Εξεταστική δια ζώσης: Ξανά… ζωή στα Πανεπιστήμια της Κρήτης

εξεταστική-δια-ζώσης-ξανά-ζωή-στα-πα-1370081

Στα αμφιθέατρα έχουν επιστρέψει από την περασμένη Πέμπτη οι φοιτητές των Πανεπιστημίου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, οπότε και το επέτρεψε η κακοκαιρία «Ελπίς».

Η εξεταστική γίνεται αποκλειστικά δια ζώσης, αφού το Υπουργείο Παιδείας δεν άφησε περιθώρια για εξ αποστάσεως διαδικασία. Ωστόσο, οι καθηγητές αλλά και οι φοιτητές δε δικαιούνται self test, όπως γίνεται με τα σχολεία και αυτό το κενό προσπάθησε να καλύψει με ιδίους πόρους το ΕΛΜΕΠΑ που προμηθεύτηκε 1000 τεστ, σε πρώτο χρόνο, προκειμένου να είναι σε θέση να περιορίσει πιο αποτελεσματικά την πανδημία.

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, καθηγητής Γιώργος Κοντάκης αναφέρει στην «Π» πως μέχρι στιγμής όλα κυλάνε ομαλά με τις εξετάσεις των φοιτητών, δεν υπάρχουν αναφορές των Τμημάτων για τυχόν αρρυθμίες.

Η αρμόδια επιτροπή Covid του Ιδρύματος συγκεντρώνει τα στοιχεία και τις επόμενες δέκα μέρες θα έχουμε εικόνα για τη διασπορά του κορονoϊού στα αμφιθέατρα την τρέχουσα περίοδο.

Ο κ. Κοντάκης

Ο κ. Κοντάκης αναφέρει πως τα όποια κρούσματα έχουν εντοπιστεί ως σήμερα δεν αφορούν σε σοβαρή νόσηση, περνάει σε διάστημα τεσσάρων με πέντε ημερών.

Ο πρύτανης του ΕΛΜΕΠΑ καθηγητής Νίκος Κατσαράκης αναφέρει ότι το Ίδρυμα αποφάσισε να ενισχύει τον διαγνωστικό έλεγχο εντός του Πανεπιστημίου πέρα από τα ισχύοντα μέτρα προστασίας. Η πληρότητα στα αμφιθέατρα φτάνει το 25% με 30%, οι αίθουσες, δηλαδή, των εξετάσεων δεν είναι ασφυκτικά γεμάτες. Φυσικά, η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική, σε όλους τους χώρους έχουν τοποθετηθεί απολυμαντικά, η διάρκεια της εξέτασης έχει μειωθεί προκειμένου να υπάρχει ο απαραίτητος χώρος κι έτσι να δίνεται η δυνατότητα καθαριότητας μεταξύ των εξετάσεων.

Ο κ. Κατσαράκης αναφέρει πως υπήρχε άρνηση από το Υπουργείο να δίνει το «παρών» κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ και να γίνεται δωρεάν έλεγχος στα εμβολιασμένα μέλη της κοινότητας με rapid test τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου.

Παράλληλα, το Ίδρυμα έχει ακούσει δύο φορές «όχι» από τον ΕΟΔΥ για να υποστηρίξει τη λειτουργία του με την παρουσία κινητής μονάδας.

Ο κ. Κατσαράκης

Έτσι, αποφασίστηκε να διατεθούν χρήματα μέσω του τακτικού προϋπολογισμού του Ιδρύματος, με έξοδα, δηλαδή, του ΕΛΜΕΠΑ να δοθούν δωρεάν self test στους εμβολιασμένους φοιτητές ως ένα επιπλέον εργαλείο υποστήριξης όσων προσέρχονται στις εξετάσεις.

Πολλοί φοιτητές είχαν εκφράσει την ανησυχία τους εν όψει της εξεταστικής, δεδομένου ότι γίνεται σε περίοδο που η πανδημία είναι σε έξαρση. Όπως είχαν πει, είναι ανάγκη να δίνουν το «παρών» στα αμφιθέατρα, κάτι που δεν κάνουν απαραίτητα στις παραδόσεις των μαθημάτων, ιδιαίτερα όσοι είναι κοντά στο πτυχίο. Ιδιαίτερα ανησυχούσαν άτομα που έχουν στο κοντινό τους περιβάλλον ηλικιωμένους ή ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Ήδη, το Ίδρυμα έχει προμηθευτεί χίλια τεστ με την προοπτική να ακολουθήσουν και άλλα μόλις χρησιμοποιηθούν. Ακόμα υπάρχει απόθεμα και μπορεί να λάβει τεστ όποιος φοιτητής το επιθυμεί.

Ο κ. Κατσαράκης αναφέρει πως και στη σύνοδο των πρυτάνεων είχε τεθεί στην υπουργό Παιδείας το παράδοξο, ότι δωρεάν τεστ δικαιούνται οι εμβολιασμένοι καθηγητές και όχι οι πανεπιστημιακοί.

Παράλληλα, δεν υπάρχει η δυνατότητα να δηλωθεί στη σχετική πλατφόρμα το αποτέλεσμα του self test παρά μόνο του rapid.

Σημειώνεται πως ελάχιστα είναι τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που δεν έχουν ακόμα εμβολιαστεί.

Ακόμα, η Σύγκλητος του Ιδρύματος έχει αποφασίσει, για όσους φοιτητές νοσήσουν και δεν μπορέσουν να δώσουν εξετάσεις, να επαναλάβουν την εξεταστική σε δεύτερο χρόνο με ευθύνη του Τμήματος και του διδάσκοντα. Αναφορικά με την εξεταστική που αναβλήθηκε, λόγω «Ελπίδας», οι εξετάσεις θα γίνουν στις 14, 15 και 16 Φεβρουαρίου.

Χωρίς ΑΜΚΑ το 8% των φοιτητών

Υπάρχει ένας αριθμός γύρω στο 7% με 8% των φοιτητών οι οποίοι δεν έχουν ΑΜΚΑ, δεν έχουν ΑΦΜ, είναι κυρίως ξένοι φοιτητές ως επί το πλείστον δηλαδή μη Έλληνες πολίτες, δήλωσε στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, κ. Άγγελος Συρίγος, κατά τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, κ. Γιάννη Δελή, σχετικά με την εξεταστική στα πανεπιστήμια.

Σε αυτούς, όπως είπε ο υφυπουργός Παιδείας, δίνουμε τη δυνατότητα να πάνε και να δώσουν εξετάσεις παρουσιάζοντας αποδεικτικό ότι νόσησαν εκείνη την περίοδο, δηλαδή ήταν θετικοί, όχι απαραιτήτως ότι είχαν συμπτώματα, αλλά εκ των πραγμάτων ήταν σε καραντίνα.

Με αυτόν τον τρόπο, υπογράμμισε, διασώζουμε όλη τη διαδικασία και γι’ αυτούς που νόσησαν και για τους άλλους και για να μην κολλήσουν και θεωρώ ότι τα προβλήματα θα είναι μηδενικά, όπως έχει αποδείξει η πράξη όλους τους προηγούμενους μήνες.

Ο αριθμός των εμβολιασμένων μεταξύ των φοιτητών, σημείωσε ο Α. Συρίγος, κινείται σε ποσοστά άνω του 85% και ο αριθμός εκείνων που έχουν νοσήσει, χωρίς ποτέ να έχουν εμβολιαστεί, κινείται σε ποσοστά 6%, δηλαδή αθροιζόμενα και τα δύο φτάνουμε στο 91%.

Ο κ. Συρίγος

Τέλος ο κ. Συρίγος ανάφερε ότι ο κόσμος των Πανεπιστημίων έδειξε εξαιρετικά μεγάλη υπευθυνότητα σε σύγκριση με όλη την υπόλοιπη κοινωνία έναντι του εμβολιασμού και έναντι του κοροναϊού και αυτό επιβραβεύεται από τον αριθμό των κρουσμάτων και τον αριθμό των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Είναι εξαιρετικά χαμηλός, έχουμε τα καλύτερα ποσοστά από οποιαδήποτε άλλη ηλικιακή ομάδα και κοινωνική ομάδα.

Να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στους φοιτητές, οι οποίοι έσπευσαν να εμβολιαστούν πολύ πιο γρήγορα από την υπόλοιπη κοινωνία, στα μέλη ΔΕΠ τα οποία κατέχουν το ρεκόρ αυτήν τη στιγμή σε αριθμό εμβολιασμών στην υπόλοιπη κοινωνία και στους διοικητικούς υπαλλήλους που αμέσως μετά τα μέλη ΔΕΠ έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό.

patris.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook