Eurovision 2023: Σε ποιον ημιτελικό θα διαγωνιστεί η Ελλάδα

eurovision-2023-σε-ποιον-ημιτελικό-θα-διαγωνιστεί-1591831

Η κλήρωση κατανομής των χωρών που συμμετέχουν στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023 και οφείλουν να περάσουν τον σκόπελο της ημιτελικής φάσης, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (31/01) στο Λίβερπουλ, με οικοδεσπότες τον Ράιλαν και την ΈιΤζέι Οντούντου. Έτσι, η Ελλάδα θα διαγωνιστεί στον δεύτερο ημιτελικό, ο οποίος θα γίνει στις 11 Μαΐου, και μάλιστα στο πρώτο μισό εκείνης της βραδιάς, όπως και η Κύπρος. Υπενθυμίζεται ότι ο έτερος ημιτελικός θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου και ο τελικός έχει προγραμματιστεί για τις 13 του μηνός, με τη συμμετοχή 26 χωρών.

Πάντως,η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision 2023 από τον 16χρονο Victor Vernicos και την μπαλάντα με τίτλο «What They Say», όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (30/01) από την ΕΡΤ. Ο νεαρός καλλιτέχνης, μάλιστα, δήλωσε – μεταξύ άλλων – πως η συγκεκριμένη μπαλάντα είναι «ένας ύμνος στις συναισθηματικές σκέψεις του άγχους».

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Μεταδόσεων (EBU) που είναι υπεύθυνη για τη διοργάνωση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, τη Δευτέρα (30/01) έδωσε στη δημοσιότητα τις πέντε ομάδες στις οποίες χωρίστηκαν οι 31 χώρες για την ημιτελική φάση πριν από την κλήρωση κατανομής.

Επισημαίνεται ότι μοναδικό κριτήριο για την κατάρτιση αυτών των πέντε ομάδων είναι οι ψηφοφορίες των χωρών στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision κατά τα τελευταία χρόνια ούτως ώστε να αποφευχθεί – όσο γίνεται – η ανταλλαγή βαθμών μεταξύ γειτονικών κρατών. Ως εκ τούτου, η Ελλάδα τοποθετήθηκε στην τέταρτη ομάδα μαζί με τον Άγιο Μαρίνο, την Ιρλανδία, την Κύπρο, τη Μάλτα και την Πορτογαλία.

Οι πέντε ομάδες για την κλήρωση κατανομής

Α’ ομάδα: Αλβανία, Αυστρία, Ελβετία, Κροατία, Σερβία, Σλοβενία

Β’ ομάδα: Αυστραλία, Δανία, Εσθονία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Φινλανδία

Γ’ ομάδα: Αζερμπαϊτζάν, Αρμενία, Γεωργία, Ισραήλ, Λετονία, Λιθουανία

Δ’ ομάδα: Άγιος Μαρίνος, Ελλάδα, Ιρλανδία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία

Ε’ ομάδα: Βέλγιο, Μολδαβία, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Τσεχία

Βέβαια, εξασφαλισμένη θέση στον τελικό της 13ης Μαΐου έχουν οι λεγόμενες «Big Five» χώρες του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision, δηλαδή η Γαλλία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία, εφόσον είναι και αυτές που δίνουν τα περισσότερα χρήματα στην EBU. Ακόμα, στον τελικό έχει προκριθεί και η Ουκρανία που νίκησε στον περσινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, αλλά δεν μπορεί να τον διοργανώσει φέτος εξαιτίας του συνεχιζόμενου πολέμου με τη Ρωσία. Έτσι, για λογαριασμό της Ουκρανίας, ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision 2023 φιλοξενείται στο Ηνωμένο Βασίλειο μιας και, πέρσι, στο Τορίνο, κατέλαβε τη δεύτερη θέση.

Α’ ημιτελικός (9 Μαΐου)

Όπως έγινε γνωστό, στον πρώτο ημιτελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023 που θα διεξαχθεί στις 9 Μαΐου, θα συμμετάσχουν 15 χώρες και οι δέκα με την υψηλότερη βαθμολογία από το τηλεοπτικό κοινό και μόνο θα προκριθούν στον τελικό της 13ης Μαΐου. Μάλιστα, σε αυτόν τον ημιτελικό, δικαίωμα ψήφου – πέρα από τις χώρες που λαμβάνουν μέρος – θα έχουν η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία έπειτα από σχετική κλήρωση μεταξύ των έξι κρατών που έχουν προκριθεί ήδη στον τελικό. Η ακριβής σειρά εμφάνισης θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και θα καταρτιστεί από τους παραγωγούς του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023.

Πρώτο μισό

Σερβία

Λετονία

Ιρλανδία

Νορβηγία

Πορτογαλία

Κροατία

Μάλτα

Δεύτερο μισό

Σουηδία

Μολδαβία

Ελβετία

Ισραήλ

Ολλανδία

Φινλανδία

Αζερμπαϊτζάν

Τσεχία

B’ ημιτελικός (11 Μαΐου)

Κατά συνέπεια, στον δεύτερο ημιτελικό του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023 που θα διεξαχθεί στις 11 Μαΐου, θα συμμετάσχουν 16 χώρες και οι δέκα με την υψηλότερη βαθμολογία από το τηλεοπτικό κοινό και μόνο θα προκριθούν στον τελικό της 13ης Μαΐου. Μάλιστα, σε αυτόν τον ημιτελικό, δικαίωμα ψήφου – πέρα από τις χώρες που λαμβάνουν μέρος – θα έχουν η Ουκρανία, η Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έπειτα από σχετική κλήρωση μεταξύ των έξι κρατών που έχουν προκριθεί ήδη στον τελικό. Η ακριβής σειρά εμφάνισης θα ανακοινωθεί σε μεταγενέστερο χρόνο και θα καταρτιστεί από τους παραγωγούς του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023.

Πρώτο μισό

Αρμενία

Κύπρος

Ρουμανία

Δανία

Βέλγιο

Ισλανδία

Ελλάδα

Εσθονία

Δεύτερο μισό

Αλβανία

Αυστραλία

Αυστρία

Λιθουανία

Άγιος Μαρίνος

Σλοβενία

Γεωργία

Πολωνία

Το λογότυπο και το σύνθημα του φετινού διαγωνισμού τραγουδιού

Στο πλαίσιο της κλήρωσης για την ημιτελική φάση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023, παρουσιάστηκαν και επίσημα τόσο το λογότυπο όσο και το σύνθημα της διοργάνωσης, η οποία φιλοξενείται στο Ηνωμένο Βασίλειο για λογαριασμό της Ουκρανίας, επομένως συνδυάζονται στοιχεία και από τις δύο χώρες.

Το σύνθημα του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023, όπως έγινε γνωστό τη Δευτέρα (30/01), είναι η φράση «United By Music» («Ενωμένοι από τη μουσική») και συνοδεύεται από ένα λογότυπο, στο οποίο κυριαρχούν οι πολλές καρδιές, το μπλε και το κίτρινο χρώμα. Ακόμα, πριν από την κλήρωση για την ημιτελική φάση του διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision 2023, ο Στέφανο Λο Ρούσο, δήμαρχος του Τορίνο, παρέδωσε το κλειδί της διοργάνωσης στην Τζόαν Άντερσον, δήμαρχο του Λίβερπουλ.

ieidiseis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook