Εξεταστική για υποκλοπές: Οι αποκαλύψεις Ράμμου «βυθίζουν» σε πανικό την «γαλάζια» πλευρά

εξεταστική-για-υποκλοπές-οι-αποκαλύψ-1517981

Οι αποκαλύψεις για τις υποκλοπές από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρήστο Ράμμο βυθίζει τις «γαλάζιες» προσπάθειες για αντιπερισπασμό

Νέες διαστάσεις, και μαζί νέα αναπάντητα ερωτήματα, για όλους τους εμπλεκόμενους στο σκάνδαλο των υποκλοπών, γεννά η χθεσινή κατάθεση του προέδρου της ΑΔΑΕ Χρήστου Ράμμου στην Εξεταστική Επιτροπή, η οποία συνεχίζεται το πρωί της Τετάρτης (21/9).

Το βάρος των αποκαλύψεων και των όσων κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, ένα από τα πλέον κομβικά πρόσωπα στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, βυθίζει ακόμη περισσότερο τις «γαλάζιες» προσπάθειες για αντιπερισπασμούς και, μαζί, τινάζει στον αέρα το κυβερνητικό αφήγημα περί επίκλησης του απορρήτου. «Δεν επιτρέπεται σε ένα κράτος δικαίου η αδιαφάνεια. Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει να υπάρχουν ανέλεγκτες νησίδες. Εγώ θα δώσω συνέχεια σε αυτό» φέρεται να υποστήριξε ο Χρήστος Ράμμος, τονίζοντας πως «σαράντα χρόνια θητείας δεν θα τα χαλαλίσω για συγκάλυψη υποθέσεων».

«Βόμβες» Ράμμου…

Όπως αποκάλυψε στην κατάθεση του ο Χρήστος Ράμμος, ο Παναγιώτης Κοντολέων έδωσε εντολή να καταστραφεί το μηχάνημα παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη στις 29 Ιουλίου. Την ημέρα δηλαδή που οι δικηγόροι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ πήγαν στην ΑΔΑΕ και ενεχείρισαν την μηνυτήρια αναφορά που είχαν κάνει στον Άρειο Πάγο και την ίδια ακριβώς ημέρα που ο τότε διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων κατέθετε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, στην κατάθεση του σύμφωνα με τις πληροφορίες, «κάρφωσε» τόσο τον διοικητή της ΕΥΠ, Θεμιστοκλή Δεμίρη, όσο και την εισαγγελέα που εποπτεύει την Υπηρεσία, Βασιλική Βλάχου, καταγγέλλοντας «υπεκφυγές» και «άρνηση συνεργασίας»προκειμένου «να ξεγλιστρήσουν».

…και «γαλάζιος» πανικός

Ενδεικτικό γεγονός για το πως υποδέχθηκε το «γαλάζιο» στρατόπεδο τις βαριές καταγγελίες του προέδρου της ΑΔΑΕ είναι το γεγονός, σύμφωνα με τις πληροφορίες, πως η συμπολίτευση, στο τέλος της διαδικασίας προσπάθησε να απορρίψει τα πρακτικά που κατέθεσε ο Χρήστος Ράμμος από τους έκτακτους ελέγχους της ΑΔΑΕ στην ΕΥΠ στις 6, 7 και 13 Σεπτεμβρίου. Οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως η δικαιολογία ήταν ότι τα έγγραφα ήταν ανυπόγραφα, ωστόσο, η αντίδραση της αντιπολίτευσης ήταν τέτοια που το προεδρείο της Επιτροπής έδωσε την συναίνεση του για την πρωτοκόλληση των εγγράφων.

«Γαλάζιες» πηγές, μετά τις αποκαλύψεις του Χρήστου Ράμμου στην Εξεταστική Επιτροπή, έκαναν λόγο για «διαστρέβλωση» της κατάθεσης του μάρτυρος, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το υλικό καταστράφηκε στα τέλη Ιουλίου. Αυτό που υποστηρίζει η ΝΔ, είναι πως ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ κατέθεσε ότι «ενημερώθηκε επισήμως στις 5 Μαΐου από την ΕΥΠ αναφορικά με την προγραμματισμένη καταστροφή του υλικού επισυνδέσεων που πραγματοποιήθηκε τελικά όπως ήταν προγραμματισμένο στο τέλος Ιουλίου».

Αντιδράσεις

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ σε ανακοίνωση του τονίζει πως η «κατάθεση στην εξεταστική επιτροπή του Προέδρου της ΑΔΑΕ, Χρήστου Ράμμου, κατέρριψε όλες τις σαθρές γραμμές άμυνας του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης της ΝΔ προκειμένου να συσκοτιστεί το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων». Και επισημαίνει πως «κάθε μέρα που περνά, εκτίθενται ακόμη περισσότερο. Ο τρόπος, που χειρίζεται αυτή την υπόθεση η κυβέρνηση Μητσοτάκη δείχνει ότι δεν έχουν κανένα όριο επιφέροντας βαρύτατο πλήγμα στους δημοκρατικούς θεσμούς και εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής, Νίκος Καραθανασόπουλος, σε δήλωσή του μετά το τέλος των εργασιών της Επιτροπής, ανέφερε: «Θέατρο Παραλόγου! Το «δεν ξέρω, δεν μπορώ» έχει αποκτήσει χαρακτηριστικά πανδημίας. Από τη μια η επίκληση του απορρήτου από τον σημερινό διοικητή της ΕΥΠ και από την άλλη η δεδηλωμένη άγνοια του σημερινού προέδρου της ΑΔΑΕ για τα ζητήματα των ελέγχων για την υπόθεση του ΚΚΕ, που περιγράφονται στα πορίσματα της, καθιστούν τον έλεγχο αυτής της σοβαρής υπόθεσης των παρακολουθήσεων ουσιαστικά αδύνατο.

Επιβεβαιώνεται η εκτίμηση του ΚΚΕ για μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, με μοιρασμένους ρόλους σε αυτή τη διαδικασία. Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη να κληθούν ως μάρτυρες ο πρώην πρόεδρος της ΑΔΑΕ, οι τεχνικοί της ΑΔΑΕ και οι πάροχοι που κατ’ επανάληψη ζητάει το ΚΚΕ.

Διαφορετικά καταγγέλλουμε ως απαράδεκτη τη διαφαινόμενη προσπάθεια για πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής, η οποία και θα αποτελέσει «το κερασάκι στην τούρτα» στην προσπάθεια συγκάλυψης».

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook