Έτσι θα βγει ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν -Τι αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε

έτσι-θα-βγει-ο-νέος-πρόεδρος-της-κομισι-656265

Με την άτυπη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Βρυξέλλες, ξεκίνησε την Τρίτη (28/5) και επίσημα η συζήτηση για το πρόσωπο που θα διαδεχθεί τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν.

Αυτή τη φορά, το ποιος θα αναλάβει το «τιμόνι» της Κομισιόν δεν είναι απλή υπόθεση, αφού δεν θα γίνει «αυτόματα», κάτι που υπογράμμισε και ο Ντόναλντ Τουσκ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το δείπνο των ηγετών των 28 κρατών μελών.» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχετικά με τη διαδικασία επιλογής του επόμενου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ντ. Τουσκ μετέφερε την ικανοποίηση των ηγετών για την αυξημένη συμμετοχή στις ευρωεκλογές, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «καλό οιωνό για την ΕΕ και το μέλλον της».

Σε ό,τι αφορά το διορισμό του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των υπόλοιπων θεσμικών οργάνων, σημείωσε ότι σήμερα συζητήθηκε μόνο η διαδικασία και όχι πρόσωπα.

Για τη διαδικασία ανέφερε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η «ισορροπία» σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία, το μέγεθος της χώρας, την πολιτική οικογένεια και το φύλο. «Αλλά στο πραγματικό κόσμο δεν υπάρχει τέλεια ισορροπία», τόνισε, ενώ υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» κανένα πρόσωπο και ότι η ιδιότητα του «κορυφαίου υποψήφιου» δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να λειτουργήσει αρνητικά.

Ο Ντ. Τουσκ πρόσθεσε ότι έλαβε εντολή από τους ηγέτες να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εκφράζοντας την ελπίδα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέχρι τον Ιούνιο.

Επισήμανε, δε, ότι δε συμφέρει κανέναν να ξεκινήσει ένας «διαθεσμικός πόλεμος» και δήλωσε ότι για την επιλογή του επικεφαλής της Επιτροπής είναι αναγκαία τόσο μια πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο, σημειώνοντας ότι θα σεβαστεί τη «γνώμη» τουΕυρωκοινοβουλίου σε ό,τι αφορά τη διαδικασία spitzenkandidat.

Να θυμίσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πρόθυμος να στηρίξει προοδευτικό υποψήφιο και έδωσε στήριξη στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς, εφόσον είναι ο πρώτος στη διαδικασία, τόσο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όσο και στο Ευρωκοινοβούλιο. «Η επιλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ για τη θέση του προέδρου της Κομισόν, δεν ενώνει την Ευρώπη και θα είναι μια αρνητική εξέλιξη», είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, πριν από το άτυπο δείπνο.

Σημειώνεται ότι και ο ο πρωθυπουργός της ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πριν από το δείπνο ότι θα στηρίξει τον ολλανδό Σοσιαλιστή Φρανς Τίμερμανς για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Η οικογένεια των Σοσιαλδημοκρατών είναι η δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη με τον καλύτερο υποψήφιο, τον (Φρανς) Τίμερμανς. Ελπίζω ότι αυτό θα ανοίξει τον δρόμο. Έχει τις ικανότητες και την εμπειρία».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook