Έτσι θα δροσίσεις το σπίτι σου χωρίς να χρειαστεί να κάψεις πολύ ρεύμα

έτσι-θα-δροσίσεις-το-σπίτι-σου-χωρίς-να-1469723

Ένας ακόμη μεγάλος βραχνάς για τους πολίτες είναι οι «φουσκωμένοι» λογαριασμοί του ρεύματος, αφού όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία, τόσο ανεβαίνουν και οι ανάγκες της κατανάλωσης.

Αλλά υπάρχει τρόπος ώστε ένα διαμέρισμα να πετύχει καλύτερο μικροκλίμα χωρίς το άνοιγμα του κλιματιστικού.

Το ζήτημα, λοιπόν, είναι να δροσίσεις το σπίτι σου χωρίς να πονέσει η τσέπη σου αλλά και το περιβάλλον.

Ένα πράσινο σπίτι

Έχεις αναρωτηθεί γιατί στους κήπους έχει πάντα τόση δροσιά; Στον κύκλο νερού που εκτελούν οι φυτικοί οργανισμοί, υπάρχει ένα στάδιο το οποίο αποκαλείται «διαπνοή»: είναι η φάση απελευθέρωσης υδρογόνου από τα φύλλα και αυτό ακριβώς είναι το προσόν που μπορείς να εκμεταλλευτείς στο σπίτι.

Δεν αρκεί ένα ή δύο φυτά αλλά ένα πλούσιο φυτικό βασίλειο σε στρατηγικές θέσεις (ιδανικά, στα σημεία από τα οποία περνάει ο αέρας για να μπει μέσα) μπορεί να οδηγήσει «σε μείωση της θερμοκρασίας μέχρι και 10 βαθμούς», όπως αναφέρει ο Dr. Leonard Perry από το Πανεπιστήμιο του Βερμόντ. Από τα προτεινόμενα είδη για αυτόν τον σκοπό είναι η αρέκα και η αλόη, τα οποία επίσης είναι πολύ ανθεκτικά φυτά, χωρίς απαιτήσεις.

Αέρας από ψηλά

Η διαφορά της κατανάλωσης φαίνεται στα νούμερα: ένας συμβατικός ανεμιστήρας καταναλώνει μεταξύ 10W και 25W, ένας ανεμιστήρας οροφής 50W με 175W, ενώ το κλιματιστικό ξεκινά από 900W και μπορεί να φτάσει έως τα 5000W, ανάλογα με την ενεργειακή κλάση και την ένταση. Λογικό, αφού ουσιαστικά στην πρώτη περίπτωση μιλάμε απλά για μετακίνηση και όχι ψύχρανση του αέρα.

Το ζήτημα είναι ποια μόρια του αέρα μετακινούνται και προς ποια κατεύθυνση: ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος από τον ζεστό, γι’ αυτό και ο ανεμιστήρας οροφής είναι πολύ πιο αποδοτικός από τον επιδαπέδιο – μοιράζει ισόποσα τη δροσιά σε όλο το δωμάτιο. Προσοχή, μόνο, στο να μην κάνει θόρυβο.

Μεμβράνες στα τζάμια

Συνηθίζουμε να ρίχνουμε όλο το βάρος στο πώς θα μειώσουμε τη θερμοκρασία εντός του διαμερίσματος, αμελώντας το πόσο εκτεθειμένος είναι ο χώρος στη ζέστη που πλανάται έξω στην πόλη. Το σπίτι είναι ένα κέλυφος: πρέπει να έχει ισχυρές ασπίδες προστασίας στις ακτίνες του ήλιου.

Τα παντζούρια είναι το πρώτο φράγμα που έχουν όλα τα διαμερίσματα, αλλά υπάρχουν και επιπλέον μέτρα ηλιοπροστασίας που συστήνονται ειδικά για τα παράθυρα που κοιτάνε προς το Νότο.

Αποτελεσματικότερη από όλες τις λύσεις είναι οι θερμομονωτικές-ανακλαστικές μεμβράνες στα τζάμια: εξασφαλίζουν έως και 80% μείωση στην ακτινοβολία που δέχεται το σπίτι. Πρόσεξε να είναι σε ουδέτερο χρώμα οι μεμβράνες, ώστε να μην εμποδίζει το φως.

Κατάλληλες κουρτίνες σε κάθε δωμάτιο

Με όσο περισσότερα φίλτρα προστασίας επενδύσεις το κέλυφος του σπιτιού, τόσο καλύτερη διαχείριση θα πετύχεις στο μικροκλίμα και τη δροσιά. Οι κουρτίνες, ας πούμε, που τείνουμε να απαξιώνουμε ως ένα απλό διακοσμητικό ριχτάρι για τα παράθυρα, είναι μεγάλη υπόθεση, γι΄αυτό υπάρχει και τόσο μεγάλη ποικιλία στην αγορά.

Οι νότιες πλευρές του σπιτιού, οι οποίες είναι εκτεθειμένες στις σκληρές ώρες ακτινοβολίες, πρέπει να είναι οι πιο προφυλαγμένες: το χοντρό ύφασμα που έχουν οι κουρτίνες τύπου black out λειτουργεί ως μόνωση για αυτές τις περιπτώσεις. Ακριβώς αντίθετη λογική ακολουθούμε για τις βορινές και δυτικές πλευρές του σπιτιού: εκεί χρειάζονται λεπτές, κατά προτίμηση λινό κουρτίνες, για να περνάει απρόσκοπτα ο αέρας.

Φέρνουμε αέρα το βράδυ

Η θερμοκρασία πέφτει τις νυχτερινές ώρες, οπότε πρέπει να το εκμεταλλευτείς. Η πρώτη κίνηση είναι, σε αντίθεση με τις μεσημεριανές ώρες, να ανοίξεις διάπλατα τα παράθυρα, ώστε να δημιουργηθεί ένα ρεύμα αέρα που θα ψυχραίνει το διαμέρισμα για μερικές ώρες.

Επίσης μπορείς να ανοίξεις παράθυρα που βρίσκονται σε διαγώνια θέση, είτε να τοποθετήσεις τον (επιδαπέδιο) ανεμιστήρα στο μπαλκόνι, ώστε να κοιτάει προς τα μέσα.

news.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook