Έτσι φτάσαμε στην κατάσχεση των δύο ελληνικών τάνκερ στον Περσικό – Ο λόγος για τα αντίποινα του Ιράν

Πως οδηγηθήκαμε στη «σύγκρουση» Αθήνας-Τεχεράνης – Αμερικανική έρευνα για το συμβάν στον Περσικό

Οι Φρουροί της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) του Ιράν ανακοίνωσαν νωρίτερα την κατάσχεση δύο ελληνικών πετρελαιοφόρων στον Περσικό Κόλπο. Πρόκειται για τα πλοία Delta Poseidon της εταιρείας Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το Prudent Warrior της εταιρείας Polembros Shipping Limited συμφερόντων του Σπύρου Πολέμη. Το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε και σε αυστηρό διάβημα διαμαρτυρίας, μιλώντας για «πράξεις πειρατείας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του τμήματος δημοσίων σχέσεων των Φρουρών για το λόγο της κατάσχεσης των ελληνικών τάνκερ, «η ελληνική κυβέρνηση κατέσχεσε ένα ιρανικό πλοίο υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν στα ανοικτά των ακτών της και κατέσχεσε το φορτίο του με φερόμενη δικαστική απόφαση και σε συντονισμό με την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Το αραβικό δίκτυο Al Mayadeen ανέφερε με τη σειρά του: «Η ιρανική ακτοφυλακή κατέσχεσε τα δύο ελληνικά τάνκερ “Delta Basuden” και “Predent Warrior” στα ανοικτά των ακτών Bandar Lengeh και Assaluyeh».

 

Το Ιράν κάλεσε τον επιτετραμμένο της Ελλάδας

Μετά την κατάσχεση του πλοίου υπό τη σημαία του Ιράν (με φορτίο πετρελαίου που στο πλοίο το οποίο διαχειριζόταν ρωσικό πλήρωμα κατά το Al Mayadeen), το ιρανικό ΥΠΕΞ κάλεσε την περασμένη Τετάρτη τον επιτετραμμένο της Ελλάδας, απουσία του Πρεσβευτή του για να διαμαρτυρηθεί έντονα για την κίνηση.

Σύμφωνα με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάστασης, «μετά την παράνομη κατάσχεση του ιρανικού πετρελαιοφόρου, ο Επιτετραμμένος της ελληνικής Πρεσβείας στο Ιράν (εν απουσία του Πρέσβη) κλήθηκε την Τετάρτη στο ιρανικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Υπενθυμίζοντας τις διεθνείς υποχρεώσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεδομένης της έκτακτης στάσης ιρανικού πλοίου λόγω τεχνικών προβλημάτων, ο επικεφαλής του γραφείου Μεσογείου του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών θεώρησε ‘απαράδεκτη’ την παράδοση στην παράνομη πίεση των ΗΠΑ και καταδίκασε την κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης».

 

«Πειρατεία!»

Μάλιστα οι Ιρανοί έκαναν λόγο ακόμα και για «πειρατεία» από ελληνικής πλευράς. Ιρανός αξιωματούχος σημείωσε ότι η κατάσχεση του φορτίου του πλοίου ήταν παράδειγμα διεθνούς πειρατείας για την οποία ευθύνονται η Αθήνα και όσοι κατέλαβαν παράνομα το πλοίο:

«Η κατάσχεση του πλοίου που λειτουργεί υπό τη σημαία της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι ένα ξεκάθαρο παράδειγμα ‘πειρατείας’ και η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να λογοδοτήσει γι’ αυτό. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα αγνοήσει τα νόμιμα δικαιώματά της και αναμένει από την ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις στον τομέα της ναυτιλίας και της ναυσιπλοΐας».

Τα ιρανικά ΜΜΕ εδώ και μέρες κάνουν συνεχείς αναφορές στην υπόθεση του «Lana» (πρώην Pegas), το οποίο κατασχέθηκε από τις ελληνικές Αρχές, με το Nour News, το οποίο συνδέεται με το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Ιράν, να γράφει σχετικά σήμερα ότι οι ΗΠΑ είχαν κατασχέσει το ιρανικό (ή ρωσικό) πετρέλαιο που μετέφερε στο πλοίο κοντά στην Ελλάδα και θα αποσταλεί στις ΗΠΑ με άλλο πλοίο.

Ιρανός αξιωματούχος είπε ότι μετά από «δικαστική παρέμβαση των αμερικανικών αρχών σχετικά με το φορτίο του πλοίου» βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία, με έξοδα της αμερικανικής κυβέρνησης, για την «παράδοση» του πετρελαίου στα ανοιχτά του λιμανιού της Καρύστου στο νησί της Εύβοιας στο Αιγαίο.

Και σχολιάζει τα Nour News: «Η Τεχεράνη ζήτησε την απελευθέρωση του πλοίου που κατασχέθηκε υπό την πίεση της Ουάσιγκτον τον περασμένο μήνα».

Αμερικανική έρευνα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Associated Press, είδηση την οποία αναμεταδίδει το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA, το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι ερευνά τις αναφορές για κατάσχεση δύο ελληνικών τάνκερ από το Ιράν.

Συγκεκριμένα, ο 5ος στόλος του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, που εδρεύει στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι «εξετάζει» τις σχετικές αναφορές, με τον διοικητή Τίμοθι Χόκινς να λέει στο Associated Press ότι το αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό συνέχιζε την έρευνα. Δεν έδωσε όμως περισσότερες λεπτομέρειες.

Το ιστορικό από το middleeastmonitor

Η ιστοσελίδα middleeastmonitor.com χθες –πριν την κατάσχεση των ελληνικών τάνκερ- είχε κάνει αναλυτική αναφορά στο θέμα του ιρανικού τάνκερ στα ελληνικά ύδατα, εξηγώντας τους λόγους της οργής των Ιρανών.

newsbreak.gr

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΤΟ ΤΣΙΡΑΚΙ ΤΩΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΤΟΥ ΛΕΝΕ ΘΑ ΜΑΣ ΜΠΛΕΞΕΙ ΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ.
    ΔΕΝ ΤΟΥ ΦΤΑΝΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΟΥΣ Ο ΗΛΙΘΙΟΣ?

  2. Ε ρε ξευτίλες πως μας καταντήσατε ! Ποτέ στην ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας δεν έχει γίνει αυτό

    Βλέπω αυτά τα δυο …κυβερνητικά παπαγαλάκια σούργελα, Τσαπανίδου και Τασουλη να μην ξέρουν τι λένε αλλά να μιλάνε με στόμφο και δήθεν γνώση και πέφτω κάτω από τα γέλια ! Μα ς βάλανε χέρι οι κελεμπίες λοιπόν και μεις την συνηθισμένη ….ηρωική στάση μας : διαμαρτυρία,ντης διαμαρτυρίας ω διαμαρτυρία !
    Θυμάμαι πριν μερικά χρόνια είχε τσατιστεί ο Καναδάς με την Αμερική και οταν το είπα σε φίλη μου Αμερικάνα μου είπε : Και τι θα κάνουν, το πολύ πολύ να αρχίσουν να τσιρίζουν δυνατά ! Αυτό μου ήρθε στο νου με την περίπτωση μας ! Το μόνο που λυπάμαι ότι δίνουν δυσκολίες στον…… ευγενή, …….λαμπρό επιχειρηματία ….ευεργέτη του ελληνικού λαού τον Διαμαντή ! Να λέμε δόξα το θεό που δεν έχουν ακόμα να τα αιχμαλωτίζουν οι αφρικανικές χώρες !

  3. Ευτυχώς δεν πιάσανε του Βαρδινογιαννη η του Μαρινάκη πλοίο γιατί ο Κυριάκος θα έστελνε το στρατηγό Φλωρο με …………..σπίρτα να τους ….κάψει !

  4. Δεν είδα καμία αναφορά στα ελληνικά μέσα για την κατάσχεση του Ιρανικού πλοίου μόνο για την Ποσπιριγκου μας λένε. Καλά πήγαμε να σταματήσουμε το Ιρανικό πλοίο και οι άλλοι σαν κλεφτοκοτάδες πήγαν να κλέψουν το πετρέλαιο. Ποσο ξεφτίλες είμαστε ποσο τσιράκια. Τώρα θα ανοίξουμε μέτωπο και με το Ιράν; Δεν μας φτάνει η Ρωσία;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ