Έξοδος Δεκαπενταύγουστου: «Πλημμύρισαν» από ταξιδιώτες λιμάνια, αεροδρόμια και εθνικές οδοί

Αναχωρούν από λιμάνια, αεροδρόμια και εθνικές οδούς και οι εναπομείναντες στις μεγάλες πόλεις ενόψει του εορτασμού του Δεκαπενταύγουστου που παραδοσιακά, πραγματοποιείται η μεγαλύτερη έξοδος του έτους.

Εν μέσω των ανησυχιών που εκφράζουν οι ειδικοί για το ενδεχόμενο διάδοσης του κορωνοϊού από τις συνεστιάσεις και τις εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια των διακοπών, και έχοντας στο μυαλό τους τις συστάσεις για την τήρηση των μέτρων, και οι τελευταίοι Αθηναίοι, εγκαταλείπουν με κάθε μέσο την πρωτεύουσα. Με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή το αρνητικό αποτέλεσμα PCR test 72 ωρών, ανα χείρας, πλημμυρίζουν λιμάνια και αεροδόμια για να ταξιδέψουν στον προορισμό της επιλογής τους.

Στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου επικρατεί το αδιαχώρητο. Ίδια εικόνα και στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», από το οποίο τα αεροσκάφη αναχωρούν με πληρότητα στο 100%, για τους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας, τα νησιά του Αιγαίου και του Ιονίου. Ενώ σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας η τροχαία έχει θέσει σε ισχύ έκτακτα μέτρα.

Ανησυχία επιστημόνων για το Δεκαπενταύγουστο

Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους για τα παραδοσιακά πανηγύρια αλλά και για την περιφορά του επιταφίου προς τιμήν της Παναγίας που διοργανώνται σε πολλά πολλά νησιά του Αιγαίου, όπως στην Τήνο, την Πάρο και την Πάτμο. Μόλις σήμερα, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης και η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, σημείωσαν ότι αναμένουν αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία μετά την εβδομάδα του Δεκαπενταυγούστου, που σημαίνει αύξηση της πίεσης του συστήματος υγείας.

«Περιμένουμε από τον Δεκαπενταύγουστο και έπειτα να έχουμε αύξηση των κρουσμάτων. Είναι λιγότερα από ό,τι τα υπολογίζαμε κι εύχομαι να μην αυξηθούν περαιτέρω» είπε χαρακτηριστικά η κ. Παγώνη.

Στο πλαίσιο αυτό, η δημοτική αρχή στην Τήνο και η οικεία μητρόπολη, όπου γίνεται το μεγαλύτερο προσκύνημα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», βρίσκονται σε επιφυλακή. Το νησί της Μεγαλόχαρης κάθε Δεκαπενταύγουστο «βουλιάζει» από χιλιάδες πιστούς γι’ αυτό και δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Αν και δεν είναι εύκολη υπόθεση να ελεγχθεί η κατάσταση, μια που στο ναό της Ευαγγελιστρίας συγκεντρώνεται πλήθος κόσμου, ωστόσο από την πλευρά της δημοτικής αρχής και της Εκκλησίας συνιστάται η αυστηρή τήρηση των οδηγιών, αποστάσεις, χρήση μάσκας και αντισηπτικών.

Το ίδιο και στην Πάρο, όπου πόλος έλξης για εκατοντάδες πιστούς είναι η Παναγία η Εκατονταπυλιανή. Το νησί ήδη είναι επιβαρυμένο επιδημιολογικά και σε περίπτωση που δεν τηρηθούν οι οδηγίες των ειδικών, τότε θα υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα.

Η Ιερά Σύνοδος -όπως αναφέρει το ίδιο δημοσίευμα- έχει διαμηνύσει σε ιερείς και ιεράρχες την αναγκαία εφαρμογή των μέτρων στους ναούς και τα μοναστήρια. Με βάση τα ισχύοντα, έως και την προσεχή Δευτέρα (16 Αυγούστου) επιτρέπεται η είσοδος στους ναούς με αναλογία ένα άτομο ανά 15 τ.μ. και με ανώτατο όριο τα 100 άτομα.

Στους εξωτερικούς χώρους (προαύλια εκκλησιών) ισχύει ένα άτομο ανά 10 τ.μ. με απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων μεταξύ τους, όπως και η χρήση διπλής μάσκας.

cnn.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ