεις για τα δύστυχα παιδιά μας και την πατρίδα μας !

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook