Ετσι θα γίνονται τα έκτακτα lockdown το καλοκαίρι στην Ελλάδα -Τα τρία στάδια

ετσι-θα-γίνονται-τα-έκτακτα-lockdown-το-καλοκ-1054122

Την ανησυχία του για τη φάση «απίστευτης χαλάρωσης» που έχει μπει μεγάλο τμήμα του πληθυσμού σε ό,τι αφορά τα μέτρα για τον κορωνοϊό εξέφρασε ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος.

Αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων -που αποτέλεσε αντικείμενο της έκτακτης τηλεδιάσκεψης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Σωτήρη Τσιόδρα- ο κ. Γώγος είπε ότι είναι τρία τα σημεία στα οποία πρέπει να εστιάζεται η προσοχή: Στα ορφανά κρούσματα, την ατομική ευθύνη και στη διαχείριση των πτήσεων και του τουρισμού.

«Χρειάζεται μια συνεχής επιδημιολογική επιτήρηση των “κόκκινων” χωρών σε κάθε φάση που θα αλλάζουν τα μέτρα. Γνωρίζουμε ότι θα ξεφύγουν κρούσματα και από τις ασφαλείς χώρες, μακάρι να μπορούσαμε να έχουμε ένα προφίλ για όλους τους τουρίστες, όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί» δήλωσε στην ΕΡΤ ο κ. Γώγος, καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής επιστημόνων για τον κορωνοϊό.

Τουρισμός: Τα 3 στάδια των θερινών lockdown για τον κορωνοϊό

Ο λοιμωξιολόγος Χαράλαμπος Γώγος είπε ότι στις πτήσεις από τις «πράσινες» χώρες θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα αεροδρόμια, όμως από τις «κόκκινες», όπου η επιδημία μαίνεται, οι έλεγχοι θα είναι περισσότεροι.

Το σχέδιο της επιστημονικής επιτροπής για τον κορωνοϊό είναι να «συναφθούν» συνεργασίες ανάμεσα σε νησιά και μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς -της ηπειρωτικής χώρας, ώστε να υποδέχονται τυχόν κρούσματα. Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο lockdowns σε τοπικό επίπεδο ο κ. Γώγος εξήγησε ότι υπάρχουν τρία στάδια.

Το πρώτο είναι η «καραντίνα» σε ένα ξενοδοχείο

Το δεύτερο είναι οι περιορισμοί σε μια σειρά ξενοδοχείων (με τουρίστες από πτήση ή πτήσεις με κρούσματα)

Το τρίτο στάδιο είναι να μπει σε «καραντίνα» ένα ολόκληρο νησί

Ο λοιμωξιολόγος εξήγησε ότι «φαντάζομαι ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», αναφερόμενος στο γενικό lockdown για ένα νησί.

«Επικρατεί μια απίστευτη χαλάρωση, 10 λεπτά επαφής με θετικό οδηγεί σε μετάδοση»

Ο καθηγητής ερωτήθηκε και για τις εικόνες συνωστισμού, όπως αυτές στο μπιτς μπαρ της Μυκόνου. «Δεν είναι μυθοπλασία, είνα πραγματικότητα, είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι και πάντα πρέπει να έχουμε το μυαλό μας σε πιθανότητα παρουσίας κρουσμάτων κορωνοϊού. Εικόνες όπως αυτές που είδαμε πρέπει να αποφεύγονται. Είναι αφενός επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και αφετέρου άσχημες για τον τουρισμό» σχολίασε.

«Αυτό το καλοκαίρι δεν πρέπει να στριμωχνόμαστε σε μπαρ και να χορεύουμε. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σπείρει φόβο και πανικό, όμως υπάρχει μια απίστευτη χαλάρωση. Οι μάσκες αραιώνουν τριγύρω, ακόμη και στο αεροδρόμιο ή στα ΜΜΜ κάποιοι δεν φορούν» προσέθεσε ο Χαράλαμπος Γώγος και καταλήγοντας είπε:

«Δέκα λεπτά επαφής με έναν θετικό σε απόσταση ενός μέτρου οδηγεί σε μετάδοση. Ας κρατήσουμε τις αποστάσεις ενός μέτρου. Ας έχουμε ένα καλοκαίρι λιγότερο ξέφρενο, πιο χαλαρό. Είμαστε έτοιμοι, το ΕΣΥ είναι καλύτερο από πριν, όλα θα πάνε καλά αν τηρηθούν τα μέτρα. Πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι γι’ αυτό.»

Πηγή: iefimerida.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook