Έξαρση των παιδικών ιώσεων και στα Χανιά: Τι να προσέχουν οι γονείς – Τι λέει η διευθύντρια παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου

έξαρση-των-παιδικών-ιώσεων-και-στα-χαν-1308764

Για την έξαρση των παιδικών ιώσεων, μίλησε η διευθύντρια της παιδιατρικής κλινικής του γενικού νοσοκομείου Χανίων, Παναγιώτα Χίνου, στο Zarpa Radio 89,6 και την Ανδρονίκη Κοκοτσάκη.

Tι συμβαίνει με τις εποχικές ιώσεις;

«Υπάρχει μια μεγάλη έξαρση των ιώσεων αυτή την εποχή. Λόγω κορονοϊού, τα παιδιά βρίσκονται πιο πολύ στην απομόνωση και απείχαν από τις δραστηριότητές τους. Τώρα που επανήλθαν, βρίσκονται στα σχολεία, το ανοσοποιητικό τους σύστημα εκτίθεται ξανά στις ιώσεις κι έτσι αντιδρά με αυτόν τον τρόπο. Είχε «κοιμηθεί» λίγο το ανοσοποιητικό, οπότε τώρα επανέρχεται».

Η κατάσταση στο νοσοκομείο Χανίων

«Υπάρχει μεγάλη προσέλευση παιδιών στα ΤΕΠ του παιδιατρικού. Ένα μεγάλο μέρος ευτυχώς δε χρειάζεται να εισαχθεί και επιστρέφει στο σπίτι με συγκεκριμένες οδηγίες. Δυστυχώς υπάρχουν και κάποια παιδάκια που πρέπει να νοσηλευτούν.

Αυτά είναι συνήθως παιδιά που μπορεί να έχουν πνευμονία, λοίμωξη του κατώτατου αναπνευστικού, που χρειάζεται ενδοφλέβια αντιβίωση ή μικρά παιδιά, κάτω των 3 ετών, ιδιαίτερα βρέφη, τα οποία έχουν βρογχιολίτιδα.

Αυτή την εποχή υπάρχει ή η γρίπη, από ιώσεις δηλαδή, ή ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, που πλήττει συνήθως παιδάκια κάτω του έτους. Αυτά, χρειάζεται πολλές φορές να νοσηλευτούν, γιατί μπορεί να χρειάζονται την στήριξη οξυγόνου ή να έχουν σιτιστικά προβλήματα, να μην μπορούν να πάρουν τα υγρά που πρέπει.

Η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη, υπάρχει άμεση κινητικότητα. Οι γιατροί στα ΤΕΠ κάνουν ό,τι μπορούν, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος, διότι όπως καταλαβαίνετε, όταν υπάρχει αυτή η κατάσταση καθυστερήσεις θα έχουμε, αλλά ο κόσμος θα πρέπει να κάνει υπομονή».

Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

«Οι καιρικές συνθήκες ευνοούν στο να βγαίνουν τα παιδιά έξω και αυτό είναι καλό. Όταν βρίσκονται σε εσωτερικούς χώρους, καλό είναι να αερίζονται. Όσο είναι εφικτό να μπαίνει καθαρός αέρας. Αυτό που μπορούν να κάνουν οι γονείς, όσο γίνεται, είναι να κρατούν τα παιδιά τους στο σπίτι, να μην τα πηγαίνουν σχολείο, ούτε να κάνουν επισκέψεις σε μεγάλους ανθρώπους ή σε οικογένειες που έχουν βρέφη. Ένα παιδάκι 5-6 χρονών μπορεί να περάσει ελαφρά μια ίωση, το πιο μικρό όμως, μπορεί να χρειάζεται νοσοκομειακή αντιμετώπιση».

Ποιες ιώσεις μας απασχολούν

«Οι ιώσεις είναι μεταδοτικές. Με τα χέρια, με την μύτη, με τον βήχα. Οι πιο κοινές και αυτές που είναι τώρα της εποχής είναι του ανώτερου αναπνευστικού όπως: η γρίπη, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός και ο κορονοϊός».

zarpanews.gr

One thought on “Έξαρση των παιδικών ιώσεων και στα Χανιά: Τι να προσέχουν οι γονείς – Τι λέει η διευθύντρια παιδιατρικής κλινικής του Νοσοκομείου

  1. Μπα; «Είχε κοιμηθεί για λίγο το ανοσοποιητικό από τα lockdown;» Κατά τα άλλα, αυτοί οι λίγοι γιατροί που φώναζαν για τα αντίθετα αποτελέσματα όλων αυτών των μέτρων, ιδιαίτερα για τα παιδιά, ήταν……ψέκια, ανεύθυνοι και επικίνδυνοι….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook