Eurogroup | Έρχεται η δόση ;

eurogroup-έρχεται-η-δόση-13915

Το μόνο θέμα που αναμένεται να κλείσει σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες είναι το θέμα της ελληνικής δόσης. Όλα τα άλλα θέματα θα παραμείνουν ανοιχτά. Από το πρωί στις 10, τοπική ώρα, συνεδριάζει το Eurogroup με δύο θέματα στην ατζέντα του: την Ελλάδα και το τελικό οκ για το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων και την εξέλιξη των συζητήσεων γύρω από το κυπριακό μνημόνιο.

Οι 17 υπουργοί αναμένεται να εκδώσουν κοινή ανακοίνωση με την οποία θα εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το ύψος των προσφορών των επενδυτών στο πρόγραμμα επαναγοράς, θα δηλώνουν ότι ο EFSF είναι έτοιμος να ανταλλάξει τα προσφερόμενα ομόλογα με νέα εξάμηνης διάρκειας συνολικού ύψους 11,29 δισ. ευρώ και να δρομολογούν επιτέλους την δημοσίευση της έκθεσης της Τρόικας.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων και καθώς τις τελευταίες ώρες ακολουθούν πολλές αντικρουόμενες πληροφορίες κύκλοι της Κομισιόν υπενθυμίζουν πως οι πάντες γνώριζαν πως το πρόγραμμα επαναγοράς από μόνο του δεν επρόκειτο να μειώσει το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 αλλά απαιτούνται και όλα τα άλλα μέτρα μείωσης επιτοκίων και επιστροφής κερδών (μεταξύ άλλων) ακόμα και όσων έχουν προγραμματιστεί υπό την προϋπόθεση της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013. Κομισιόν και εταίροι μπορούν να τα έχουν βρει με το ΔΝΤ σε αυτό το πρώιμο στάδιο, όμως η συμφωνία τους τελεί διαρκώς υπό την αίρεση των εκάστοτε μακροοικονομικών στοιχείων αρχής γενομένης με την τριμηνιαία ύφεση και το ύψος αυτής στο πρώτο μισό του 2013. Προς το παρόν κανείς δεν μιλάει καθαρά για τις συναλλακτικές στην περίπτωση που το πρόγραμμα αστοχήσει.

Ακόμα και έτσι ο μόνος που θα φύγει ικανοποιημένος από τη Σύνοδο με την υπόσχεση για εκταμίευση της δόσης στις 17 του μήνα μπορεί να είναι ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Σαμαράς.

Παράταση της αγωνίας για την Κύπρο

Αντιθέτως, η κυπριακή αντιπροσωπεία θα συνεχίσει να έχει προμνημονιακή αγωνία και μετά το Eurogroup καθώς η έκθεση της Pimco για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις θα συζητηθεί χωρίς κάποιο αποτέλεσμα και οι εταίροι θα αρχίσουν τις παρατηρήσεις επί των συστατικών του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και των διαρθρωτικών μέτρων που θα ακολουθήσουν. Και χθες πηγές του Συμβουλίου επαναβεβαίωναν ότι τελικά νούμερα για την χρηματοδότηση της Κύπρου δε θα δούμε πριν από το Eurogroup της 21ης Ιανουαρίου και το μνημόνιο «θα είναι το πρώτο πράγμα που θα υπογράψει ο επόμενος πρόεδρος». Σε αυτό το πνεύμα έχει ιδιαίτερη σημασία και η συνάντηση που προκύπτει μεταξύ του υποψηφίου προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Μ. Αναστασιάδη με τον Γερμανό υπουργό οικονομικών Β. Σόιμπλε.

Χλιαρή τραπεζική ένωση

Όσον αφορά τέλος αυτή καθαυτή τη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει απόψε οι 27 θα πρέπει να τοποθετηθούν στο σκέλος που τους αφορά επί του κειμένου των προτάσεων Βαν Ρόμπεη για την ολοκλήρωση της ΟΝΕ. Διπλωμάτες και οικονομολόγοι που έχουν δει το κείμενο (έχει δοθεί άλλωστε στη δημοσιότητα εδώ και μία εβδομάδα) σχολιάζουν πως βρισκόμαστε ουσιαστικά, όσον αφορά τις προσδοκίες μας, σε χειρότερη θέση από τον Οκτώβρη και σε ακόμη χειρότερη από το πλαίσιο που είχε τεθεί τον περασμένο Ιούλιο. Το κείμενο του Βαν Ρόμπεη βρίθει ασάφειας για το πολιτικό μέλλον της Ένωσης και έχει απλώς να προτείνει μνημόνια για όλους, προληπτικά με την μακρινή υπόσχεση των πιστώσεων από ένα ταμείο για «την απορρόφηση του σοκ»(προφανώς επί της κοινωνίας).

Σε σχέση με την τραπεζική εποπτεία μένει να δούμε αν οι 27 θα συμφωνήσουν επί της συμβιβαστικής πρότασης της κυπριακής προεδρίας για το ποιες τράπεζες θα καλύπτει η εποπτεία της ΕΚΤ και για το πότε τελικά το νέο σύστημα θα είναι έτοιμο. Η βασική ημερομηνία πάντως έχει πάει και άλλο πίσω, ορίζεται πλέον ως η 1-1-2014 και εκεί παραπέμπεται και η ελπίδα για απευθείας ανακεφαλαιοποιήσεις από τον ESM.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook