Έξαρση των πνευμονιών και των λοιμώξεων σε μικρά παιδιά και στα Χανιά – Τι λέει ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας

έξαρση-των-πνευμονιών-και-των-λοιμώξε-1565575

Επανέρχονται πνευμονίες και ιώσεις

Αύξηση των πνευμονιών αλλά και των λοιμώξεων του αναπνευστικού σε μικρά παιδιά  παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και στα Χανιά. Το γεγονός ότι πολλοί γονείς αναγκάζονται λόγω πίεσης κυρίως της εργασίας τους να πηγαίνουν τα παιδιά άρρωστα στο σχολείο είναι κύρια αιτία της έξαρσης, όπως δήλωσε μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας και αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Παρασκάκης, στο περιθώριο εκπαιδευτικού σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στα Χανιά για τους φαρμακοποιούς.(Δείτε εδώ)

«Πολλές φορές πιέζουν τους γονείς να μην μπορέσουν να κρατήσουν το παιδί στο σπίτι και αυτός είναι ο κύριος λόγος που έχουμε αύξηση των λοιμώξεων. Τα παιδιά στην πανδημία, όπως και οι ενήλικες, ζούσαν κάτω από ιδιάζουσες συνθήκες, τώρα θα αρχίσουμε σιγά σιγά να επιστρέφουμε στην καθημερινότητα, άρα, επανέρχεται η νοσηρότητα αυτό το διάστημα και από τους ιούς οι οποίοι εμφανίζονται αυτή την εποχή, όπως είναι ο RSV και της γρίπης, όπως και οι συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως είναι οι πνευμονίες. Υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπίσουμε μια νέα πραγματικότητα που θα θυμίσει τα παλαιότερα χρόνια, αλλά τα νοσοκομεία μας και οι γιατροί μας είναι επαρκείς να τα αντιμετωπίσουν».

Ωστόσο, η εμφάνιση των ιώσεων αυτή την περίοδο χαρακτηρίζεται φυσιολογική από τους γιατρούς, αφού όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος είναι η περίοδος εμφάνισής τους.

Η καραντίνα αποδείχθηκε πως λειτούργησε σαν μέτρο περιορισμού των ιώσεων, καθώς τα μέτρα ήταν αρκετά αυστηρά. Ο κ. Παρασκάκης έκανε λόγο για ασυνήθιστη μείωση των λοιμώξεων την περίοδο της πανδημίας.

«Πάντα αυτή την εποχή έχουμε έξαρση των ιών και αυτό συμβαίνει σε όλες τις χρονιές, στην διάρκεια της καραντίνας υπήρχαν ιώσεις, οι οποίες επηρεάστηκαν πάρα πολύ, όπως είναι ο RSV, μειώθηκαν πάρα πολύ. Υπήρχαν και άλλες ιώσεις, οι οποίες δεν επηρεάστηκαν, όπως ήταν του ρινοϊού. Και η γρίπη μειώθηκε πάρα πολύ».

Κλασικά αλλά αποτελεσματικά τα μέτρα προστασίας

Την ίδια ώρα, ο κ. Παρασκάκης επισήμανε πως τα απλά μέτρα προστασίας, όπως για παράδειγμα το πλύσιμο των χεριών, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην μείωση των λοιμώξεων:

«Το πλύσιμο των χεριών για τα παιδιά μας, όχι μόνο για τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. Τα μέτρα είναι τα ίδια. Θα πρέπει να προσέχουμε τα παιδιά που πηγαίνουν στους παιδικούς σταθμούς, όταν επιστρέφουν να πλένουν καλά τα χεράκια τους, θα πρέπει να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός πάρα πολλών παιδιών σε κλειστούς χώρους, θα πρέπει οι γονείς όταν το παιδί τους είναι άρρωστο να το κρατάνε σπίτι, δεν είναι ανάγκη να είναι κορονοϊός για να το κρατάνε σπίτι. Αυτά είναι κοινά μέτρα, τα οποία υπήρχαν και πριν την καραντίνα, απλώς νομίζω ότι μετά την πανδημία, φάνηκε ότι είναι μέτρα που λειτουργούν όταν εφαρμόζονται σωστά. Γιατί μόνο εν μέσω πανδημίας εφαρμόστηκαν σωστά».

Χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και κληρονομικότητα

Το άσθμα είναι το πιο σύνηθες πρόβλημα του αναπνευστικού, το οποίο οφείλεται κυρίως σε αλλεργικούς παράγοντες: «Το άσθμα, το κυριότερο και πιο συχνό, έχει μια κληρονομική προδιάθεση. Δεν κληρονομείται άμεσα από τον γονέα στο παιδί, αλλά τα παιδιά αλλεργικών ασθματικών γονέων έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν άσθμα», είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοπνευμονολογικής Εταιρείας και αναπληρωτής καθηγητής παιδιατρικής, Μανώλης Παρασκάκης.

Άσθμα και κάπνισμα

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παρασκάκης τόνισε την τεράστια σημασία που παίζει το κάπνισμα στην εμφάνιση του άσθματος: «Η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου είναι από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, οι οποίοι επιβαρύνουν πολύ περισσότερο από κάθε άλλο παράγοντα. Οι παράγοντες οι οποίοι δημιουργούν πρόβλημα στον πνεύμονα του παιδιού, είναι ο καπνός του τσιγάρου και η μόλυνση της ατμόσφαιρας».

Εμβόλιο κατά του κορονοϊού

Σχετικά με το ερώτημα που ταλανίζει πολλούς γονείς το τελευταίο διάστημα, για το εάν πρέπει ή όχι οι γονείς να εμβολιάσουν τα παιδιά τους για τον κορονοϊό, ο κ. Παρασκάκης ξεκαθάρισε πως οι παιδίατροι είναι υπέρ αυτού αλλά είναι ένα θέμα το οποίο ο κάθε γονέας πρέπει να το συζητά με τον γιατρό του παιδιού:

«Οι γονείς θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους. Ένα μεγάλο πρόβλημα νομίζω, το οποίο φάνηκε στην πανδημία, είναι η συζήτηση με μη ειδικούς για θέματα υγείας. Χαριτολογώντας λέω στους ασθενείς μου, όταν μου χαλάει το αυτοκίνητο το πάω στον μηχανικό, όχι στον κρεοπώλη. Έτσι, δεν μπορούμε να συζητάμε σε άλλους χώρους, πλην το ιατρείο, με το γιατρό που ξέρει το παιδί για το εάν πρέπει να εμβολιαστούν τα παιδιά μας ή όχι. Η απάντηση είναι ότι σαφέστατα φάνηκε ότι και η πανδημία ελέγχθηκε όταν ένας ικανός αριθμός εμβολιάστηκε ή νόσησε. Νομίζω ότι αν ρωτήσετε κάθε παιδίατρο, θα σας πει ότι είναι υπέρ του εμβολιασμού. Ξέρουμε ότι υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες, οι οποίες είναι λίγες, δεν είναι σοβαρές και οι οποίες σε σχέση με τα εμβόλια που κυκλοφορούν είναι λιγότερες. Αυτό το έχει τονίσει και η Επιτροπή και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία, οπότε νομίζω ότι θα πρέπει γενικά οι γονείς να ακολουθούν τις οδηγίες των εταιρειών, γιατί αυτές έχουν βγει με μελέτη της βιβλιογραφίας, δεν βγαίνουν ελαφρά τη καρδία. Οπότε είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούνται αυτές οι οδηγίες για την υγεία των παιδιών».

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook