Έξι στους δέκα νέους Έλληνες θεωρούν τα μουσεία… influencers!

έξι-στους-δέκα-νέους-έλληνες-θεωρούν-τ-1799423

Αποκαλείς influencer την Chiara Ferragni; Τότε πως θα χαρακτήριζες τη Mona Lisa; Εντυπωσιακά είναι τα ευρήματα νέας έρευνας, η οποία δημοσιεύεται στο νέο βιβλίο του δημοσιογράφο Κώστα Λασκαράτου, «μουσεία INFLUENCERS», σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από 6 στους 10 νέους Έλληνες αποδέχονται τον χαρακτηρισμό «influencer» για τους μουσειακούς φορείς και τα εκθέματά τους.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα: «Πιστεύετε πως τα μουσεία διαθέτουν κύρος και δύναμη για να γίνουν αληθινοί influencers;», το 61% των πολιτών απάντησε θετικά, αποδεχόμενο την επιδραστικότητα του θεσμού στη ζωή τους.

Σημαντικά είναι τα ευρήματα στα επί μέρους ερωτήματα, όπου αναζητήθηκε σε ποιους τομείς πιστεύουν οι πολίτες ότι τα μουσεία ασκούν μεγαλύτερη επιρροή στους ανθρώπους.

Αναλυτικότερα, στο ερώτημα: «Σε ποια από τα παρακάτω θέματα πιστεύετε ότι μπορεί να επηρεάσει ένα μουσείο την άποψη των πολιτών;», το δείγμα της έρευνας -έχοντας τη δυνατότητα να δώσει περισσότερες από μια απαντήσεις-, υποστήριξε:

Στον περιορισμό του ρατσισμού, σε ποσοστό 40%

Στον περιορισμό της ξενοφοβίας, σε ποσοστό 37,1%

Σε ζητήματα που αφορούν στην κλιματική αλλαγή, σε ποσοστό 28,7%

Σε ζητήματα που αφορούν στην υγεία, σε ποσοστό 27,8%

Στην κοινωνική ενσωμάτωση ευάλωτων πολιτών, σε ποσοστό 26,9%

Στο περιορισμό του σεξισμού, σε ποσοστό 26,2%

Ένα ποσοστό της τάξεως του 24,9%, δεν γνώριζε ή δεν θέλησε να απαντήσει

Η έρευνα επικεντρώθηκε στις ηλικιακές ομάδες 17-24 και 25-34 και αποτελεί μέρος του νέου βιβλίου του δημοσιογράφου και αριστούχου διδάκτορος του Παντείου, Κώστα Λασκαράτου «μουσεία INFLUENCERS».

Το βιβλίο εξετάζει τη σχέση των μουσείων με τους ψηφιακούς influencers στην εποχή των «έξυπνων» τηλεφώνων, αλλά και τις επιλογές των σύγχρονων συμπεριληπτικών μουσειακών φορέων, που τους καθιστούν αληθινούς influencers.

Ειδικότερα αναλύεται ο κοινωνικός αντίκτυπος των μουσείων και η επιδραστικότητά τους σε κρίσιμα ζητήματα, όπως ο ρατσισμός, ο σεξισμός και η θέση της γυναίκας, η συμπερίληψη ΑΜΕΑ, ΛΟΑΤΚΙ+, η κοινωνική ενσωμάτωση προσφύγων, αστέγων, φυλακισμένων, η υγεία, η κλιματική κρίση, η εκπαίδευση, ο τουρισμός κλπ. Ένα βιβλίο για τα μουσεία που αλλάζουν τον κόσμο μέσα από τη δική τους διαρκή αλλαγή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook