Εξαιρετικά τα νερά στις παραλίες των Χανίων – Σε ποια σημεία και γιατί απαγορεύεται η κολύμβηση

Οι ακτές της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων κρίνονται κατάλληλες για κολύμβηση
έπειτα από μηνιαία επαναλαμβανόμενες δειγματοληψίες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας σε 61 σημεία των ακτών κολύμβησης το έτος 2021 και μίας δειγματοληψίας το έτος 2022.

Οι μηνιαίοι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη την διάρκεια και της φετινής κολυμβητικής περιόδου.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απαγορεύεται η κολύμβηση σε συγκεκριμένες
θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες είναι οι εξής:

1. Απαγορεύεται η κολύμβηση σε όλα τα μικρά και μεγάλα λιμάνια, αγκυροβόλια,
ναυπηγεία, και διαλυτήρια πλοίων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων.
2. Απαγορεύεται η κολύμβηση σε ζώνη 50 μέτρων εκατέρωθεν του στομίου εκβολής όλων των αγωγών όμβριων υδάτων στη θάλασσα.
3. Απαγορεύεται η κολύμβηση σε ζώνη 200 μέτρων δυτικά των Βυρσοδεψείων της οδού Λάκκων & Πλοιάρχων 1866 έως 200 μέτρα ανατολικά από το τέρμα της οδού Αγίας Κυριακής, με εξαίρεση την παραλία «ΚΟΥΛΟΥΡΑ» της Δ. Ε. Χανίων του Δήμου Χανίων, όπου επιτρέπεται η κολύμβηση.
4. Απαγορεύεται η κολύμβηση σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν του στομίου εκβολής στη θάλασσα του αγωγού του ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ του ΔΗΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ (περιοχή ΚΟΥΜΠΕΛΗΣ).
5. Απαγορεύεται η κολύμβηση σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν του στομίου εκβολής στη θάλασσα του αγωγού του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ του ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΥΒΩΝ.
6. Απαγορεύεται η κολύμβηση σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν του στομίου εκβολής στη θάλασσα του αγωγού του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ του ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΙΣΑΜΟΥ.
7. Απαγορεύεται η κολύμβηση σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν του στομίου εκβολής στη θάλασσα του αγωγού του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ του ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΠΑΛΑΙΟΧΩΡΑΣ.
8. Απαγορεύεται η κολύμβηση σε ζώνη 200 μέτρων εκατέρωθεν του στομίου εκβολής στη θάλασσα του αγωγού του ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ της περιοχής ΧΑΝΙΩΝ – ΚΟΛΥΜΠΑΡΙΟΥ (περιοχή ΓΕΡΑΝΙ).

9. Σε όλες τις θαλάσσιες ακτές που δεν αναφέρονται στις απαγορευμένες περιοχές
ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ.

Στις περιοχές που απαγορεύεται η κολύμβηση πρέπει να τοποθετηθούν πινακίδες με την ένδειξη «ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ» με την ευθύνη των Ο.Τ.Α στα γεωγραφικά όρια των οποίων υπάγονται οι ακτές. Οι Λιμενικές Αρχές παρακαλούνται για την επιτήρηση των σημείων αυτών, έτσι ώστε οι πινακίδες να τοποθετούνται κατάλληλα και να μην καταστρέφονται.

Εφιστούμε την προσοχή στους κολυμβητές για την τήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων στο πλαίσιο της εφαρμογής προληπτικών μέτρων κατά της διασποράς του Κορωνοϊού, τόσο κατά τη διάρκεια της κολύμβησης, όσο και κατά την παραμονή τους στην παραλία.

zarpanews.gr

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Με μία δειγματοληψία λοιπόν το 2022, όλα καλά!
    Πριν 15 ημέρες περίπου στον Καλαθά, αντικρύσαμε μία θάλασσα σκέτο χάλι, σε όλη της την έκταση. Το νερό είχε μία ελαιώδη μορφή πέρα από τις βρωμιές και τις φυσσαλίδες που υπήρχαν, χωρίς να υπάρχει κυματισμός. Μάλιστα, κάποιοι λουόμενοι που συχνάζουν εκεί, το απέδωσαν στη λειτουργία του παρακείμενου ξενοδοχείου από τη φετινή χρονιά.
    Το ωραίο είναι ότι σε κλήση του λιμενικού που έγινε για να κάνει αυτοψία, διαπίστωσε οτι δεν υπάρχει κανένα προβλημα!
    Κολυμπήστε λοιπόν άφοβα παντού! ΟΛΑ ΚΑΛΑ!!!

  2. Πότε θα απαλλαγούμε από τους ομπρελαδες και τους τζετσκιδαδες; Δεν έχουν αφήσει τόπο ελεύθερο. Αν δεν πληρώσεις πας στα βράχια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ