Εξετάζονται μέτρα και στα σούπερ μάρκετ

εξετάζονται-μέτρα-και-στα-σούπερ-μάρκ-1141515

Δραματικά ρεκόρ αναμένουν οι επιστήμονες το επόμενο διάστημα, λίγες μόλις ώρες αφότου τέθηκαν σε εφαρμογή τα νέα μέτρα σε εστίαση, λιανεμπόριο, τράπεζες για τους ανεμβολίαστους. Τι θα γίνει όμως με τα σούπερ μάρκετ;

Από την ανακοίνωση των μέτρων, πολλοί από τους ειδικούς είχαν εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για την αποτελεσματικότητά τους, ενώ είχε ακολουθήσει η κριτική για την εξαίρεση των εκκλησιών.

Το πρώτο Σαββατοκύριακο με τους νέους περιορισμούς πέρασε και, ήδη, εντοπίστηκε ότι στα σούπερ μάρκετ δημιουργείται συνωστισμός. Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μίλησε το πρωί της Δευτέρας στον ΑΝΤ1 για τα νέα δεδομένα, και ρωτήθηκε, μεταξύ άλλων, για το αν θα υπάρξει ξανά αριθμητικός περιορισμός στα σούπερ μάρκετ, ενδεχόμενο που άφησε ανοιχτό, αλλά όχι αυτή τη στιγμή.

«Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορούμε να καταδικάσουμε να μην μπορούν να ψωνίσουν φαγητό για να φάνε» δήλωσε ο κ. Παπαθανάσης, και συμπλήρωσε:

«Με την έναρξη των μέτρων, αυτά καταγράφονται και ελέγχουμε και τη λειτουργία των σούπερ μάρκετ. Εάν απαιτηθεί, θα μπει περιορισμός. Αυτή τη στιγμή δεν υφίσταται, όμως είναι στο τραπέζι ο περιορισμός».

Όπως είπε επίσης ο κ. Παπαθανάσης στη συνέχεια, αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο 4ο κύμα της πανδημίας, το οποίο θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί αν όλοι είχαν εμβολιαστεί και γι’ αυτό αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα, διατηρώντας όμως μια σχετική κανονικότητα και θα πρέπει να τα σεβαστούν όλοι γιατί δεν μπορεί να γίνει νέο lockdown.

Με τον πρωθυπουργό συναντήθηκαν πριν από λίγο εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου με αφορμή τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε ισχύ από το Σάββατο 6 Νοεμβρίου.

O πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε από τους επιχειρηματίες να στηρίξουν τα νέα μέτρα.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, του λιανεμπορίου και της εστίασης, πέρασαν το πρωί της Δευτέρας το «κατώφλι» του Μεγάρου Μαξίμου και ζήτησαν τη λήψη μέτρων σε δύο άξονες:

Πρώτον, τα περιοριστικά μέτρα να είναι οριζόντια σε όλους τους τομείς της οικονομίας (πχ σούπερ μάρκετ) και της κοινωνίας (Εκκλησία), και

Δεύτερον, να στηριχθούν κλάδοι -και ειδικά η εστίαση- με τη μετάθεση στο μέλλον της πληρωμής οικονομικών υποχρεώσεων και με τη μετατροπή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα.

Τα αιτήματα του επιχειρηματικού κόσμου ανέλυσαν, μεταξύ άλλων, διεξοδικά στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ (Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος) και του ΕΕΑ (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών), Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ (Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος) και της ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων), Γιώργος Καββαθάς.

Παράλληλα περιέγραψαν τις επιπτώσεις των νέων μέτρων στις μικρές επιχειρήσεις και υπογράμμισαν τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίστανται από τα σούπερ μάρκετ και τις υπεραγορές τροφίμων όπου δεν είναι υποχρεωτική η επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης ή rapid test.

Οι εκπρόσωποι των εμπόρων έθεσαν θέμα αθέμιτου ανταγωνισμού σε σχέση με την λειτουργία των σούπερ μάρκετ.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο Γιάννης Οικονόμου σημείωσε: «Έχουμε ξαναπεί ότι υπάρχει πλαίσιο μέτρων. Ο κόσμος πηγαίνει για να προμηθευτεί τρόφιμα, είναι μια ιδιαίτερη συνθήκη. Εάν υπάρχει ανάγκη προσαρμογής είμαστε ανοικτοί να τα δούμε, αλλά πάντοτε προς την κατεύθυνση που θα τηρούνται τα μέτρα».

Πηγή: ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook