Εξαπλώνεται η νέα παραλλαγή κορονοϊού – Είναι πιο μεταδοτική από όλες

εξαπλώνεται-η-νέα-παραλλαγή-κορονοϊο-1360918

Η Ινδία κατέγραψε το πρώτο περιστατικό μόλυνσης από την παραλλαγή XE του κορονοϊού στην πόλη Μουμπάι, μετέδωσε σήμερα το δίκτυο NDTV, το οποίο επικαλείται τη Δημοτική Επιχείρηση Μπριχανμουμπάι (Brihanmumbai Municipal Corporation — BMC).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, εντοπίστηκε επίσης μια μόλυνση με την παραλλαγή Κάπα. Οι ασθενείς που εντοπίστηκαν με τις νέες παραλλαγές του ιού δεν έχουν σοβαρά συμπτώματα μέχρι τώρα.

Η ασθενής στη Μουμπάι είναι μια 50χρονη σχεδιάστρια ρούχων η οποία επέστρεψε από τη Νότια Αφρική τον Φεβρουάριο. Βρέθηκε θετική στην Covid στις 2 Μαρτίου, ανέφερε στην ανακοίνωσή της η BMC.

Το νέο στέλεχος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία στις αρχές του νέου έτους. Η βρετανική υπηρεσία υγείας ανακοίνωσε στις 3 Απριλίου ότι η XE εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις 19 Ιανουαρίου και μέχρι τώρα έχουν αναφερθεί 637 μολύνσεις με τη νέα παραλλαγή στη χώρα.

Η XE είναι ένας «ανασυνδυασμός» των στελεχών BA’1 και BA.2 της Όμικρον. Ο ανασυνδυασμός εμφανίζεται όταν ένας ασθενής μολύνεται από πολλές παραλλαγές της Covid. Οι παραλλαγές αναμειγνύουν το γενετικό υλικό τους κατά την αντιγραφή και σχηματίζουν μια νέα παραλλαγή, ανέφεραν ειδικοί από το Ηνωμένο Βασίλειο σε επιστημονικό άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό British Medical Journal.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει πει πως η νέα παραλλαγή XE μοιάζει να είναι δέκα φορές πιο μεταδοτική από την υποπαραλλαγή BA.2 της Όμικρον.

Αρχικές εκτιμήσεις δείχνουν πως υπάρχει ένα πλεονέκτημα διάδοσης στην κοινότητα 10% σε σύγκριση με την BA.2, το εύρημα αυτό, ωστόσο, χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση, προσέθεσε ο διεθνής οργανισμός.

Από τους 230 ασθενείς στη Μουμπάι που δείγματά τους στάλθηκαν για αλληλούχιση του γονιδιώματος, 228 βρέθηκαν θετικά στην Όμικρον, ένα στην Κάπα και ένα στην XE. Είκοσι ένας από τους 230 ασθενείς χρειάστηκε να νοσηλευτούν, αν και κανείς δεν χρειάστηκε οξυγόνο ή να εισαχθεί σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Δώδεκα από εκείνους που εισήχθησαν στο νοσοκομείο δεν είχαν εμβολιαστεί και εννέα είχαν λάβει δύο δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook