«Έβρασε» η θάλασσα της Κρήτης φέτος το καλοκαίρι – Στα ύψη η θερμοκρασία της Μεσογείου

έβρασε-η-θάλασσα-της-κρήτης-φέτος-το-1535113

Έβρασε η θάλασσα της Κρήτης καθώς σε πολλά μέρη της Ευρώπης σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ το καλοκαίρι, αλλά δεν επηρεάστηκε μόνο η ηπειρωτική χώρα αλλά και η Μεσόγειος Θάλασσα υπέστη μεγάλο θαλάσσιο καύσωνα.

Επιπλέον, χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος, το CAREHeat, στις θάλασσες της Κρήτης και της δυτικής μεσογείου όπου κυριολεκτικά δείχνουν να βράζουν.

Επιπρόσθετα, στην επιφάνεια της θάλασσας σημειώθηκαν θερμοκρασίες ρεκόρ καθώς έφτασαν τους 5°C – υψηλότερες από τον μέσο όρο.

Ακόμη, οι θαλάσσιοι καύσωνες είναι ακραίες αυξήσεις της θερμοκρασίας των ωκεανών για παρατεταμένη χρονική περίοδο. Καθώς, το μέγεθος και η συχνότητά τους έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στα θαλάσσια οικοσυστήματα, απειλούν τη θαλάσσια βιοποικιλότητα και επηρεάζουν αρνητικά τις βιομηχανίες αλιείας, υδατοκαλλιέργειας και τουρισμού.

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες του νερού που σχετίζονται με τους θαλάσσιους καύσωνες μπορούν επίσης να προκαλέσουν ακραία καιρικά φαινόμενα όπως τροπικές καταιγίδες και τυφώνες και να διαταράξουν τον κύκλο του νερού, καθιστώντας πιο πιθανές τις πλημμύρες, τις ξηρασίες και τις πυρκαγιές στην ξηρά.

Το έργο, το οποίο ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, χρησιμοποίησε δεδομένα θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας σχεδόν σε πραγματικό χρόνο που είναι διαθέσιμα από την υπηρεσία Copernicus Marine Service και ήταν σε θέση να ανιχνεύσει και να παρακολουθήσει τον θαλάσσιο καύσωνα της Μεσογείου που σημειώθηκε αυτό το καλοκαίρι.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι αυτό το ιδιαίτερα ακραίο συμβάν καύσωνα ξεκίνησε το δεύτερο μισό του Απριλίου και απλώθηκε σε όλη την κεντρική και βορειοδυτική Μεσόγειο Θάλασσα. Στην περιοχή, οι αυξήσεις της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας επιταχύνθηκαν γύρω στις 10 Μαΐου και, σε σχεδόν 10 ημέρες, παρατηρήθηκε απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας – από 16°C σε 22°C.

Στη Θάλασσα της Λιγουρίας – ένα βραχίονα της Μεσογείου – η μέγιστη ένταση του καύσωνα σημειώθηκε στις 21 Ιουλίου, όταν η μέση ανωμαλία έφτασε τους 5°C. Από τις 13 Σεπτεμβρίου, ο καύσωνας στη Μεσόγειο εξακολουθεί να είναι παρών

«Εξακολουθούμε να παρατηρούμε μια μέση ανωμαλία της θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας περίπου 2°C, η οποία εντάθηκε στη βορειοδυτική Μεσόγειο όπου η ανωμαλία είναι υψηλότερη από 4°C», σχολίασε η Rosalia Santoleri, Συντονίστρια Έργου CAREHeat.

Η ομάδα θα συνεχίσει να παρακολουθεί την εξέλιξη αυτού του καύσωνα με στόχο να κατανοήσει πώς διαδίδεται το σήμα θερμοκρασίας κάτω από την επιφάνεια, ποιοι είναι οι οδηγοί αυτού του μακροχρόνιου ακραίου γεγονότος και τι αντίκτυπο έχει στο θαλάσσιο οικοσύστημα της Μεσογείου.

Καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες των ωκεανών συνεχίζουν να αυξάνονται, οι θαλάσσιοι καύσωνες έχουν γίνει πιο διαδεδομένοι και αναμένεται να αυξηθούν μόνο σε ένταση, διάρκεια και συχνότητα στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

Στα θαλάσσια οικοσυστήματα, είναι απαραίτητη η πρόβλεψη και η κατανόηση της εμφάνισης και της διάρκειας του θαλάσσιου καύσωνα και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των οικοσυστημάτων και των τοπικών κοινωνιών.

Έτσι, το CAREHeat (ανίχνευση και απειλές θαλάσσιων καύσωνων), ως ένα έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την ESA, έχει ως στόχο την ανάπτυξη νέων στρατηγικών για τον εντοπισμό του καύσωνα που επικρατεί στις θάλασσες, την αξιολόγηση της κατάστασης και των τάσεων τους και την κατανόηση των επιπτώσεών τους στη θαλάσσια ζωή.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook