Εξελίξεις για τον ΒΟΑΚ περιμένει ο Καλογερής – Τι είπε για Δημοτική Αγορά, σύνδεση με αεροδρόμιο και άλλα έργα στα Χανιά

εξελίξεις-για-τον-βοακ-περιμένει-ο-καλ-1120666

Για τα οδικά έργα στην Π.Ε. Χανίων και όχι μόνο, μίλησε μεταξύ άλλων στο Zarpa Radio 89,6 και τον Δημήτρη Παππά, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής. Ο κ. Καλογερής αναφέρθηκε στην σύνδεση του ΒΟΑΚ με το αεροδρόμιο Χανίων, κάνοντας μια ανασκόπηση και ενημερώνοντας για την σημερινή κατάσταση:

«Αναγνωρίστηκε ως εθνικού επιπέδου έργο, αλλά οι παλιές νομαρχιακές αποφάσεις ήταν ομόφωνα αντίθετες, δεν κατάφερε ποτέ να πάρε ΑΕΠΟ (σ.σ. έγκριση περιβαλλοντικών όρων), έγινε μια μελέτη για δρόμο ως το Πιθάρι, που δεν έκανε βέβαια, καθώς ή υπάρχει ολοκληρωμένος δρόμος μέχρι το αεροδρόμιο, ή δεν υπάρχει. Εγώ αποδίδω τη δυστοκία αυτού του έργου στο ότι χάσαμε τον σημαντικότερο κρίκο της επιμελητικής ομάδας, έναν νέο μηχανικό που πέθανε νωρίς. Έμεινε ένα άλλο σχήμα στο Ηράκλειο που ήταν πιο δυσκίνητο, με μελετητή μεγάλης ηλικίας που δύσκολα μπορούσε να κάνει τροποποιήσεις και έμεινε έτσι.»

Ερωτώμενος αν αυτό το έργο θα συνέβαλε στην αναπτυξιακή εικόνα του νομού, ο κ. Καλογερής συμφώνησε, και είπε ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να είναι δρόμος με 4 λωρίδες κυκλοφορίας συνολικά:

«Θα είναι μεγάλη βοήθεια για το νομό, γιατί με την πρόοδο που έχει το αεροδρόμιο τα τελευταία χρόνια, συν την ανάπτυξη του Ακρωτηρίου που είναι πολύ μεγάλη. Προτείναμε 2 λωρίδες ανά κατεύθυνση, δεν γίνεται να μιλάμε για συνέχεια του ΒΟΑΚ και να μιλάμε για 1 λωρίδα.»

Αυτή τη στιγμή έχει σταλεί μια βάση μελέτης, πάνω στην οποία – θα μπορεί να βασιστεί η μελέτη που θα πρέπει να κάνει το Υπουργείο Υποδομών, είπε ο Αντιπεριφερειάρχης:

«Αναθέσαμε σε έμπειρο μελετητή στα Χανιά, και έκανε ήδη μια πρόταση, ως βάση μελέτης. Τώρα έχουμε στείλει στο υπουργείο μια χάραξη και περιμένουμε να ξεκινήσει η μελέτη. Αν ολοκληρωθεί γρήγορα, και δεν μπει στο επόμενο ΠΕΠ, η πρόταση μας είναι να μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης

ΒΟΑΚ

Για το πολυκαιρισμένο ζήτημα του ΒΟΑΚ, ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων δήλωσε ότι περιμένει λίαν συντόμως τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο, πιθανόν και εντός του τρέχοντος μήνα:

«Ο ΒΟΑΚ είναι απαραίτητος σε εθνικό επίπεδο και πιστεύω ότι είναι δρομολογημένη η διαδικασία. Εντός του μήνα, θα μας έρθει, απ’ ό,τι μας επιβεβαίωσε χθες ο Γενικός (σ.σ. Γραμματέας Υποδομών), η μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Θα δούμε την χάραξη ποια είναι, από που περνάει και τις υπόλοιπες λεπτομέρειες. Δεν ξέρω βέβαια τι συνεννόηση έχει γίνει για το από που ακριβώς θα περάσει ο δρόμος, καθώς μπορεί να υπάρξουν αντιδράσεις από ιδιοκτήτες γης, όπως έχει γίνει και σε άλλες περιπτώσεις.»

Τα έργα και τα σχέδια που «τρέχουν»

Ο κ. Καλογερής τόνισε πάντως ότι υπάρχουν και έργα που προχωρούν πολύ ταχύτερα:

«Aυτό που θα προχωρήσει άμεσα, γιατί εντάχθηκε στο ΠΕΠ για να δημοπρατηθεί αρχές του 2021 είναι το έργο Πλάτανος-Σφηνάρι, με 23 εκατομμύρια προυπολογισμό. Εντάξαμε την Δημοτική Αγορά, περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι μελέτες, ένα έργο πολύ βαρύ με 15 εκ. ευρώ για να έχουμε επιτέλους ένα τοπόσημο στην καρδιά της πόλης που να είναι αντίστοιχο της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Επίσης προχωράμε με το Υπουργείο Πολιτισμού τις συμβάσεις για τα Νεώρια, χρηματοδοτήσαμε τις μελέτες με το Πολυτεχνείο για την Μονή της Αγίας Τριάδας», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Τέλος, ο κ. Καλογερής ανέφερε και ότι αναμένονται έργα διευθέτησης ποταμών, όπως έγινε ήδη στους ποταμούς Κερίτη και Ταυρωνίτη. Η Περιφέρεια σχεδιάζει να κάνει το ίδιο και στους ποταμούς Τυφλό και Καμαριανό, στην Κίσσαμο.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook