Έτσι δεν θα ξαναπάρετε τα κιλά που χάσατε – Τι κάνουν όσοι «τα χάνουν» για πάντα

έτσι-δεν-θα-ξαναπάρετε-τα-κιλά-που-χάσα-1229164

Θέλετε τα ανεπιθύμητα κιλά να μείνουν για πάντα παρελθόν; Τότε κινηθείτε περισσότερο!

Σύμφωνα με έρευνα από το Πολιτειακό Πολυτεχνείο της Καλιφόρνια που δημοσιεύεται στο Obesity, το μυστικό της επιτυχίας όσων κατάφεραν να μην αυξήσουν πάλι το σωματικό τους βάρος ήταν ο λιγότερος χρόνος που αφιέρωναν στο «καθισιό» συγκριτικά με τους παχύσαρκους συμμετέχοντες, τόσο κατά τις καθημερινές (10,9 ώρες έναντι 13,9) όσο και τα Σαββατοκύριακα (9,7 έναντι 12,6).

Ειδικότερα, όσοι διατήρησαν το μειωμένο βάρος σπαταλούσαν σημαντικά λιγότερο χρόνο την εβδομάδα στη χρήση υπολογιστή για διασκέδαση και σε βιντεοπαιχνίδια (1.4 ώρες έναντι 2.3 τις καθημερινές και 1.5 έναντι 2.5 τα σαββατοκύριακα), ενώ ελάχιστη ήταν η διαφορά στον εβδομαδιαίο χρόνο που σπαταλούσαν καθιστοί μπροστά στην τηλεόραση αλλά και στην ανάγνωση βιβλίων, τη μελέτη, τα ταξίδια, τη γραπτή ή προφορική επικοινωνία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθιστικές δραστηριότητες που, ωστόσο, πιο ενεργητικές μορφές καθιστικής ζωής σε νοητικό επίπεδο.

Τα ευρήματα έδειξαν επιπλέον πως όσοι διατηρούσαν επιτυχώς το νέο βάρος «έκαιγαν» περισσότερες θερμίδες σε σωματικές δραστηριότητες (1.835 έναντι 785).

Στη μελέτη συμμετείχαν 4.305 εθελοντές που είχαν διατηρήσει τα μειωμένο κατά περισσότερα από 9,1 κιλά -24,7 κιλά κατά μέσο όρο- για 3,3 χρόνια και είχαν μέση τιμή Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 27,6, ενώ για την ομάδα των σταθερά παχύσαρκων ατόμων ο μέσος ΔΜΣ ήταν 38,9 kg. Για τη συλλογή των δεδομένων, διανεμήθηκαν στους συμμετέχοντες το ερωτηματολόγιο για τον χρόνο καθιστική ζωής Multicontext Sitting Time Questionnaire (MSTQ). για τη φυσική δραστηριότητα το Paffenbarger Physical Activity Questionnaire.

«Καθώς η μελέτη υπέδειξε ότι η σωματική δραστηριότητα σχετίστηκε με τη διατήρηση του μειωμένου βάρους, συνάγεται ότι η απλή ορθοστασία δεν αρκεί αλλά το λιγότερο καθισιό που συνοδεύεται από αύξηση της κινητικότητας είναι το κλειδί για την επιτυχία» σχολίασε ο Δρ John M. Jakicic, Ph.D., FACSM, FTOS, Επίτιμος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα.

ygeiamou.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook