Εθνική Ασφαλιστική: «Κλειδώνει» η πώληση του 90% σε αμερικάνικο fund – Για «ξεπούλημα» μιλούν οι εργαζόμενοι

εθνική-ασφαλιστική-κλειδώνει-η-πώλ-1140968

Στα μέσα Μαρτίου αναμένεται να «κλειδώσει» η απόφαση της Εθνικής Τράπεζας για πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC, καθώς αναμένεται η επίσημη τοποθέτηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι βασικός μέτοχος της ΕΤΕ με 40%. Σημειώνεται ότι το Ταμείο έχει αναθέσει στην Barcleys την αξιολόγηση της πρότασης του CVC.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτίμηση για το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής τοποθετείται μεταξύ 460-480 εκατ. ευρώ, με τον Σύλλογο Εργαζομένων να κάνει εκ νέου λόγο για ξεπούλημα, με αφορμή δημοσιεύματα που εμφανίζουν ως δεδομένη την ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. της ΕΤΕ, «μετά μάλιστα από την επικύρωση της συνταγματικότητας του νόμου για τη μη αυτεπάγγελτη δίωξη στελεχών τραπεζικών ιδρυμάτων. Εμείς πάλι δεν θεωρούμε ότι θα θελήσουν να συνδέσουν το όνομά τους με ένα ξεπούλημα τέτοιας μορφής και έκτασης».

Απέναντι στις φημολογίες, ο Σύλλογος συνοψίζει τη θέση του, κυρίως σε ό,τι αφορά το ύψος της αποτίμησης/τιμήματος.

Ειδικότερα, υπογραμμίζει ότι πριν από μόλις τέσσερα χρόνια το 80% της Eurolife πουλήθηκε στο 127% της αξίας των ιδίων κεφαλαίων της (Book Value), αντί 324,7 εκατ. ευρώ. Η ΕΤΕ θέλει, σύμφωνα με τον Σύλλογο, να ξεπουλήσει μόλις στο 40% των ιδίων κεφαλαίων της εταιρείας.

Επιπρόσθετα, τα οικονομικά στοιχεία τόσο από την πώληση της AXA στην Generali όσο και από τα στοιχεία του χρηματιστηρίου για την Ευρωπαϊκή Πίστη και την Interlife δείχνουν το μέγεθος του οικονομικού σκανδάλου.

«Βλέπουμε μια διαχείριση του ξεπουλήματος από την ΕΤΕ με όρους απόλυτης αδιαφάνειας και επιλεκτικές διαρροές από αυτήν για “κλεισμένο deal”. Διαπιστώνουμε μια περιφρόνηση και αλαζονεία απέναντι σε πελάτες, συνεργάτες και εργαζόμενους της εταιρείας μας, αφήνοντας χωρίς καμία θεσμική ενημέρωση τους πάντες» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου, που κάνει λόγο για καθημερινή απαξίωση της εταιρείας από την ΕΤΕ, με στόχο να μειώσει -ευτυχώς χωρίς επιτυχία- την αξία της.

Οι βολές στρέφονται κατά των συμβουλευτικών εταιρειών αλλά και του CVC.

«Βλέπουμε διαχρονικά την αντιμετώπιση της πολιτικής εξουσίας στο ζήτημα, γεγονός που μας επιτρέπει βάσιμα να πιστεύουμε ότι είναι εξαρτημένη από συμφέροντα πολυεθνικών συμβουλευτικών εταιρειών, οι οποίες είναι και οι μόνοι κερδισμένοι από τη μακρόχρονη διαδικασία ξεπουλήματος. Εχουμε απέναντί μας έναν δυνητικό αγοραστή, ο οποίος, αντί να δείχνει ότι θέλει να αναπτύξει την εταιρεία μας, ανακοινώνει δημόσια ότι τη βλέπει σαν βραχυπρόθεσμη επένδυση παραγωγής υπεραξίας για τους μετόχους του fund» τονίζεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου της Εθνικής Ασφαλιστικής, μιας εταιρείας με ιστορική πορεία ορθής επιχειρηματικότητας και προσφοράς 130 ετών.

Πηγή: efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook