Έτσι προστατεύεται ο Βλαντίμιρ Πούτιν από επίδοξους δολοφόνους – Οι σωματοφύλακες, οι σωσίες και οι δοκιμαστές φαγητών

έτσι-προστατεύεται-ο-βλαντίμιρ-πούτι-1392917

Σωματοφύλακες με αλεξίσφαιρους χαρτοφύλακες και πιστόλια υψηλής ισχύος, κασκαντέρ έτοιμοι να ρισκάρουν τη ζωή τους και γευσιγνώστες είναι μόνο μερικοί από τους τρόπους με τους οποίους ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν φέρεται να προστατεύεται από επίδοξους δολοφόνους και πραξικοπηματίες.

Οι πιθανές απειλές κατά του 69 χρόνου Ρώσου προέδρου, ήλθαν ξανά στο προσκήνιο την Πέμπτη, όταν ο Αμερικανός γερουσιαστής Λίντσει Γκράχαμ απηύθυνε τη σύσταση “κάποιος στη Ρωσία να καθαρίσει αυτόν τον τύπο” επειδή έδωσε την εντολή για εισβολή στην Ουκρανία.

Όμως, ο Πούτιν, πρώην πράκτορας της KGB που βρίσκεται στην εξουσία από το 2000, έχει προφανώς εμμονή τόσο με την ασφάλειά του όσο και με την υγεία του – προστατεύοντας τον εαυτό του από δολοφόνους και αποφεύγοντας τον κορονοϊό με κάθε κόστος, όπως προκύπτει και από τις μεγάλες αποστάσεις που κρατά από συνομιλητές του.

Φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν προσφάτως τον δείχνουν να συναντιέται με παγκόσμιους ηγέτες -ακόμη και με δικούς του συμβούλους- σε τεράστια τραπέζια. Ο Πούτιν και ο εκάστοτε συνομιλητής του κάθονται στα δύο άκρα των τραπεζιών, προκειμένου να υπάρχει απόσταση τουλάχιστον 7 μέτρων μεταξύ τους. Επίσης, όλοι θυμούνται ότι είχε φορέσει μια ολόσωμη στολή hazmat (επικίνδυνων ουσιών) με αναπνευστήρα ολόκληρου προσώπου – πριν επισκεφτεί ένα νοσοκομείο της Μόσχας για τη θεραπεία ασθενών με κορονοϊό τον Απρίλιο του 2020.

Οι σωματοφύλακες του Πούτιν αποτελούν μια ειδική μονάδα Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας της Ρωσίας η αλλιώς FSO, η οποία έχει τις ρίζες της στο 1881, όταν ο Τσάρος Αλέξανδρος Γ’ περιστοιχιζόταν από φρουρούς μετά τη δολοφονία του πατέρα του.

Πολλά από αυτά που αποκαλύφθηκαν για την ελίτ Προεδρική Υπηρεσία Ασφαλείας προέρχονται από τον ιστότοπο «Beyond Russia», τον οποίο διαχειρίζεται η TV-Novosti, μια κρατική επιχείρηση που ελέγχει επίσης το Russia Today (RT), όπως αναφέρει η New York Post.

Ο ιστότοπος σημειώνει ότι οι σωματοφύλακες του Πούτιν έχουν επιλεγεί αυστηρά για τις υψηλές τους ικανότητες στη «λειτουργική ψυχολογία», για τη σωματική τους αντοχή, καθώς και για την ικανότητά τους να αντέχουν το κρύο και να μην ιδρώνουν στη ζέστη.

Φέρεται να είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς χαρτοφύλακες που χρησιμεύουν ως ασπίδες για την προστασία του Πούτιν και έχουν μαζί τους ρωσικής κατασκευής πιστόλια SR-1 Vektor, 9 mm, γεμάτα με σφαίρες που διαπερνούν τα αλεξίσφαιρα γιλέκα.

Πριν ταξιδέψει κάπου ο Πούτιν, μέλη της ασφάλειάς του ελέγχουν εξονυχιστικά εκ των προτέρων τον προορισμό του και επεξεργάζονται σενάρια για το πώς θα αντιδράσει πιθανότατα ο κόσμος και αν η περιοχή μπορεί να επηρεαστεί από κακές καιρικές συνθήκες ή φυσικές καταστροφές.

Όπου και αν μείνει, ο χώρος γίνεται “φύλλο και φτερό”, εγκαθίστανται συσκευές παρεμβολής για να αποτραπεί η απομακρυσμένη έκρηξη βομβών και οι τεχνικοί πραγματοποιούν ηλεκτρονική επιτήρηση κινητών τηλεφώνων και άλλων συσκευών στην περιοχή.

Στη διαδρομή, ο Πούτιν βρίσκεται σε αυτοκίνητο που συνοδεύεται από τεθωρακισμένα οχήματα τα οποία μεταφέρουν ειδικούς χειριστές του στρατού, οπλισμένους με AK-47, αντιαρματικούς εκτοξευτές χειροβομβίδων και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους.

Και σε δημόσιες εμφανίσεις του, είναι περικυκλωμένος από τέσσερα “τείχη” ασφαλείας: Από τους προσωπικούς του σωματοφύλακες, φρουρούς που είναι κρυμμένοι ανάμεσα στο πλήθος και περιμετρικά της περιοχής, μέχρι ελεύθερους σκοπευτές που βρίσκονται στις γύρω στέγες.

Το 2018, ένας σωματοφύλακας καταγράφηκε να παρεμβαίνει όταν ο διάσημος αθλητής των μικτών πολεμικών τεχνών Κόνορ ΜακΓκρέγκορ πέρασε το χέρι του γύρω από τους ώμους του Πούτιν ενώ πόζαραν στις κάμερες στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου στη Μόσχα.

Ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στο YouTube δείχνει τον Ρώσο σωματοφύλακα να κοιτάζει στιγμιαία τον ΜακΓκρέγκορ και να του κάνει μια χειρονομία για να σταματήσει, προτρέποντας τον αθλητή να μαζέψει γρήγορα το χέρι του. Σύμφωνα με τη New York Post, το FSO φέρεται επίσης να έχει ευρεία εξουσιοδότηση για να πραγματοποιεί επιχειρήσεις και έρευνες, πχ ηλεκτρονικές υποκλοπές, έρευνες σε σπίτια, κατάσχεση οχημάτων, σύλληψη και ανάκριση υπόπτων.

Οι σωματοφύλακες του Πούτιν αντικαθίστανται όταν γίνουν 35 ετών, αλλά μπορούν να ανταμειφθούν διαφορετικά, καταλαμβάνοντας σημαντικά πόστα ως περιφερειακοί κυβερνήτες, ομοσπονδιακοί υπουργοί, διοικητές ειδικών υπηρεσιών κ.α.

Μια έκθεση του 2018 της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας Novaya Gazeta και του Οργανωμένου Εγκλήματος και Έκθεσης Διαφθοράς αποκάλυψε επίσης πώς ένα τεράστιο εργοστάσιο πουλερικών της σοβιετικής εποχής έξω από τη Μόσχα και η πολύτιμη γη του μοιράστηκαν σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς του FSO και της Υπηρεσίας Προεδρικής Ασφάλειας.

Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη έκθεση μεταξύ αυτών που επωφελήθηκαν από την απάτη ήταν τρεις πρώην σωματοφύλακες του Πούτιν που είχαν καταγραφεί να τον πλαισιώνουν κατά τη διάρκεια ενός επίσημου ταξιδιού στο Ελσίνκι της Φινλανδίας το 1999.

Το 2016, το Russia Beyond είχε αναφερθεί στις φήμες που κυκλοφορούσαν ότι το FSO χρησιμοποιούσε μερικές φορές ένα κασκαντέρ προκειμένου να «ντουμπλάρει» τον πρόεδρο για να διασφαλίσει την ασφάλεια του Πούτιν.

 

Ο Πούτιν παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι του προτάθηκε αυτή η μέθοδος όταν έκανε πολλά ταξίδια στην Τσετσενία την περίοδο που η Ρωσία πολεμούσε τους αυτονομιστές στις αρχές της δεκαετίας του 2000, αλλά σε μια συνέντευξη του το 2020 υποστήριξε ότι τελικά “απέρριψε αυτή τη μέθοδο”.

Ο Πούτιν έχει επίσης κάποιον να δοκιμάζει κάθε γεύμα που του σερβίρεται για να διασφαλιστεί ότι δεν θα δηλητηριαστεί, σύμφωνα με τον ιδρυτή του «Club des Chefs des Chefs», μιας γαστρονομικής οργάνωσης τα μέλη της οποίας μαγειρεύουν για αρχηγούς κρατών και μονάρχες σε ολόκληρο τον κόσμο.

“Οι γευσιγνώστες εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά μόνο στο Κρεμλίνο, όπου ένας γιατρός ελέγχει κάθε πιάτο με τον σεφ”, είχε δηλώσει ο Ζιλ Μπραγκάρ στην Telegraph το 2012.

enikos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook