Έτσι θα γίνουν η Πλατεία 1866 και το κέντρο Χανίων – Σημανδηράκης: «Περάσαμε στην περίοδο των μεγάλων έργων» | Videos+Photos

έτσι-θα-γίνουν-η-πλατεία-1866-και-το-κέντρο-1587880

Έτος-σταθμός για τα έργα ανάπλασης των Χανίων αναμένεται να είναι το 2023, καθώς η δημοτική αρχή υπέγραψε την Τετάρτη τη σύμβαση για το Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου που θα αλλάξει εντελώς την όψη της πλατείας 1866 και των γύρω οδών, ενώ προανήγγειλε και νέες παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον. Ο δήμαρχος, Παναγιώτης Σημανδηράκης, χαρακτήρισε το χρονικό διάστημα αυτό, ως περίοδο των μεγάλων έργων.

Τι περιλαμβάνει το έργο

O διευθυντής τεχνικών υπηρεσιών, Γιώργος Ευθυμίου, έκανε μια σύντομη παρουσίαση. Η ανάπλαση περιλαμβάνει την πλατεία 1866 και τις γύρω οδούς, από την Παρθενίου Κελαϊδή ως την Καραϊσκάκη. Οι οδοί θα μετατραπούν σε ήπιας κυκλοφορίας, θα στρωθούν με κυβόλιθο και θα είναι στο ίδιο επίπεδο με το πεζοδρόμιο.

Θα μειωθούν οι θέσεις ταξί στην πλατεία, με μέρος τους να μεταφέρεται στην οδό Κ. Σφακιανάκη. Θα υπογειοποιηθούν τα καλώδια ρεύματος, ενώ θα αντικατασταθούν τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης. Τα περίπτερα στην πλατεία θα αλλάξουν θέση, όπως και οι προτομές.

Θα δημιουργηθούν νέες υπόγειες τουαλέτες, όπου θα τοποθετηθούν και οι μετασχηματιστές του ΔΕΔΔΗΕ. Επίσης, θα υπάρχει κάλυψη WiFi.

Τα καταστήματα επί όλων των οδών θα αποκτήσουν διαφορετική πρόσοψη, με τη συμβολή του ΕΒΕΧ.

«Με τη σημερινή υπογραφή σύμβασης επιβεβαιώνεται ότι τα Χανιά έχουν περάσει στην περίοδο των μεγάλων έργων. Σήμερα υπογράφουμε μια ριζική αναβάθμιση στην πλατεία 1866 και τις γύρω οδούς. Θα οδηγήσουν σε ευκολότερη μετακίνηση των πολιτών με ισόπεδες οδούς ήπιας κυκλοφορίας, ενώ προβλέπεται και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής. Σε λίγους μήνες θα είμαστε σε θέση να προχωρήσουμε και στη συνέχεια των έργων, στη μεγαλύτερη ανάπλαση των Χανίων με 30 οικοδομικά τετράγωνα. Η ανάδοχος εταιρία έχει αναλάβει και την ανάπλαση των οδών Χατζημιχάλη Γιάνναρη και Σκαλίδη που θα μας επιτρέψει τον καλύτερο προγραμματισμό των σύνθετων εργασιών που θα ακολουθήσουν. Είμαστε όμως σίγουροι ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί».

«Το σχέδιο αυτό βγήκε δεύτερο στην Ελλάδα όταν υποβάλαμε την πρόταση αυτή και έχει μεγάλη αποδοχή από τις επιχειρήσεις. Θα δημιουργήσει έναν νέο πόλο έλξης για τους πολίτες. Είναι παράδειγμα προς μίμηση η συνεργασία του δήμου Χανίων και του ΕΒΕΧ και τα έργα που θα γίνουν, θα αλλάξουν εντελώς και την όψη και τη λειτουργία της πόλης», τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ, Αντώνης Ροκάκης.

«Δεν θα χρειαστεί να βάλουμε χρήματα από ιδίους πόρους για το έργο. Υπάρχει συνεργασία με το ΕΒΕΧ που έχει αναλάβει την εκπόνηση των μελετών και την ένταξη των καταστημάτων στο πρόγραμμα που θα αλλάξει τις προσόψεις τους. Το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα σε 12 μήνες και έχουμε βάλει τις ρήτρες που επιτρέπει ο νόμος, αν τελειώσει το έργο νωρίτερα, ο εργολάβος θα πριμοδοτηθεί με 5%. Έπονται δύο συμβάσεις για τα 30 οικοδομικά τετράγωνα και 4.000.000 για την ανάπλαση των πεζοδρομίων», ανέφερε ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, Μιχάλης Καλογριδάκης.

Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 3.200.000, το ποσό της σύμβασης είναι 2.200.000 και τίποτα από αυτά δεν πληρώνει ο δήμος Χανίων, καθώς το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο από το ΕΠΑΝΕΚ και το μέρος που μας αναλογούσε το εντάξαμε στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Δείτε φωτογραφίες από την υπογραφή σύμβασης και απεικονίσεις του έργου:

8 thoughts on “Έτσι θα γίνουν η Πλατεία 1866 και το κέντρο Χανίων – Σημανδηράκης: «Περάσαμε στην περίοδο των μεγάλων έργων» | Videos+Photos

  1. Είναι μακετο το έργο…..
    Το θέμα είναι αυτές τις μέρες έφυγαν από τη Σκαλίδη τα τρισαθλια κολωνακια εκατέρωθεν .Και πήρε αναπνοή το σύμπαν καταλάβατε τίποτα από αυτό το τυχαίο γεγονός λόγω έργων άραγε…εεεεε;;; Η μπα , που δε σας κόβω και για πολλά

  2. Όλο φούμαρα πουλάνε….το καλοκαίρι θα τα ξαναπούμε που θα είναι μόνιμα μπλοκαρισμένο το κέντρο….αλλά που θα πάει οι εκλογές είναι κοντά

  3. Sadly I have already seen this kind of bland crap all over London.It has no unique identity ,it could be anywhere in Europe or China even.I bet you there are no statues either as the slow movement to destroy our cultural identity continues.The «pretty bricks» that are used on the road surface come loose and uneven and the pale colours get dirty very easily The square quickly looks like some Ikea furniture -shabby quickly.I bet nobody has mentioned any of this to the dear citizens of Xania.

  4. Όλο αυτό το καραγκιοζιλίκι θα ανεβάζει θερμοκρασίες ηφαιστείου το καλοκαίρι.
    Ακριβώς ότι χρειάζεται η πόλη δηλαδή.
    Ούτε για δείγμα χώμα…

  5. Στην κλιματική αλλαγή απαντάμε με κόψιμο των δέντρων και γκρίζα πυρότουβλα που θα είναι κόλαση το καλοκαίρι
    Στο πρόβλημα της στάθμευσης απαντάμε με αφαίρεση και των λιγοστών θέσεων στα νέα καταστήματα και χωρίς φυσικά να έχει ξεκινήσει η λειτουργία των νέων περιφερειακών parkings. Στο πρόβλημα του κυκλοφοριακού απαντάμε με περιορισμό των δρόμων.
    Φτάνει πια με τις δηθενιές και τις φασόν μελέτες αστικού τοπίου σε όλες τις πολεις που διώχνουν τους κατοίκους απο το κέντρο και τις μετατρέπουν σε άψυχες τουριστοπόλεις χωρίς χαρακτήρα. Θα ήμουν πολύ χαρούμενος με μια μελέτη που θα έκανε τους δρόμους καταπράσινους, χωρίς να καίγονται πεζοί και οδηγοί απο τον ήλιο με ασφαλή καθαρά πεζοδρόμια, με θέσεις για προσωρινή σταση, με την ανάδειξη των αρχαιοτήτων αντί για το θάψιμό τους, και με αναπλάσεις που θα σέβονται και θα αναδεικνύουν την ταυτότητα της πόλης αντί να την κάνουν σαν τις άλλες.

  6. Ήπια κίνηση = Πόλη διχως πλατεία με την έννοια που γνωρίζει κάθε Έλληνας Εκτός από τον τόπο μας (τραπεζοκαθίσματα, παιδιά να παίζουν ανέμελα κλπ)
    WI-FI: Γιατί υπάρχει στη μελέτη δεν μας καλύπτει το ισχυρό σήμα του chaniacitynet;
    Συμφωνώ με τους προλαλήσαντες

  7. ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΦΥΓΗ ΤΟ ΚΤΕΛ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΑ ΩΡΑΙΟ ΠΑΡΚΟ.ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΜΕ ΣΤΕΝΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΚΥΒΟΛΙΘΟΥΣ. ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΠΑΡΚΙΝΓΚ
    ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΎ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΔΟΘΗΚΑΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΙΑ ΓΙΝΑΝ ΑΕΡΑΣ.ΔΗΜΑΡΧΕ ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΚΑΝΟΣ ΝΑ ΣΚΕΦΤΗΣ ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙΣ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook