Εξεταστική για τις υποκλοπές με 142 «ναι» – Ψήφισε όλη η αντιπολίτευση, απομονωμένη η ΝΔ

εξεταστική-για-τις-υποκλοπές-με-142-ναι-1514797

Πλήρης πολιτική απομόνωση, σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, για την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και επιπλέον, ηχηρή απουσία όλων των «γαλάζιων» κορυφαίων ονομάτων που δεν έδειξαν προθυμία να βάλουν το χέρι τους στη φωτιά και να υπερασπιστούν «τα έργα και τις ημέρες» του Μεγάρου Μαξίμου στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Αυτά τα δυο, βασικά και κυρίαρχα, πολιτικά στοιχεία ανέδειξε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Μια πρόταση την οποία υπερψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης με την πλευρά της «γαλάζιας» πλειοψηφίας να δηλώνει, εντέλει, «παρών» στην ψηφοφορία.

Ειδικότερα, ψήφισαν 299 βουλευτές, υπέρ της πρότασης τάχθηκαν 142 βουλευτές, κατα της πρότασης δεν τάχθηκε κανείς βουλευτής, ενώ 157 βουλευτές δήλωσαν «παρών.

Υπενθυμίζεται πως αρκούσαν, σύμφωνα με την συνταγματική πρόβλεψη, 120 ψήφοι (τα 2/5 της Ολομέλειας) για να εγκριθεί η πρόταση, από την πλευρά της αντιπολίτευσης, για την σύσταση της εξεταστικής επιτροπής.

Μέτωπο και απομόνωση

Ο καμβάς για την εξέλιξη της συζήτησης και της ψηφοφορίας φάνηκε από νωρίς. Από τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων που σηματοδότησαν, από την μια πλευρά, το μέτωπο της αντιπολίτευσης και, από την άλλη, την απομόνωση που βρίσκεται η ΝΔ στην υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Ο Χάρης Καστανίδης, από το ΠΑΣΟΚ, εισηγούμενος την πρόταση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την στάση της επιχειρεί να συσκοτίσει την υπόθεση τονίζοντας πως «η εξεταστική επιτροπή δεν διερευνά περιοδους αλλά υποθέσεις», συμπεριλαμβάνοντας τις υποθέσεις Ανδρουλάκη, Κουκάκη και ΚΚΕ.

Από το στρατόπεδο της ΝΔ ο εισηγητής του κόμματος Δημήτρης Καιρίδης, δήλωσε οτι η ΝΔ θα ψηφίσει «παρών», έτσι ώστε να διευκολύνει τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής, «χωρίς να αποδέχεται το σκεπτικό της πρόταση του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνοντας την ανάγκη «όχι για λόγους συμψηφισμούς, αλλά για την εξαγωγή πληρέστερων συμπερασμάτων για τις διαχρονικές αδυναμίες της ΕΥΠ, η διερεύνηση να επεκταθεί και στο παρελθόν».

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για «συνταγματική εκτροπή και σήψη με την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη». Κατηγόρησε μάλιστα τον πρωθυπουργό ότι είναι «ο ιθύνων νους των παρακολουθήσεων, καθώς το Μαξίμου έχει δημιουργήσει ουσιαστικά ένα δημόσιο κονσόρτσιουμ παρακολουθήσεων».

«Το ΚΚΕ στηρίζει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής και καλεί όλα τα κόμματα να στηρίξουν χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις» σημείωσε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, σημειώνοντας πως οι παρακολουθήσεις είναι η κορυφή του παγόβουνου στο πλαίσιο του ανταγωνισμού των μεγάλων συμφερόντων και της κυβερνητικής εναλλαγής.

Ο Αντώνης Μυλωνάκης από την Ελληνική Λύση ανέφερε πως η Εξεταστική Επιτροπή πρέπει να γίνει για να χυθεί άπλετο φως και για τις δύο περιόδους, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Κάλεσε μάλιστα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη να πάει στην ΕΥΠ προκειμένου να ενημερωθεί, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν να πάμε σε εκλογές και να αιωρείται ότι είναι «κατάσκοπος».

Εκ μέρους του ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα έκανε λόγο για «αίσχος των παρακολουθήσεων» και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για ακραία προσβολή του δημοκρατικού πολιτεύματος. «Πρόκειται για τη μάχη όλων των κομμάτων απέναντι στο παρακράτος μιας κλίκας εξουσίας» τόνισε η Σοφία Σακοράφα.

«Θα υπερψηφίσουμε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την Εξεταστική, αφού ο κ. Ανδρουλάκης ήταν ένα από τα θύματα του παρακράτους της κλειστής πρωθυπουργικής ομάδας που νέμεται την εξουσία», ανέφερε η Σοφία Σακοράφα, προσθέτοντας πως παράλληλα θα πρέπει να διερευνηθούν τόσο οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων του ΚΚΕ, οι ενέργειες της ΕΥΠ μετά το 2005, γιατί από τότε υπάρχει η τεκμηριωμένη δημοσιοποίηση της παρακολούθησης του ίδιου του (τότε) πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή καθώς και ο ρόλος και η αναγκαία ενίσχυση της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου Τηλεπικοινωνιών.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook